torsdag 21 november 2024

inloggad som

“Odlat kött ska bli billigare än kor”

|  
|  

Re:meat är först i Sverige med att utveckla odlat kött. Nu söker Malmöbolaget långsiktiga investerare som vet hur man bygger upp industrier från grunden.

Re:meat har sedan tidigare tagit in 5 miljoner kronor från affärsänglar och mindre venture capital-bolag. Nu för de dialog för att ta in ytterligare cirka 13-14 Mkr. Högst upp på önskelistan står investerare som delar deras mission om att skapa en långsiktig omställning mot mer hållbara livsmedel.

Jacob Schaldemose Peterson är vd för Re:meat, som han grundade tillsammans med affärsutvecklaren Gittan Schiöld och amerikanska forskaren Marie Gibbons, en av världens få experter på odlat kött. Han jämför företagets processteknologi med den bakom hantverksöl.

− Vi producerar riktigt kött men med ny teknologi. Tänk ”craft beer” fast ”craft meat”. På tallriken blir det exakt likadant: samma kött som vi alltid har ätit och älskat, men med en produktionsteknologi som ger cirka 92 procent lägre klimatpåverkan än konventionellt kött. Det är samma smak, arom och struktur som tidigare, säger Jacob Schaldemose Petersson.

I dagens avsnitt av Rapidus podd Lejonkulan berättar han för Jan Dahlqvist om tekniken, där djurceller matas med näring i en sluten odlingsmiljö. Det ska ge en köttfärs som är helt fri från antibiotika och annan kontaminering – dessutom billigare än vanligt kött.

– Vi satsar på att slutpriset för konsumenterna ska bli radikalt lägre än konventionellt kött. Det är hela vårt existensberättigande, det är därför vi finns, säger Jacob Schaldemose.

Men vägen dit är lång och bolaget, som har flera patent för sin produktionsmetod, behöver nu kapital för att bygga sin första anläggning i Malmö. För att trions idé ska fungera krävs det stora volymer. Men hur ska det gå till? Vad kostar allt? Och när kan vi få smaka på detta bryggda kött? Lyssna på avsnittet nedan och glöm inte att följa Lejonkulan på Spotify eller Apple Podcaster.

Cajsa Jonasson

Re:meat är först i Sverige med att utveckla odlat kött. Nu söker Malmöbolaget långsiktiga investerare som vet hur man bygger upp industrier från grunden.


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Precise ser ljuset

    Efter sju svåra år och åtta bedrövelser ser Lundabolaget Precise Biometrics ut att gå mot vinst och positivt kassaflöde. – Riktningen ser mycket bra ut, säger vd Joakim Nydemark.

  • … men tungt år för Skånes näringsliv

    Fler delar inom det skånska näringslivet står inför stora utmaningar. Det framgår av höstens utgåva “Skånsk konjunktur 2024”, som ges ut av Sparbanken Skåne och Øresundsinstituttet. Dessa är utmaningarna.

  • Alfa Laval spår kraftig tillväxt

    Alfa Laval räknar med en rejält ökad försäljning under kommande år. Den globala energiomställningen, med nya affärsområden, är en viktig drivkraft. Se här hur mycket vd Tom Erixon räknar med att växa.


  • Opticept växlar upp

    Lundabolaget Opticepts största delägare, som även är största kund ,bidrar med finansiering till produktion av utrustning. Men Opticept ser genombrottet komma även för andra produktsegment och startar en kapitalrunda för att resa 80 miljoner kronor.

  • Tillväxtgurun ger sina bästa tips

    Podd: Thomas Ahrens har verkat som managementkonsult i 30 år. Hans har skrivit totalt elva böcker om scale up-verksamhet, bland […]

  • Så ska Lundaföretaget utmana automationsjättarna

    Podd: Det står inte ABB på alla robotar. Grundarna bakom Cognibotics i Lund såg luckor i befintliga robotars kompetens. De […]

  • Hon blir Krinovas nya vd

    Finanskvinnan Ulrika Hasselgren tillträder som ny vd för Krinova Incubator & Science Park i början av januari. Hon kommer närmast från rollen som hållbarhetschef i Coeli-gruppen.

  • Så ska Enjay skala upp

    Dags för ett nytt avsnitt av vår podd, som numera är en vodd: Lejonkulan. I det nya avsnittet gästas vi […]

  • Internationellt i Skåne om framtidens mat

    Kristianstad-inkubatorn Krinova Incubator & Science Park slår på stort för framtidens mat med “Spot on Food”, en internationell konferens om framtidens livsmedel.

  • Nothing Fishy i Lejonkulan

    Rapidus podd Lejonkulan tar nya kliv och lanserar nu formatet vodd, det vill säga filmade intervjuer. I studion har vi denna gång Ola Secher som tillsammans med sin kollega Jared Christensen är grundare av matföretaget Nothing Fishy.

  • Zaplox i Lejonkulan

    Zaplox vd Tess Mattisson gästar Rapidus podd Lejonkulan i ett rykande färskt avsnitt. Hur ska hon göra för att få […]

  • Dug räddar kassan

    I ett år har Helene Nielsen varit vd för potatisdrycksföretaget Dug, tidigare Veg of Lund. Nu har hon städat, renodlat och sparat. Men en sinande kassa måste nu fyllas. Det ser hon ut att klara, men det blir dyrt.

  • Opticept tar nya steg

    Lundabolaget Opticept satsar på ett nytt kundsegment när bolaget går in som delägare i Malmöbolaget Simply No Waste, som förädlar restprodukter från livsmedelsindustrin.