måndag 19 maj 2025

inloggad som

ANNONS Innehåll från EKN

Snart invigs jätteladorna

|  
|  

Den danska logistikjätten DSV lät bygga ett av Nordens största logistikcenter vid E6:an utanför Landskrona och nu har fastighetsbolaget Catena köpt centret. Så mycket värderas fastigheten till.

Ingen som kört förbi Landskrona på E6:an har undgått att se de gigantiska lagerladorna som växt fram det senaste året. Dessa blir ett av Nordens största logistikcenter när den danska transportjätten DSV i september inviger de cirka 180.000 kvadratmetrarna i Landskrona.

Fastigheten värderas till 2,4 miljarder kronor, enligt ett pressmeddelande som Catena skickade ut i fredags med budskapet att DSV genomför en så kallad sale-lease-back-affär där Catena köper fastigheten.

Affären görs som en bolagsaffär och i bolaget finns cirka 1,8 miljarder kronor i skulder som Catena tar över. Mellanskillnaden mot fastighetsvärderingen, 600 Mkr, erläggs som köpeskilling. I samband med transaktionen tecknar DSV ett elvaårigt hyresavtal.

– Vi är väldigt glada över den här affären. Vi har en mycket lång investeringshorisont och ser fram emot att äga fastigheten med DSV som hyresgäst, säger Catenas vd Jörgen Eriksson till Rapidus.

DSV är Danmarks tredje största börsnoterade företag mätt i börsvärde på 227 miljarder danska kronor. Omsättningen bara under första kvartalet i år uppgick till 38 miljarder DKK. DSV är en av de största transportleverantörerna i världen efter Deutsche Post DHL Group, Kuehne + Nagel och DB Schenker.

Den nya byggnaden kommer, tillsammans med befintliga lokaler, att tjäna som logistikhub för den nordiska marknaden. Med de nya byggnaderna kommer DSV i Landskrona att erbjuda en total lageryta på 225.000 kvadratmeter och med kontor kommer DSV att nå 270.000 kvm.

Personalstyrkan i Landskrona ska utökas från 60 till 150 anställda.

De nya byggnaderna inkluderar två nya lager. Ett kommer att ha temperaturkontrollerade lagerzoner för färskvaror. Byggnaden kommer också att hysa ett lager för hälso- och läkemedelsindustrin i Öresundsregionen. Den andra byggnaden är ett mer traditionellt lager med automatiserade lösningar.

– Expansionen i Öresundsregionen och Landskrona kommer från ett strategiskt beslut redan 2010. Vi tror på läget, både i förhållande till Norden och länderna i södra Europa, säger Ian Swinhoe, vd för DSV Solutions Sweden.

Byggentreprenör vid uppförandet har varit Tommy Allström Byggproduktion, TAB, från Lindesberg i Mellansverige. Bygget var TAB:s största projekt hittills. DSV vill inte uppge byggkostnaden.

– DVS ser Landskrona-Helsingborg som en av de viktigaste logistikregionerna i Sverige och blev därför ett naturligt val för vår expansion. Helsingborg har järnväg och tillgång till motorvägar samt Sveriges näst största containerhamn och närhet till kontinenten.

Keld Broksø
Gunnar Wrede

Den danska logistikjätten DSV lät bygga ett av Nordens största logistikcenter vid E6:an utanför Landskrona och nu har fastighetsbolaget Catena köpt centret. Så mycket värderas fastigheten till.


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Iskallt USA gör Europa hetare

    Donald Trumps krumbukter leder till både framgång och bakslag för svenska företag.
    Medan Klang Ai maxar tillväxten i Europa, är det i vissa fall tvärstopp för företag som redan hunnit över Atlanten.

  • Ledningen lämnar Prostalund

    I förra veckan meddelade Prostalund att en planerad avyttring inte blev av, och därmed var likviditetskrisen ett faktum. På måndagen kom beskedet att både vd och ordförande lämnar med omedelbar verkan.

  • Emissionsfiasko – Nanoecho tvingas tvärnita

    Nästan ingen gick med i Lundabolaget Nanoechos emissionsrunda. Nu pausar bolaget sina kliniska studier och aktien dyker till nya bottennivåer. – Vi ångrar inte att vi gick till börsen i fjol, säger vd Linda Persson.


  • Easy Depot måste öka takten

    I höstas ville den onoterade fastighetsuppstickaren Easy Depot ta in 70 miljoner kronor i en riktad emission. Men planerna avbröts. Samtidigt har Easy Depot ambitionen att bygga 100-150 anläggningar inom tio år, resultatet hittills är två färdiga anläggningar. Nu måste bolaget accelerera för att nå målen.

  • Joel Eklund till Trianons styrelse

    Tepe-arvtagaren Joel Eklund tar plats i fastighetsbolaget Trianons styrelse. Det blir den femte styrelsen som han sätter sig i, förutom Tepe. Trianon kom även på tisdagen med en bra rapport, men aktiemarknaden verkar inte vilja ha fastigheter just nu.

  • Så mycket kostar det att hyra kontor i Malmö och Lund

    Öppna kontor i Malmö eller Lund? Hyrorna skiljer sig åt mellan de båda städerna, men kanske inte på det sätt man kan tro. Så här mycket kostar det att hyra och här finns de mest attraktiva lägena. Rapidus har ännu opublicerade siffror.

  • Tetra Pak investerar i impactbolag

    Hässleholmsbaserade Recoma, som tillverkar byggskivor av återvunna kartonger, får ett kapitaltillskott från en tungviktare inom kartongindustrin: Tetra Pak. Nu kan Recomas intäkter gå från 7 till 40 miljoner kronor.

  • Mångmiljardaffärer när skånska fastigheter byter ägare

    På kort tid har fastigheter för nära 15 miljarder bytt händer i skånska strukturaffärer. Den senaste i raden är Acrinovas rekordförsäljning av mer än hälften av beståndet.

  • Ledningsrokad i fastighetstjärnan

    SLP:s vd Tommy Åstrand lämnar sin post och väljs i stället in i styrelsen vid den kommande stämman. Hans ersättare är i allra högsta grad intern. Samtidigt tackar en anmnkunnig grundare för sig och avböjer omval till styrelsen.

  • Fastighetsveteran siktar på Skåne

    Bengt Kjell, ett blytungt namn inom den svenska industrin och fastighetssektorn, vill med sitt bolag Hagabacken köpa skånska fastigheter. I ett joint venture med det lokala bolaget Tecto Group skapas dotterbolaget Hagabacken Skåne.

  • Trångt för industrin i Malmö

    Uthyrningen av skånska logistikfastigheter taktar på bra och industrifastigheter går starkt. Men i Malmö är det ont om plats för nya etableringar. Det visar en ny rapport.

  • Jan Barchan rör om i fastighetsgrytan

    Ett skånskt fastighetspussel läggs om när finansmannen Jan Barchans Briban Invest köper ut Sydsvenska Hem från börsen. Samtidigt gör han en miljardaffär med Trianon som upplöser det korsvisa ägande som funnits mellan de båda fastighetsbolagen.

  • Sernekes konkurs förföljer Doxa

    Greg Dingizians fastighetsbolag Doxa har ansvarsförbindelser till byggföretaget Serneke trots att det sålts och sedan gått i konkurs. Det framgår av bolaget kvartalsrapport som kom på torsdagen.