Finansiella räddningar i krysset var tongivande i veckans nyhetsflöde från skånska företag. Här figurerar bolag som Doxa, Alligator och Move By Bike, men också två starka kvinnor som gör affärer med varandra.
E-learingföretaget Tictac Learn, som Rapidus utsåg till årets företag senast, köper AI-företaget Skillhabit i Stockholm. Syftet är att växa e-learningaffären med hjälp av AI. Säljare av Skillhabit är Hellen Wohlin Lidgard, en entreprenör som bland annat grundat affärsanalysföretaget Pointer som sedan sålts till Bisnode.

Fastighetsbolaget Doxa, med huvudägarna Greg Dingizian och Percy Nilsson, har till slut fått byggdelen av Serneke såld. Köpeskillingen är 1,1 miljarder kronor, men det blir bara några miljoner kvar efter att Sernekes skulder räknats av. Köpare är ett tyskt investmentbolag vid namn Mutares SE & Co. Byggbolaget Serneke Sverige omsätter nästan 8 miljarder kronor och har 750 anställda.

– Vi säljer med en positiv resultateffekt. Jag är nöjd med affären, även om den tagit längre tid än vi räknade med. Nu har vi renodlat bolaget till att endast innehålla projektutveckling, vilket var vad vi sa att vi skulle göra när vi köpte Serneke-koncernen, säger Doxas vd Victor Persson till Rapidus.
Det har hänt en del kring Move By Bike. I veckan aviserade cykeltransportföretaget att det inte längre är i kontrollbalans eftersom det egna kapitalet är återupprättat. Exakt hur detta gått till redovisas inte, men företaget hänvisar i ett pressmeddelande till ”stöd från våra existerande ägare, nya investerare samt det förtroende som erhållits från fordringsägare i den tidigare annonserade underhandsuppgörelsen”.

Därutöver har Move By Bike låtit det företag som köptes i fjol, Bzzt, gå i konkurs. Någon dag innan detta meddelades, kom informationen att företaget förnyat ett avtal med kunden Airmee, värt upp till 20 Mkr.
Enorama Pharma som är i gång med lansering av vitt snus i USA, byter vd. Avgående interim-vd:n Annette Agerskov lämnar över till Daniel Schröder som idag sitter i bolagets styrelse. Bytet föranleds av att bolaget nu går över från en utvecklingsfas till ett fokus på marknadsföring och försäljning.
Bioteknikföretaget Alligator Bioscience får låna pengar av den danska riskkapitalfonden Fenja Capital. Det blir upp till 80 Mkr i ett paket av lån och konvertibellån, och summan ska räcka under resten av 2024. Alligator står bland annat inför fas 3-studier av en behandling mot bukspottskörtelcancer och har tvingats skära ned på personal och lägga övriga projekt på is i brist på kapital.
Medicintekninföretagat Polar Cool har genomfört en nyemssion som tecknades fullt ut, utan att några garantier behövde tas i anspråk, och därigenom får bolaget in drygt 25 Mkr före emissionskostnader. Företaget har en teknik för kylning av huvudet vid idrottsskador som till exempel hjärnskakning.
Sämre gick det för Prostalund som bara fick in 80 procent av sin önskade nyemission, och då fick garanter ändå ta 12 procent. Totalt fick bolaget in 23 Mkr före emissionskostnader. Bolaget säljer produkter för godartad prostataförstoring.
Gunnar Wrede