torsdag 3 oktober 2024

inloggad som

Dug räddar kassan

|  
|  

I ett år har Helene Nielsen varit vd för potatisdrycksföretaget Dug, tidigare Veg of Lund. Nu har hon städat, renodlat och sparat. Men en sinande kassa måste nu fyllas. Det ser hon ut att klara, men det blir dyrt.

Dug aviserar en företrädesemission på totalt 28 miljoner kronor och tar upp ett brygglån på 3 Mkr för att överleva till dess av emissionspengarna kommer in. Emissionen är fullt garanterad, men en del av garanterna ska få en ersättning på 15 procent av sitt garanterade belopp. Det betyder en kostnad på 1,7 Mkr och totalt, inklusive garantiavgifterna, uppgår emissionskostnaderna till 3,6 Mkr.

Därutöver finns möjlighet för befintliga långivare att kvitta lån på drygt 11 Mkr mot nya aktier. Den totala kassaeffekten av emissionen kan alltså bli endast cirka 13 Mkr.

Teckningskursen motsvarar en teoretisk rabatt på 35 procent. Dug, som är noterat på First North fick se sin aktie falla med 50 procent på torsdagen.

Helene Nielsen är dock full av optimism:

– Nu är vi klara med bromsen. Vi har renodlat produktutbudet, organiserat om och dragit ned kostnader. Det är dags att trycka på gasen, och till det behöver vi pengar från våra investerare, säger hon och fortsätter:

– Det har varit mycket att åtgärda, men nu är vi på en ”blank page”. Vi gör en nystart.

Apropå det akuta läget likviditetsmässigt säger hon att det finns beställningar på bolagets potatisdryck, bland annat från dagligvarukedjan Rewe i Tyskland och från Mathem i Sverige.

– Vi har beställningar men det ska faktureras och det tar tid till dess att betalningarna kommer in. Jag har även massor av pågående förhandlingar med till exempel dagligvarukedjor och kommuner. Men vårt främsta fokus i närtid är Tyskland där det finns ett stort intresse för vår produkt.

Kommer den här emissionen att räcka till dess att bolaget står på egna ben med positivt kassaflöde?

– Ja absolut, säger Helene Nilsen som kom till Dug som säljchef från en motsvarande post på Oatly.

Gunnar Wrede

I ett år har Helene Nielsen varit vd för potatisdrycksföretaget Dug, tidigare Veg of Lund. Nu har hon städat, renodlat och sparat. Men en sinande kassa måste nu fyllas. Det ser hon ut att klara, men det blir dyrt.


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Därför fick Rugvistas vd sparken

    Börsnoterade Rugvista i Malmö, som säljer mattor på nätet, har sparkat sin vd som fick gå på dagen. Bolagets ordförande och e-handelsprofilen Martin Benckert berättar varför.

  • Nystart för Sensative

    IoT-bolaget Sensative led svårt under pandemin. Men nu spänns bågen igen. Med tre nyemissioner bara i år och med en ny marknadsstrategi ska omsättningen fördubblas årligen och bolaget nå lönsamhet.

  • Lundoch får fart av Ozempic-utmanare

    Lundaforskaren Yang De Marinis tar flera kliv framåt med sitt diabetesdiagnostikbolag Lundoch Diagnostics. Bolaget samarbetar med läkemedelsjätten Eli Lilly som med sin diabetesmedicin Mounjaro utmanar Novo Nordisks Ozempic.


  • Internationellt i Skåne om framtidens mat

    Kristianstad-inkubatorn Krinova Incubator & Science Park slår på stort för framtidens mat med “Spot on Food”, en internationell konferens om framtidens livsmedel.

  • Nothing Fishy i Lejonkulan

    Rapidus podd Lejonkulan tar nya kliv och lanserar nu formatet vodd, det vill säga filmade intervjuer. I studion har vi denna gång Ola Secher som tillsammans med sin kollega Jared Christensen är grundare av matföretaget Nothing Fishy.

  • Opticept tar nya steg

    Lundabolaget Opticept satsar på ett nytt kundsegment när bolaget går in som delägare i Malmöbolaget Simply No Waste, som förädlar restprodukter från livsmedelsindustrin.

  • Pågen har växt ur Malmö

    SOMMARINTERVJU: 300 000 stycken Lingongrova per vecka ska bli fler. Det har Pågens vd Anders Carlsson Jerndal tänkt sig. Men i Malmö går det inte att baka fler utan att bygga ut fabriken. Pågen är ytterligare ett klassiskt Malmöföretag som staden misslyckas med att låta växa.

  • Färdigbakade Krinova-bolag

    Får det vara vegansk fish and chips och sorbet? Nothing Fishy och Folkets Pops blev i fredags avtackade i Kristianstad efter att ha deltagit i Krinovas livsmedelsinkubator.

  • Hon ska rädda Veg of Lund

    Oatly-veteranen Helene Nielsen har tagit över som vd för Veg of Lund med potatisdrycken Dug. Nu är det vinna eller försvinna efter flera år av stigande förluster.

  • Oatly bantar sig i form

    Oatly Group visar en liten försäljningsökning under första kvartalet, trots att efterfrågan av bolagets havrebaserade alternativ minskade med 30 procent i Kina. Huvuddelen av en minskad förlust kommer dock från minskade kostnader.

  • Opticept pressar spanska oliver

    Opticept i Lund kommer in på den spanska olivoljemarknaden som lidit svårt av torka på senare år. En första försäljning av maskiner som ökar oljeutvinningen går till ett stort olivoljekooperativ.

  • Pommes ska lyfta Lundabolag

    En global kanadensisk koncern investerar cirka 10 miljoner kronor i Opticept och blir därmed en av de största ägarna i Lundabolaget. Företagen ska tillsammans lansera produktionslinjer för tillverkning av pommes frites.

  • Han vill bekämpa diabetes med broccoli

    Broccoli är bra mot diabetes. Det har en Lundaprofessor upptäckt, som med hjälp av norska pengar vill sälja kapslar med frystorkade broccoligroddar och mineralen krom.