måndag 16 september 2024

inloggad som

Ny runda ska ta Enjay till break even

|  
|  

Det Malmöbaserade värmeväxlarföretaget Enjay inleder en ny finansieringsrunda. Enligt planerna är det sista rundan innan bolaget når break even under 2025.

Enjay har utvecklat en värmeväxlare som återvinner spillvärme ur smutsig frånluft. Den klarar att utvinna energi i miljöer där exempelvis sot eller fett skulle ha fastnat i en ”vanlig” värmeväxlare.

Så sent som i slutet av förra året tog bolaget in pengar och nu är det dags igen. Målet är att i slutet av oktober stänga en runda som ska ge 20 miljoner kronor.

– Vi riktar oss mot enskilda investerare och family offices, säger vd Jesper Wirén, en av Enjays två grundare.

Jesper Wirén (tv) och Nils Lekeberg, grundare av Enjay

Enjays första målgrupp var snabbmatsrestauranger där tekniken idag finns hos kunder i tio europeiska länder, bland annat Burger King använder utrustningen. Förra året gav bolaget sig in på industrisegmentet där Lantmännen blev den första kunden.

– Efter Lantmännen har vi levererat till CWS i Holland som är Europas näst största industriella tvätteri. Vi sparar 63 procent av deras gasförbrukning för uppvärmning av vatten i tvättmaskinerna. CWS rullar nu ut vår utrustning på fler av sina anläggningar runt om i Europa. 

En belgisk producent av konstgräs är ett annat exempel på ny industrikund under året. Pengarna från investeringsrundan ska gå till marknadsinsatser för att växa just inom livsmedel, tvätterier och polymer tillsammans med det befintliga snabbmatssegmentet.

– Vi har tagit första steget in i de här segmenten inom industrin. Den här rundan är specifikt för att skala upp och gräva där vi står, helt enkelt. Gräva djupt istället för brett.

Förra året landade omsättningen på 7,8 miljoner kronor. Rörelseresultatet förbättrades till en förlust på 15 miljoner kronor jämfört med ett minus på 22 miljoner kronor året innan.

Men under 2025 ska Enjay nå break even och tanken är att den pågående investeringsrundan ska ta bolaget dit, säger Jesper Wirén.

– Vi tror väl att vi landar på en omsättning någonstans mellan 12 och 14 miljoner i år. Break even tittar vi på lite drygt ett år bort, enligt de planer och prognoser vi har.

Ola Nilsson

Det Malmöbaserade värmeväxlarföretaget Enjay är ute på en ny finansieringsrunda. Enligt planerna är det sista rundan innan bolaget når break even under 2025.


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad



  • Klirr i kassan för Katam

    Ett år efter senaste nyemissionen har Katam Technologies fått in nytt kapital. Då skulle bolaget intensifiera försäljningen i Latinamerika av sin AI-tjänst för skogsbruk. Nu är planen en utvidgning till Sydostasien.

  • Elväg på Öresundsbron?

    Elonroad undersöker möjligheterna att bygga elväg på Öresundsbron. Det är innebörden av ny avsiktsförklaring tillsammans med Öresundsbron och Lunds universitet.

  • Klockan tickar för skånska utsläppsmål

    Utsläppen av växthusgaser i Skåne minskar, men det är långt kvar till uppsatta mål. Klimatarbetet hos de tio största utsläpparna av växthusgaser är direkt avgörande för Skånes 2030-mål. Se här vilka det är.

  • Näringslivstorskar på djupt vatten

    Skånska Hanö torskrevsförening vänder sig till näringslivet för att etablera artificiella torskrev. Initiativet har bland annat fått napp hos vindkraftsbolagen.

  • Sandberg donerar 100 Mkr

    Sandberg Development donerar 10 miljoner kronor per år i tio år till Malmö universitet. Pengarna ska gå till universitetets vattenforskning. 

  • 20 miljoner till Lejonkulans gäst

    Lundabolaget Saveggy stänger en emission som tillför bolaget cirka 20 miljoner kronor och nya tunga investerare.

  • Servettjätten köper kaffemuggsbolag

    Duni Group köper det australiensiska kaffemuggsbolaget Huskee. Syftet är att ytterligare stärka Dunis verksamhet inom matförpackningar.

  • 50 miljoner till plastsubstitut

    Helsingborgsbaserade Gaia Biomaterials stänger en nyemission på 50 miljoner kronor och siktar på att vända upp efter pandemi och plastskatt. 

  • ”Vi gör kalkylerad förlust”

    Hållbarhetsföretaget Position Green är med kraftig tillväxt en av Malmös startupstjärnor. Men vd och grundare Daniel Gadd väljer bort vinst för att investera för framtiden. Här är siffrorna.

  • Skånskt svampläder söker affärsänglar

    Med hjälp av svampar ska Micovation omvandla bryggeriavfall till billigt och miljövänligt läder. Nu söker grundarna affärsänglar med kontakter inom textil- och modebranschen.