måndag 30 juni 2025

inloggad som

ANNONS Innehåll från EKN

Nu eller aldrig för Alligator

|  

KOMMENTAR: Alligator Bioscience i Lund säljer ut nya aktier med megarabatt. När teckningskursen för en nyemission publicerades på måndagen föll aktien med 37 procent. Är detta botten?

Alligator gör det svåraste man kan ge sig på inom läkemedelsutveckling. Det handlar om att utveckla en helt ny terapiform, antikroppar mot cancer, som ingen ännu har lyckats göra ett registrerat läkemedel av, mot en av de mest svårartade cancerformerna som finns, bukspottkörtelcancer.

Antikroppar mot cancer har varit den heliga graalen inom cancerforskning i 10-15 års tid. Många utvecklingsbolag vill hitta den avgörande formeln som kan göra de hemska cellgifterna till ett minne blott.

Detta tar tid och kräver tålamod från både forskarna och dem som finansierar dem. 

Alligators börsvärde har i princip utraderats. Från en topp kring 37 kronor under 2018, då optimismen var stor kring antikroppar mot cancer, har bolagets aktieägare fått se sin investering gå upp i rök. 

På måndagen noterades aktien till 12 öre sedan bolaget meddelat teckningskursen för ett nyemissionspaket som maximalt kan tillföra bolaget 700 miljoner kronor i tre omgångar.

Rapidus berättade i december att Alligator skar ned på allt utom huvudkandidaten som har namnet mitazalimab. I början av 2024 hade bolaget 65 anställda. Nu är de 15.

Alligators vd Søren Bregenholt har kniven mot strupen.

Nyemissionspaketet som nu presenteras är inte lätt att hänga med i. Teckningskursen är 10 öre per unit. Varje unit består av tio stamaktier för 0,01 kronor styck. Med i paketet följer teckningsrätter till kommande teckningsoptioner i två omgångar med namnen TO12 och TO13. Totalt kan detta ge 281 plus 281 plus 141 Mkr. Totalt 703 Mkr. Del ett är garanterad till 50 procent.

Alligators aktie stängde i fredags på 20 öre. Med den brutalrabatt som nu erbjuds är det svårt att se att det kan gå lägre. Alternativet är att bolaget helt enkelt inte överlever.

Pengarna ska gå till att förbereda mitazalimab för en fas 3-studie, det sista och mest omfattande och kostsamma steget i utvecklingen av ett nytt läkemedel. Det kommer att krävas en mer kapitalstark partner som kan ta över läkemedlet på licens om det alls blir godkänt för försäljning.

Läkemedelsutvecklingsbolag brukar ses som lottsedlar på aktiemarknaden. Antingen blir det storslam, eller ingenting. Sällan har det varit tydligare än i Alligator just nu, där utsikten att kunna bota, eller ens bara kunna mildra bukspottkörtelcancer utan cellgifter, vore en sensation. Men för att locka investerare till denna utsikt krävdes en superrea.

Alligator har gått ned på knä i jakten på den heliga graalen. Frågan är om man lyckas resa sig igen.

Gunnar Wrede

Alligator Bioscience i Lund säljer ut nya aktier med megarabatt. När teckningskursen för en nyemission publicerades på måndagen föll aktien med 37 procent. Är detta botten?


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Skånska börsvinnare första halvåret

    De skånska börsbolagen har gått rejält bättre än rikssnittet hittills i år. Men det finns en förklaring som är ganska nedslående. Rapidus har listan på bäst och sämst under första halvåret.

  • Oncorena får in 130 Mkr

    Cancerforskningsbolaget Oncorena i Lund får in 133 Mkr i en nyemission där pengarna i huvudsak kommer från ägarna Helth Cap, Linc och FSG. Kapitalet ska finansiera en fas 1-studie som pågått i tre år.

  • Hänt i vecka 26

    Ledningen hoppar av i Enzymatica och Peab medverkar till att sänka Sveriges koldioxidutsläpp med 7 procent. Det är några av nyheterna från förra veckan.


  • Oncorena får in 130 Mkr

    Cancerforskningsbolaget Oncorena i Lund får in 133 Mkr i en nyemission där pengarna i huvudsak kommer från ägarna Helth Cap, Linc och FSG. Kapitalet ska finansiera en fas 1-studie som pågått i tre år.

  • Cantargias antikropp i amerikanskt snabbspår

    Cantargias läkemedelskandidat nadunolimab har fått Fast Track-status i USA. Det fick aktien att ta ett litet glädjeskutt.

  • Miljonregn över cancerbolaget

    Medtech-bolaget Reccan ingår i ett konsortium som fått motsvarande 153 miljoner kronor av EU för att genomföra ett stort projekt inom pankreascancer. – Det här betyder mer än bara pengarna, säger vd Anna Brodén.

  • Camurus miljardavtal öppnar för mer

    Camurus i Lund, med vd Fredrik Tiberg, aktierusar efter att ha ingått avtal med den amerikanska jätten Eli Lilly. I potten ligger 8 miljarder kronor i ersättningar, och det kan bli ännu mer. – Det här öppnar för liknande avtal inom andra områden.

  • Synact Pharma tar in nya pengar – igen

    Synact Pharma stärker finanserna genom en riktad nyemission och ett lånelöfte från den amerikanska storägaren. Det är den tredje större nyemissionen som lundabolaget genomför på två år.

  • Stark rapport – men aktien faller

    Skånska läkemedelsjätten Camurus ser ut att göra allt rätt och levererar en rapport över förväntningarna. Under årets första kvartal tredubblar Lundabolaget rörelseresultatet och såväl intäkter som vinst ökar. Trots det faller aktien på börsen. – Det beror nog på Brixadi-utvecklingen, säger vd Fredrik Tiberg.

  • En finanschef ut och en in

    I sommar lämnar Magnus Blixt rollen som finanschef på Skånes bioteknikstjärna Cellavision. Arbetet med att hitta hans efterträdare är redan igång. Och på Skånes största läkemedelsbolag, Camurus i Lund, kliver en ny finanschef in.

  • Läkemedelsbranschen hukar under tullhotet

    Trumps hot om importtullar på läkemedel väcker stor oro inom läkemedelsbranschen. — Osäkerheten är förödande för en bransch som behöver vara långsiktig, säger Jenni Nordborg på branschorganisationen Lif.

  • Camurus vd: Ingen vill ha osäkerhet

    Skånes största läkemedelsbolag, Camurus i Lund, har fått se sin aktie falla, trots att Trumps tullhot inte påverkar företaget. – Det skapar osäkerhet på kapitalmarknaden, ingen har intresse av det här, säger vd Fredrik Tiberg.

  • Life science-aktieägare surnar till

    Tålamodet prövas hårt för de som äger aktier i läkemedels- och medicinteknikbolag. I Lundbolaget Acousort har det gått så långt att bolaget tvingas skicka ett pressmeddelande med svar på uppretade aktieägares frågor.