måndag 22 juli 2024

inloggad som

Heimstaden slopar utdelning

|  

Fastighetsbolaget Heimstaden, med huvudkontor i Malmö, gjorde en förlust på 25 miljarder kronor under 2023. Nu ställs utdelningen in på bolagets noterade preferensaktie.

Heimstaden har fått mycket uppmärksamhet det senaste året. Det började med att bolaget köpte Roger Akelius hela fastighetsbestånd för 92 miljarder kronor år 2021 då räntorna var nära noll och fastighetsvärdena på topp. Vältajmat av Roger Akelius, sämre för Heimstaden.

Roger Akelius ville som bekant nyligen använda en del av pengarna till att köpa 25 procent i Academedia.

En rad svenska pensionsbolag som investerat i Heimstaden har tvingats skriva ned värdet på investeringarna i takt med att Hemstaden skrivit ned värdet på sina fastigheter när räntan stigit och kalkylen på belånade hus försämrats.

I den årsredovisning som kom i dag, på tisdagen, står det klart att Hemistaden skriver ned värdet på sina fastigheter med 31 miljarder kronor. Trots ett förbättrat driftsnetto innebär det att rörelseresultatet blev en förlust på 25 miljarder kronor.

Samtidigt meddelar bolaget att styrelsen beslutat ställa in utdelningen på alla aktieslag.

Heimstaden har en preferensaktie noterad på Stockholmsbörsen. Poängen med en preferensaktie är att den ger rätt till utdelning före ägare av en stamaktie, och till en fast summa oavsett hur stor företagets vinst är. Inte sällan delar bolag ut mer pengar till preferensaktieägarna än till stamaktieägarna. Motivet för en investerare att köpa en preferensaktie är alltså utsikten till en förhållandevis hög och säker utdelning. En preferensakties kurs rör sig dessutom betydligt mindre än en stamaktie.

Trots detta har Heimstadens preferensaktie fallit med mer än 70 procent de senaste tre åren.

Bolaget meddelar dessutom att kreditratinginstitutet Fitch sänker betyget med översyn för ytterligare eventuell sänkning. Heimstaden senarelägger dessutom räntebetalningar på hybridobligationer på 4,5 miljarder kronor som emitterades 2019. Räntebetalningen skjuts upp ”tills vidare”.

“2023 var ännu ett driftmässigt fantastiskt år, med fundamentalt robusta bostadssektorer i samtliga marknader. Dock präglades året också av en ökad osäkerhet till följd av makroekonomiska och geopolitiska utmaningar, vilket ledde till högre avkastningskrav och sjunkande fastighetsvärderingar, skriver vd Helge Krogsbøl i rapporten.

Gunnar Wrede

Fastighetsbolaget Heimstaden, med huvudkontor i Malmö, gjorde en förlust på 25 miljarder kronor under 2023. Nu ställs utdelningen in på bolagets noterade preferensaktie.


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Podd: Så gick det efter Darknästet

    Från draknäste till lejonkula. Tre startups berättar om hur det gick efter att de medverkat i SVT:s program Draknästet. I vår podd Lejonkulan ställer prgramledare Jan Dahlqvist de avgörande frågorna till entreprenörerna. Lyssna här.

  • Så ska han dubbla försäljningen

    – Jag har suttit i styrelsen i fem år, det vore konstigt om jag ville ändra allt nu när jag är vd. Det säger Thule Groups koncernchef sedan snart ett år, Mattias Ankarberg. Men hur ska han klara ett extremt ambitiöst tillväxtmål? I en intervju med Rapidus berättar han om Thules väg framåt.

  • Rapportflod vecka 29

    Fler än 20 skånska börsbolag rapporterade sina andra kvartal i förra veckan. Somliga bolag sätter rekord trots att tiderna anses tuffa. Ett av dem är Lindab med vd Ola Ringdahl.

  • Enzymatica byter affärsmodell

    Enzymatica i Lund, som tillverkar förkylningssprayen Coldzyme, tittar på en ny affärsmodell. Den bedöms höja lönsamheten men det kommer att ta längre tid än vad bolaget tidigare sagt. Så här går tankegångarna hos ordförande Bengt Baron.


  • Inwido ser ljusning

    Fönsterbolaget Inwido i Malmö levererar en kvartalsrapport som antyder att det värsta kan vara över på bygg- och renoveringsmarknaden. Orderboken växte organiskt med 10 procent i andra kvartalet. Aktien steg tvåsiffrigt på rapporten.

  • Renstädat i Wihlborgs

    Wihlborgs befinner sig mycket nära toppen av sina räntekostnader. Samtidigt ser nedskrivningarna av fastighetsvärden ut att närma sig slutet. Det framgick när fastighetsbolaget med vd Ulrika Hallengren presenterade rapporten för andra kvartalet på måndagen.

  • Greg ber om mer pengar

    Malmöprofilen Greg Dingizians fastighetsbolag Doxa ber aktiemarknaden om 643 Mkr i en företrädesemission. Det är tredje gången bolaget tar in pengar på ett halvår och aktien störtdyker. Rapidus vet varför.

  • Snart invigs jätteladorna

    Den danska logistikjätten DSV lät bygga ett av Nordens största logistikcenter vid E6:an utanför Landskrona och nu har fastighetsbolaget Catena köpt centret. Så mycket värderas fastigheten till.

  • Positivt i skånska rapporter

    Beijer Ref levererar en rökare i krysset, medan fastighetsbolagens nedskrivningar verkar ha tagit slut. Det är huvudpunkterna i dagens rapporter från de stora skånska börsbolagen.

  • Därför tar Doxa in ytterligare 200 Mkr

    Fastighetsbolaget Doxa gör en riktad nyemission på strax under 200 Mkr. Det är andra gången bolag tar in pengar på kort tid. Huvudägaren Greg Dingizian förklarar varför.

  • Motgång för Greg och Percy

    Fastighetsbolaget Doxa, med Greg Dingizian och Percy Nilsson bland huvudägarna, sänker ett tidigare kommunicerat helårsresultat för 2023 med en halv miljard kronor.

  • Danska arkitekter stänger i Malmö

    Arkitektfirmornas orderingång är en tidig konjuktursignal, men än ses ingen ljusning. Tvärtom, Danmarks största byrå Arkitema stänger sitt Malmökontor efter tunga förluster i Sverige.

  • Svenska arkitekter lider också

    Höga räntor och inflation har slagit hårt mot fastighetsbranschen och nybyggandet. Nedgången är kostsam för arkitekter på båda sidor om sundet. Rapidus har ringt runt till några arkitekfirmor som är aktiva i Skåne.

  • Utmanarna satsar sig ur fastighetskrisen

    Mitt i rådande kris för nybyggnadsmarknaden planerar fastighetsbolaget Easy Depot i Malmö för expansion och sätter igång ett nytt bygge.