fredag 8 november 2024

inloggad som

34:orna: De är årets topp fem

Igår hyllades ungt entreprenörskap när Rapidus bjöd in till 34-gala. Kvällen präglades av nya möten, delade erfarenheter – och förstås prisutdelning när listans topp fem äntligen avslöjades.

Ett åttiotal gäster tog hissen upp till våning sju hos PwC i Malmö, där Rapidus 34-gala som vanligt ägde rum, den femte i ordningen.

Anledningen till firandet är den lista Rapidus årligen tar fram, där vi listar 34 spännande skånska bolag med grundare inte äldre än 34 år. Medelåldern för kvällen var alltså relativt låg, men energinivån var desto högre.

Efter fördrink och mingeltallrik riktades blickarna mot scenen, där Rapidus chefredaktör Gunnar Wrede skulle avslöja vilka bolag som är årets topp-fem.

Först ut var SolidX, konsultbolaget som blivit DI-gasell tre år i rad och är grundat av blott 33-årige Filip Alexandersson. De har nyligen tecknat ett ramavtal med CSN värt 300 Mkr över fyra år, det vill säga 75 Mkr årligen.

Gunnar Wrede, Rapidus och Filip Alexandersson, SolidX

SolidX har en enkel affärsidé, men vad är egentligen deras nyckel till framgång? Högre lön till de anställda, enkel matematik, enligt Filip Alexandersson.

– Hög lön ger låg personalomsättning. Det dyra i vår bransch är att du tappar folk, så vi har lagt den pengen på våra anställda, förklarar den unga börs-vdn.

Enkelheten till trots, att vara SolidX-vd tycks inte bara vara en dans på rosor. När Rapidus Gunnar Wrede undrar vad som gör honom till en bra entreprenör är det inga tjusiga förklaringar.

– Jag är beredd att kavla upp armarna, göra skitgörat. Hälften av mitt jobb är att ta hand om bajsmackorna, säger Filip Alexandersson.

Nästa entreprenör att ta emot blommor och pokal från Rapidus var Erik Rask från medicinteknikbolaget Medbeat. Han har utvecklat en bärbar EKG-mätare, tänkt att användas för att undersöka hjärtarytmi, alltså oregelbunden hjärtrytm. Erik Rask såg behovet av bättre utrustning när han själv arbetade som läkare på Barnhjärtcentrum i Lund, och begick därefter sitt livs kanske bästa (?) misstag.

Erik Rask, Medbeat

– Jag tänkte ”hur svårt kan det vara att bygga en sån?” Och sedan var det jättesvårt. Hade jag vetat det hade jag inte försökt att bygga den, sa Erik Rask.

Men det är knappast något han ångrar. Erik Rask har bland annat varit med i Draknästet i SVT där han fick in 1,5 miljoner kronor, och därefter fick han in ”fyra miljoner av bara farten”. Efter att ha lanserat sin produkt och pilotkört den under förra året är bolaget just nu inne i en intensiv uppskalningsfas, där allt fler vårdcentraler blir kunder. I snitt ansluter sig en vårdcentral i veckan.

– Det kunde varit två i veckan, om vi bara hann med själva, sa Erik Rask.

Den tredje topp-femman var Alice Mattson med Pharmista Technologies, som utvecklar ett återanvändningsbart graviditetstest. Under 2024 har bolaget tillfälligt flyttat till Köpenhamn, även om labbet och det mesta av utvecklingen sker på Forskaren på Malmö Universitet. I Köpenhamn deltar de i inkubatorsprogrammet Bio-Innovation Institute, som finansieras av Novo Nordisk.

Alice Mattsson, Pharmista Technologies

Att utveckla ett graviditetstest har sina utmaningar, där de biokemiska reaktionerna behöver fungera precis som man vill, gång efter gång. Det är en process som tar lång tid – tid man kanske inte känner att man har.

– Vi tittar på en annan teknik för att snabbare nå till prototypstadie, så vi vet inte om vi ska använda vår patenterade teknik, säger Alice Matsson.

Bolaget fick i och med inkubatorsprogrammet i Köpenhamn in en halv miljon euro, och vd Alice Mattson gör vad hon kan för att kapitalet ska räcka så länge som möjligt.

– Jag är jätteduktig på att hålla i pengar. Jag har hittat knep för att hålla nere kostnader.

Som fjärde bolag att tillkännages bjöds Pau Gargallo och hans Curastream AI upp till Gunnar Wrede på scenen. Minc-bolaget har utvecklat en mjukvarulösning som låter AI skriva läkarjournaler. Den AI-skrivna journalen skulle kunna minska en stor del av den tid som läkare behöver lägga på administration istället för tid med patienter.

Pau Gargallo Curastream AI

– Det kan ta mellan 4-15 minuter att skriva journalanteckningar, vår tjänst gör det på någon enstaka minut, säger Pau Gargallo.

Hittills har 25 mottagningar i huvudsakligen Stockholm och Malmö börjat använda tjänsten. Bolaget är mitt inne i en VC-runda, där de siktar på att ta in runt 20 miljoner kronor.

– Det är stor efterfrågan, vi för dialog med stora aktörer som vill sätta igång. Vi behöver skala upp snabbt med personal och kompetens, säger Pau Gargallo.

Det femte och sista bolaget att hyllas var Lucas Ferreira från Inceptron. De har utvecklat en teknologi som gör det möjligt att reducera energiåtgången i datacentraler och molntjänster och därmed köra dessa mer hållbart. För Lucas Ferreira var detta årets andra utmärkelse, han blev nämligen årets Nybyggare Syd tidigare i år, en utmärkelse som uppmärksammar entreprenörer med utländsk bakgrund.

Gunnar Wrede, Rapidus och Lucas Ferreira Inceptron

För ett par månader sedan lanserades deras tjänst skarpt och de har i dagsläget avtal med en kund med över 4 000 anställda. På scenen belyste Lucas Ferreira problematiken med ett alltmer elintensivt samhälle, och lyfte som exempel att techbolaget Microsoft börjat köpa egna kärnkraftverk för att kunna säkra el till sin verksamhet.

– Vilka entreprenöriella egenskaper har du? frågade Gunnar Wrede

– Jag tror att jag är en person som är medveten om möjligheter med potential, säger Lucas Ferreira, och framhåller även miljön i Lund som en av anledningarna att han kommit såhär långt.

– Jag var i ett sammanhang i Lund som verkligen stöttade mig. Jag är från Brasilien och där skulle jag knappast få möjligheten att prata med alla de människor som vill hjälpa mig som jag gjort här, säger Lucas Ferreira.

Julia Fryklund

Igår hyllades ungt entreprenörskap när Rapidus bjöd in till 34-gala. Kvällen präglades av nya möten, delade erfarenheter – och förstås prisutdelning när listans topp fem äntligen avslöjades.


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • 34:orna 2024 – Hela listan

    Årets lista med Rapidus 34:or är klar. På torsdagen den 7 november hyllades de alla. Här är hela listan med de entreprenörer som är max 34 år och som Rapidus tycker är Skånes mest intressanta just nu.

  • Härliga mingelbilder

    Rapidus unga entreprenörer fick sig ett powermingel vid årets 34-gala. Här kunde de frottera sig med bankfolk, rekryterare, jurister och många fler där nyttan är ömsesidig. Och inte minst kunde 34:orna träffas sinsemellan och utbyta erfarenheter. Här är mingelbilderna.

  • Tillväxtgurun ger sina bästa tips

    Podd: Thomas Ahrens har verkat som managementkonsult i 30 år. Hans har skrivit totalt elva böcker om scale up-verksamhet, bland […]


  • 34:orna 2024 – Hela listan

    Årets lista med Rapidus 34:or är klar. På torsdagen den 7 november hyllades de alla. Här är hela listan med de entreprenörer som är max 34 år och som Rapidus tycker är Skånes mest intressanta just nu.

  • Härliga mingelbilder

    Rapidus unga entreprenörer fick sig ett powermingel vid årets 34-gala. Här kunde de frottera sig med bankfolk, rekryterare, jurister och många fler där nyttan är ömsesidig. Och inte minst kunde 34:orna träffas sinsemellan och utbyta erfarenheter. Här är mingelbilderna.

  • Ännu fler härliga 34:or 2024

    Idag den 7 november firar vi 34:orna 2024. Här följer de tolv kvarvarande 34:or som vi hittills inte presenterat i år. Vilka som blir topp fem får du veta i morgon.

  • Acorai efterlyser svenska pengar

    Medicinteknikbolaget Acorai i Helsingborg har via nyemissioner fått in 90 miljoner kronor i år, främst från utländska investerare. Ännu mer […]

  • Fler härliga 34:or 2024

    På torsdag den 7 november firar vi 34:orna 2024 tillsammans med PwC. Här följer tolv av de heta företag som […]

  • Han förkortar tiden i röret

    Magnetröntgen är ett av sjukvårdens bästa redskap för att ställa diagnos på en patient. Men så är den också dyr. Och scanningen tar tid. Med ny teknik vill Erik Jacobsson scanna snabbare – och rädda liv.

  • Skånska utmanarna på frukostbordet

    En flingsugen men diabetessjuk pappa fick två kompisar att börja tillverka flingor hemma i köket. Nu skalar de upp tillverkningen och siktar på miljonomsättning.

  • Zerotude ska göra röda byggnader gröna

    Renoveringar är ett måste om fastighetsägare ska kunna möta EU:s krav på byggnaders energieffektivitet. Maximilian Deiters (32) är medgrundare till Zerotude, som visar hur fastighetsägare smartast renoverar sitt bestånd.

  • Pifa tar e-handel till partihandeln

    Pifa är bolaget bakom partihandel.se, ett affärs- och lagerhanteringssystem som vänder sig till partihandlare och grossister. Med nyinkommet kapital ska bolaget växa och dubbla omsättningen. Nu vill Jeremias Hillerberg (31) utveckla partihandlarnas bästa e-handelstjänst.

  • Digitala labb låter elever testa mer

    Få skolämnen behöver så många praktiska inslag som kemi, fysik och biologi. Lundabolaget Edda Knowledge tänjer på gränserna för vad som är möjligt att göra på lektionerna.