onsdag 13 november 2024

inloggad som

Kontorshotell bildar branschförening

|  
|  

Efter några tuffa år samlar sig kontorshotellen och coworking-aktörerna i en ny branschorganisation. En av styrelsemedlemmarna är Mindparks Sanna Ekström som säger att konsolidering väntar i branschen.

På tisdagseftermiddagen hölls det första årsmötet i den nybildade branschorganisationen Sveriges Organisation för Coworking och Kontorshotell (Sock). Helsingborgsbaserade Mindparks medgrundare och vd Sanna Ekström valdes in som ledamot i den första styrelsen.

I Sock samlas aktörerna i coworking-branschen för första gången.

– Det finns ju i dag inte ens en SNI-kod för branschen. Det här blir ett jättebra sätt för oss aktörer att tillsammans kunna driva frågor som är viktiga för oss, säger Sanna Ekström.

Branschen har inte saknat utmaningar de senaste åren. Efter nedstängning under pandemin kom Rysslands invasion av Ukraina med efterföljande energikris, inflation och lågkonjunktur.

– Många går nog på fälgarna. Det har varit särskilt pressat de senaste två åren givet att vår enskilt största kostnad är hyran. Kostnadskostymen har vuxit väldigt kraftigt. Samtidigt är det många bland bolagen som hyr in sig som också har det kämpigt ekonomiskt. Vi blir ju liksom lite klämda i mitten där.

Coworking-aktörerna har helt enkelt inte kunnat kompensera sig för sina ökade kostnader fullt ut. I förra veckan kom till exempel beskedet att Convendum, med kontorshotell i Stockholm och Göteborg, ansöker om rekonstruktion med hänvisning just till ökade hyreskostnader.

– Det är många faktorer parallellt med de här höga hyrorna som har gjort att marknaden, särskilt i Stockholm, är extremt tuff. Vi ser det i alla städer, men Stockholm är nog absolut tuffast, säger Sanna Ekström.

För Mindparks egen del är läget ljusare, menar hon. Koncernen driver anläggningar i Helsingborg, Lund, Malmö och Göteborg.

– Vi har expanderat under tiden, dels öppnat dels tre nya enheter i Göteborg och dels byggt ut nästan alla befintliga platser.

I en bransch med långa ledtider beror det till stor del på att planerna redan var gjorda och avtalen påskrivna innan krisen slog till, erkänner hon. Beläggningen betecknar hon som ”bra”.

– Sett i backspegeln så hade vi kanske inte expanderat lika kraftigt, men någonstans får man leverera på det man har sajnat upp sig på. Och det har gått fint, vi står ganska så starka nu, skulle jag säga.

Nu ser Sanna Ekström hoppfulla tecken på marknaden.

– Hösten har kommit igång ganska bra överallt och det här är våra bästa konferensmånader sedan innan pandemin. Det är ett tecken på att bolagen börjar se lite positivt på framtiden, sådana saker är annars bland det första man drar in på. Förhoppningsvis är vi nu i sluttampen på de tuffa åren.

Framöver förväntar hon sig en konsolideringsfas i branschen.

– Det är många olika aktörer på marknaden. Vissa kanske går ihop eller tar över enheter från varandra. Jag tror inte att vi kommer att se något massivt bortfall, men vi kommer att se flera aktörer som stänger ett antal enheter. Det kanske inte heller öppnar så många nya coworking spaces under 2025, men i takt med att det svänger över till en högkonjunktur så kommer det att accelerera igen.

Även Mindpark kommer att slå av på expansionstakten.

– Det är viktigt att man växer hållbart och vi har ju öppnat tre enheter på ett och ett halvt år. Det är klokt för oss att nu ta det lite lugnt.

Ola Nilsson

Efter några tuffa år samlar sig kontorshotellen och coworking-aktörerna i en ny branschorganisation. En av styrelsemedlemmarna är Mindparks Sanna Ekström som säger att konsolidering väntar i branschen.


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Många kommer att gå lottlösa ur Sulieman-affären

    Grupptalan mot Sami Sulieman och hans bolag väntas växa. Muntliga förberedelser har inletts i Malmö tingsrätt och käranden kan komma att stämma honom på miljonbelopp. Men många som pumpat in pengar i Suliemans bolag går helt lottlösa. Advokaten förklarar varför.

  • Yubicos stickor säljer som smör

    Yubico, med medgrundaren Stina Ehrensvärd från Lund, ökade både försäljning och lönsamhet rejält i tredje kvartalet. Men vad hände med aktien?

  • Vultus säljer till norrmän

    Jordbruksteknikbolaget Vultus i Lund ger upp och säljer hela sitt inkråm till ett norskt bolag. – Vi prickade värsta börsperioden på 20 år, säger vd Per Karlsson.


  • Bimobject trotsar byggkonjunkturen

    Malmöbolaget Bimobject, med EQT som största ägare, trotsar den tuffa byggkonjunkturen med både ökad omsättning och en vändning til vinst. Vd Martin Lind berättar vad som hänt.

  • Negativ tillväxt för Inwido

    Fönsterbolaget Inwido i Malmö levererar en kvartalsrapport som är mindre dålig än förväntat och aktien stiger på rapporten. Men det finns orosmoln på den pressade bygg- och renoveringsmarknaden.

  • Den i särklass svåraste frågan

    Stålkoncernen Areco har vuxit med lönsamhet genom pandemi och byggkris. De kommande fyra åren tänker ägaren Peter Areskog dubbla koncernens omsättning och bli störst i Norden inom byggplåtsprodukter. Men det är inte den svåraste frågan han funderar på.

  • Easy Depot expanderar och siktar på börsen

    Malmöbaserade Easy Depot, med flera kända näringslivsprofiler i ägarlistan, siktar på 70 miljoner i en pågående emission. Samtidigt har fastighetsbolaget landat ett avtal med byggjätten Skanska. Vd Sofia Wäborg blickar nu mot börsen.

  • Strömhopp från Doxa

    Bara tre veckor efter att vd sagt upp sig slutar även finanschefen på fastighetsbolaget Doxa. Och dessförinnan har två styrelseledamöter avgått eller avböjt omval. Rapidus har tagit reda på vad som händer i bolaget.

  • Bolaget som tar in 1,1 mdr på en dag

    För vissa går det lätt att få riskkapital. Här är bolaget som på onsdagen sonderade intresset för att pytsa in 1 miljard kronor. Samma kväll fanns löften om 1,1 miljarder.

  • ”I kris sätts värderingarna på prov”

    2023 var ett riktigt dåligt år för Byggnadsfirman Otto Magnusson. 20 procent av personalen fick sägas upp och nedskrivningar togs i flera byggprojekt. – Det är då det gäller att ha bra företagsvärderingar med en sammansvetsad personal, säger bröderna Dan och Ulf Magnusson, tredje generationen i bolaget.

  • Räknar inte med sänkta byggpriser

    Det krävs en räntesänkning på ytterligare 100 punkter för att bostadsbyggandet ska få möjlighet att ta fart igen. Men kanske inte ens det räcker. De höga byggpriserna lär ändå inte gå ned märkbart. Rapidus åkte till Förslöv för att träffa Peabs vd Jesper Göransson som förklarar vad han menar.

  • Peab bygger för halv miljard i Västra Hamnen

    Kontraktssumman är 454 miljoner kronor när Peab ska bygga om Kockums gamla svets- och pannverkstad i den del av Västra Hamnen som kallas Varvsstaden. Här finns 29 000 kvadratmeter som ska fyllas med… Ja vad?

  • Ledningsbyte i Doxa

    Fastighetsbolaget Doxas vd Victor Persson lämnar sin post med i stort sett omedelbar verkan. Sista dagen blir på fredag. Dessutom lämnade Ola Serneke sin post i styrelsen i förra veckan.