torsdag 10 april 2025

inloggad som

ANNONS Innehåll från EKN

Punkten många glömmer vi börsnotering

Vad ska ett bolag som går i noteringstankar tänka på? Här listar vi sju punkter som är avgörande för en lyckad IPO. På främst en av dem blir det bakläxa för många bolag.

Det finns flera argument för att ta ett bolag till börsen, bland annat ökad synlighet och trovärdighet. Det kan även bli lättare att rekrytera kompetens. Det är också enklare att hålla sin bolagsberättelse levande, då man är skyldig att delge marknaden information.

Finansiell förberedelse: Bolaget ska ha en väl underbyggd finansiell presentation. Det inkluderar tydliga och transparenta finansiella rapporter och en hållbar affärsmodell.

Skapa rutiner för kommunikation: Detta är en ofta underskattad punkt. Utveckla en stark kommunikationsstrategi för att tydligt visa på företagets affärsmodell, värde och potential. I noterad miljö är informationsgivningen regelstyrd och det är viktigt att direkt få ut betydande information till marknaden. I mindre bolag är det vanligt att man håller hög intensitet i kommunikationen inför och kring noteringen, medan den pågående berättelsen därefter glöms bort.

Se också till att logga personer som sitter på avgörande information, eftersom det är av stor vikt att ingen information läcker ut innan den är korrekt kommunicerad.

Tidpunkten: Sikta på notering när marknadsvillkoren är gynnsamma och intresset för investerare är högt. Säkerställa att bolaget har byggt upp en växande kundbas och efterfrågan på bolagets produkt eller tjänst.

Ledning och rådgivare: Sätt ihop en erfaren ledningsgrupp och anlita kvalificerade rådgivare som kan vägleda genom IPO-processen. Byggs bolaget kring en enskild innovatör så skapar det osäkerhet då det är svårt att avgöra vad som händer om den personen försvinner.

Representation: Tänk på hur styrelsen ser ut och om den har kvinnlig representation. Ska man ligga framkant är det här av vikt. Detta gäller också för ledningsgruppen.

Prissättning: Fastställ ett realistiskt pris för aktier som linjerar med bolagets värdering och marknadens förväntningar, samt att prissättningen ska vara attraktiv för investerare.

Webbsida: Ett måste är att ha en fungerande webbsida som är väl uppdaterad. Då kan potentiella investerare enkelt hitta information om verksamheten.

Martin Linderoth

Vad ska ett bolag som går i noteringstankar tänka på? Här listar vi sju punkter som är avgörande för en lyckad IPO. På främst en av dem blir det bakläxa för många bolag.


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Stjärnspäckad styrelse i Elva11

    Nyligen gjorde Additude-grundaren Jim Roslund comeback i IT-branschen med det nystartade konsultbolaget Elva11. Nu tar styrelsen form. Utöver ordförande tar andra tunga technamn och internationella profiler plats i styrelsen. Rapidus har namnen.

  • Tung uppbackning för Ideonbolag

    Ideonbolaget Spec-Imaging backas av tunga investerare. Nu gör bolaget en nyemission för att vidareutveckla sin teknik kring mätning av vattenföroreningar. Så här mycket tog de in och så långt räcker pengarna.

  • Är det Europas tur nu?

    KRÖNIKA: Kan Trumps galenskaper trots allt ge Europa en välbehövlig spark i baken? USA har förvisso lånat sig till tillväxt, men Europa har inte gjort någonting. Vi får inte stå stilla medan världen springer ifrån oss, skriver Rapidus krönikör Jan Dahlqvist.


  • Blandat utfall när teknikbolag fyller på kassan

    Två av regionens teknikbolag har stängt finansieringsrundor i 50-miljonersklassen. Men där Acconeers nyemission var fulltecknad på förhand fick Obducat nöja sig med betydligt mindre.

  • Wesports fyller på kassan

    Bara några dagar efter att Rapidus berättat om vd-bytet i Malmöbaserade Wesports kommer nästa nyhet. Bolaget fyller på kassan med 130 Mkr genom en företrädesemission. Så mycket värderas bolaget till.

  • Snålt utfall för Aqilion

    Det bidde bara en tumme av Aqilions nyemission. Knappt 42 procent av det önskade kapitalet kom in och nu tvingas vd Sarah Fredriksson dra ned på takten. – Det är trist, och extremt tufft för alla just nu, säger hon.

  • Inarea lyfter blicken mot taket

    Golvläggningskoncernen Inarea fortsätter serieförvärva, denna gång en undertaksmontör. Det innebär ett avsteg från ursprungstanken att konsolidera golvbranschen. Vd Rikard Fransson drar fördel av att ha ett starkt kassaflöde i en svag marknad.

  • Första kvartalets skånska vinnare

    Sex skånska aktier har stigit med mer än 100 procent under årets första kvartal. Och den aktie som gått allra bäst steg med nästan 400 procent. Rapidus har listan på bäst och sämst på börsen hittills i år.

  • Förmögenhetsförvaltarens tillväxtrecept

    Ericsson & Partners är något av en doldis i Malmö. Men förra året växlade förmögenhetsförvaltaren upp ordentligt med en tillväxt på 50 procent. Vice vd Jacob Malmberg förklarar vad som ligger bakom.

  • Finansprofilens nya investerargiv

    Life science-sektorn lider svårt av kapitalbrist. Det ska Medicon Village i Lund råda bot på, och lanserar därför Medicon Village Investor Panel, MVIP. Initiativtagare är en välbekant finansprofil.

  • Han blir begravningsentreprenör

    Johan Andersson köper ut begravningsbyråföretaget Klarahill från familjens investmentbolag Mellby Gård, där han är ordförande. – Jag hoppas på sikt få mer tid till egna investeringar, säger han.

  • Räntenedgången har inte tagit skruv

    De sänkta räntorna har fått mindre effekt än många trodde på marknaden för företagsförvärv, M&A. Istället krävs något annat för att det ska vända på allvar – och det kan ta tid, säger bland andra Johan Strandberg på PwC.

  • Aqilion söker nya pengar

    Läkemedelsutvecklingsbolaget Aqilion i Helsingborg hamnade på ruta ett efter ett uppsagt miljardavtal med jätten Merck. Nu söker bolaget, med vd Sarah Fredriksson, 27 Mkr i en nyemission.