Det Malmöbaserade värmeväxlarföretaget Enjay inleder en ny finansieringsrunda. Enligt planerna är det sista rundan innan bolaget når break even under 2025.
Enjay har utvecklat en värmeväxlare som återvinner spillvärme ur smutsig frånluft. Den klarar att utvinna energi i miljöer där exempelvis sot eller fett skulle ha fastnat i en ”vanlig” värmeväxlare.
Så sent som i slutet av förra året tog bolaget in pengar och nu är det dags igen. Målet är att i slutet av oktober stänga en runda som ska ge 20 miljoner kronor.
– Vi riktar oss mot enskilda investerare och family offices, säger vd Jesper Wirén, en av Enjays två grundare.
Enjays första målgrupp var snabbmatsrestauranger där tekniken idag finns hos kunder i tio europeiska länder, bland annat Burger King använder utrustningen. Förra året gav bolaget sig in på industrisegmentet där Lantmännen blev den första kunden.
– Efter Lantmännen har vi levererat till CWS i Holland som är Europas näst största industriella tvätteri. Vi sparar 63 procent av deras gasförbrukning för uppvärmning av vatten i tvättmaskinerna. CWS rullar nu ut vår utrustning på fler av sina anläggningar runt om i Europa.
En belgisk producent av konstgräs är ett annat exempel på ny industrikund under året. Pengarna från investeringsrundan ska gå till marknadsinsatser för att växa just inom livsmedel, tvätterier och polymer tillsammans med det befintliga snabbmatssegmentet.
– Vi har tagit första steget in i de här segmenten inom industrin. Den här rundan är specifikt för att skala upp och gräva där vi står, helt enkelt. Gräva djupt istället för brett.
Förra året landade omsättningen på 7,8 miljoner kronor. Rörelseresultatet förbättrades till en förlust på 15 miljoner kronor jämfört med ett minus på 22 miljoner kronor året innan.
Men under 2025 ska Enjay nå break even och tanken är att den pågående investeringsrundan ska ta bolaget dit, säger Jesper Wirén.
– Vi tror väl att vi landar på en omsättning någonstans mellan 12 och 14 miljoner i år. Break even tittar vi på lite drygt ett år bort, enligt de planer och prognoser vi har.
Ola Nilsson