måndag 30 juni 2025

inloggad som

ANNONS Innehåll från EKN

Grupptalan planeras mot Sami Sulieman

|  

Ett mejl som Rapidus tagit del av visar att Affärsänglarna i Malmö fiskar nya pengar, främst från äldre, med löften om guld och gröna skogar. Samtidigt planeras en grupptalan mot affärsnätverket som tidigare varit i blåsväder för investeringsupplägget.

”Nu har vi ännu en sällsynt och opportunistisk möjlighet. Agera nu – Missa inte chansen att vara del av något potentiellt banbrytande”, så står det i ett mejl från Affärsänglarna som nyligen gått ut till flertalet personer.

Möjligheten gäller ”projektfinansiering med hög potential”. Vad denna projektfinansiering går ut på framgår inte av mejlet, det är något Affärsänglarna ska förklara för potentiella investerare i ett senare skede. Bakom Affärsänglarna står entreprenören Sami Sulieman.

– Det här mejlet har gått ut till alla som någon gång har visat förtroende för Sami Sulieman och Affärsänglarna. Det har strömmat in pengar till honom och nu söker han pengar igen, säger Ingemar Strömberg, som är finansiell samordnare på JPS Rådgivning i Stockholm.

Ingemar Strömberg.

JPS Rådgivning planerar just nu en grupptalan mot Affärsänglarna, där ett tiotal personer ska stämma Sami Sulieman och hans bolag.

– Den aktuella grupptalan gäller Sami Sulieman och hans låneupplägg till sina bolag, samt aktier som har köpts med falsk angivelse. De har marknadsfört att dessa aktier ska vara riktigt bra, men det finns inga belägg för detta, det finns bara risk. Målet med grupptalan är att de här tio personerna ska få tillbaka sitt insatta kapital, säger Ingemar Strömberg.

Grupptalan kan bli aktuell om nio till tolv månader, och den kan komma att växa. När JPS Rådgivning får in ett nytt fall görs en utredning. Anses fallet vara värt att gå vidare med lämnas det över till jurister som JPS Rådgivning samarbetar med.

– De gör i sin tur en egen bedömning och om de anser att fallet är värt att ta upp i en process så är det juristerna som sedan driver processen vidare. Just nu är det alltså tio personer, tio fall, som vi och juristerna har godkänt för att driva en grupptalan, säger Strömberg.

Personerna i den aktuella grupptalan är samtliga äldre som känner sig lurade av Sami Sulieman. För att en grupptalan ska väckas måste det finnas skäl att tro att personerna kan få tillbaka sina pengar.

– Sami Sulieman har tagit in pengarna, flyttat runt dessa i olika bolag och sedan tagit ut pengarna. Han har tagit ut mindre än vad han fått in och därför bedömer vi att det bör finnas pengar kvar, säger Ingemar Strömberg.

Ett mål har tidigare drivits mot Sami Sulieman, det gick till förlikning.

Martin Linderoth

Klicka nedan för att läsa vår tidigare bevakning av Sami Sulieman och turerna kring hans bolag:

Plexiangrundaren stäms

Sami Sulieman i flera tvister

Sulieman inte ensam om sina låneupplägg

Ett mejl som Rapidus tagit del av visar att Affärsänglarna i Malmö fiskar nya pengar, främst från äldre, med löften om guld och gröna skogar. Samtidigt planeras en grupptalan mot affärsnätverket som tidigare varit i blåsväder för investeringsupplägget.


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Skånska börsvinnare första halvåret

    De skånska börsbolagen har gått rejält bättre än rikssnittet hittills i år. Men det finns en förklaring som är ganska nedslående. Rapidus har listan på bäst och sämst under första halvåret.

  • Oncorena får in 130 Mkr

    Cancerforskningsbolaget Oncorena i Lund får in 133 Mkr i en nyemission där pengarna i huvudsak kommer från ägarna Helth Cap, Linc och FSG. Kapitalet ska finansiera en fas 1-studie som pågått i tre år.

  • Hänt i vecka 26

    Ledningen hoppar av i Enzymatica och Peab medverkar till att sänka Sveriges koldioxidutsläpp med 7 procent. Det är några av nyheterna från förra veckan.


  • Skånska börsvinnare första halvåret

    De skånska börsbolagen har gått rejält bättre än rikssnittet hittills i år. Men det finns en förklaring som är ganska nedslående. Rapidus har listan på bäst och sämst under första halvåret.

  • Farväl till Lundabolaget

    Combigenes miljardavtal med Spark Therapeutics sprack. Därefter lämnade bolaget Skåne. I början av året fick samtliga anställda, inklusive vd Peter Ekolind, gå – och nu kommer spiken i kistan när hela forskningsverksamheten avvecklas.

  • Aktietips inför sommaren

    Skånska aktier har som vanlig haft svårt att glädja sina ägare det senaste året. Det har varit många genomklappningar, men innebär det att det finns lågprisfynd att göra nu? Rapidus har tagit en koll på vad proffsen gör i vår region.

  • LU Ventures parerar tufft investeringsklimat

    Lunds universitets investeringsbolag, LU Ventures, växer trots ett tufft investeringsklimat. – Vi behöver göra exits för att överleva. Även det här året är tufft men sedan hoppas vi att det vänder, säger vd Christine Widstrand.

  • Fåhraeus ny storägare i Iconovo

    Fyndpris eller inte? Idag avslöjar Lundabolaget Icononvo att det är Christer Fåhraeus andra fond, FSG Fund II, som är ny storägare efter att aktien rasat i fyra års tid. I dag väljs Christer Fåhraeus in i styrelsen.

  • Airpark snor Aimo-chefen

    Helsingborgsbolaget Airpark genomför en försenad finansieringsrunda och gör samtidigt ett tungt nyförvärv från parkeringsjätten Aimo. Så här mycket fick bolaget in och det ska pengarna användas till.

  • Övertecknat i Iconovo

    Inhalatorföretaget Iconovo får in hela sin nyemission på 37 Mkr sedan den tecknats till mer än 100 procent. Men sparprogrammet på 40 procent av personalen består.

  • Dansk lågprisaktör utmanar svenska finansrådigare

    HC Andersen Capital har på kort tid blivit certified adviser åt en tredjedel av de danska bolagen på Nasdaq First North. Nu vill de göra om framgången i Sverige. Och konkurrensvapnet är lågpris.

  • Prolight räds inte sura investerare

    Medicinteknikföretaget Prolight i Lund utmanar det kärva investeringsklimatet inom life science och vill göra en nyemission på 100 Mkr, mer än hälften av sin värdering. – Det kostar att ta fram högteknologiska instrument, säger vd Ulf Bladin.

  • Djäkne Startup Studio säljer edtechbolag

    Malmöbaserade Djäkne Startup Studio säljer edtechbolaget Studybee. Köparen är en av Sveriges största skolportaler. – Vi påbörjade diskussioner om försäljningen av Studybee för ett halvår sen, säger Magnus Wide på Djäkne Startup Studio.