torsdag 19 september 2024

inloggad som

Dug räddar kassan

|  
|  

I ett år har Helene Nielsen varit vd för potatisdrycksföretaget Dug, tidigare Veg of Lund. Nu har hon städat, renodlat och sparat. Men en sinande kassa måste nu fyllas. Det ser hon ut att klara, men det blir dyrt.

Dug aviserar en företrädesemission på totalt 28 miljoner kronor och tar upp ett brygglån på 3 Mkr för att överleva till dess av emissionspengarna kommer in. Emissionen är fullt garanterad, men en del av garanterna ska få en ersättning på 15 procent av sitt garanterade belopp. Det betyder en kostnad på 1,7 Mkr och totalt, inklusive garantiavgifterna, uppgår emissionskostnaderna till 3,6 Mkr.

Därutöver finns möjlighet för befintliga långivare att kvitta lån på drygt 11 Mkr mot nya aktier. Den totala kassaeffekten av emissionen kan alltså bli endast cirka 13 Mkr.

Teckningskursen motsvarar en teoretisk rabatt på 35 procent. Dug, som är noterat på First North fick se sin aktie falla med 50 procent på torsdagen.

Helene Nielsen är dock full av optimism:

– Nu är vi klara med bromsen. Vi har renodlat produktutbudet, organiserat om och dragit ned kostnader. Det är dags att trycka på gasen, och till det behöver vi pengar från våra investerare, säger hon och fortsätter:

– Det har varit mycket att åtgärda, men nu är vi på en ”blank page”. Vi gör en nystart.

Apropå det akuta läget likviditetsmässigt säger hon att det finns beställningar på bolagets potatisdryck, bland annat från dagligvarukedjan Rewe i Tyskland och från Mathem i Sverige.

– Vi har beställningar men det ska faktureras och det tar tid till dess att betalningarna kommer in. Jag har även massor av pågående förhandlingar med till exempel dagligvarukedjor och kommuner. Men vårt främsta fokus i närtid är Tyskland där det finns ett stort intresse för vår produkt.

Kommer den här emissionen att räcka till dess att bolaget står på egna ben med positivt kassaflöde?

– Ja absolut, säger Helene Nilsen som kom till Dug som säljchef från en motsvarande post på Oatly.

Gunnar Wrede

I ett år har Helene Nielsen varit vd för potatisdrycksföretaget Dug, tidigare Veg of Lund. Nu har hon städat, renodlat och sparat. Men en sinande kassa måste nu fyllas. Det ser hon ut att klara, men det blir dyrt.


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad