fredag 19 december 2025

inloggad som

ANNONS Innehåll från EKN

”Odlat kött ska bli billigare än kor”

|  
|  

Re:meat är först i Sverige med att utveckla odlat kött. Nu söker Malmöbolaget långsiktiga investerare som vet hur man bygger upp industrier från grunden.

Re:meat har sedan tidigare tagit in 5 miljoner kronor från affärsänglar och mindre venture capital-bolag. Nu för de dialog för att ta in ytterligare cirka 13-14 Mkr. Högst upp på önskelistan står investerare som delar deras mission om att skapa en långsiktig omställning mot mer hållbara livsmedel.

Jacob Schaldemose Peterson är vd för Re:meat, som han grundade tillsammans med affärsutvecklaren Gittan Schiöld och amerikanska forskaren Marie Gibbons, en av världens få experter på odlat kött. Han jämför företagets processteknologi med den bakom hantverksöl.

− Vi producerar riktigt kött men med ny teknologi. Tänk ”craft beer” fast ”craft meat”. På tallriken blir det exakt likadant: samma kött som vi alltid har ätit och älskat, men med en produktionsteknologi som ger cirka 92 procent lägre klimatpåverkan än konventionellt kött. Det är samma smak, arom och struktur som tidigare, säger Jacob Schaldemose Petersson.

I dagens avsnitt av Rapidus podd Lejonkulan berättar han för Jan Dahlqvist om tekniken, där djurceller matas med näring i en sluten odlingsmiljö. Det ska ge en köttfärs som är helt fri från antibiotika och annan kontaminering – dessutom billigare än vanligt kött.

– Vi satsar på att slutpriset för konsumenterna ska bli radikalt lägre än konventionellt kött. Det är hela vårt existensberättigande, det är därför vi finns, säger Jacob Schaldemose.

Men vägen dit är lång och bolaget, som har flera patent för sin produktionsmetod, behöver nu kapital för att bygga sin första anläggning i Malmö. För att trions idé ska fungera krävs det stora volymer. Men hur ska det gå till? Vad kostar allt? Och när kan vi få smaka på detta bryggda kött? Lyssna på avsnittet nedan och glöm inte att följa Lejonkulan på Spotify eller Apple Podcaster.

Cajsa Jonasson

Re:meat är först i Sverige med att utveckla odlat kött. Nu söker Malmöbolaget långsiktiga investerare som vet hur man bygger upp industrier från grunden.


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad

Prenumerera på Rapidus för
533 kr per månad

Bli en del av vårt exklusiva nätverk och få koll på vad som händer i Skåne och Öresundsregionen. Var alltid uppdaterad när du talar med dina affärskontakter. Nytta, nöje, inspiration.




  • Exklusiva affärsnyheter
  • Inbjudan till våra nätverksträffar
  • Två användare ingår

  • Näringslivets önskelista för 2026

    Politiker som kan prata med näringslivet, kraftledningar, tågspår och bilvägar. Det är några av önskningarna för nästa år när Rapidus frågar åtta tongivande skånska näringslivsprofiler. 

  • Nu blickar vi framåt och uppåt

    2025 skulle bli året då konjunkturen vände. Vi fick nöja oss med ett svagt ljussken vid horisonten. Nu tar vi julhelg och laddar batterierna för ett 2026 som ska uppåt och framåt.

  • Stämningar stör julstämning i Doxa

    Flera bolag inom Greg Dingizians fastighetskoncern Doxa stäms av Serneke Sveriges konkursbo som vill ogiltigförklara transaktioner. Fler stämningar kan dessutom komma fram till den 7 januari.


  • Femte generationen tar över Saturnus

    Sveriges största glöggproducent står inför sitt fjärde generationsskifte. Och den nya generationen kliver in med sensationell tillväxt i ryggen. Rapidus besökte ett mer än hundraårigt destilleri.

  • Dugs vd: ”Vi har inte dolt någonting”

    Nasdaqs hot att avnotera Dug Foodtech från First North kan vara en ”spill over-effekt” från händelser i andra bolag. Det säger vd Helene Nielsen när hon för första gången kommenterar situationen och menar att bolaget inte undanhållit något.

  • Filmindustrin i Lejonkulan

    Först blev han rockstjärna, sedan började han jobba med filmproduktion och världskända tv-serier. Nu driver han en startup som ska […]

  • Östes bolag faller som dominobrickor

    Tre av Öste-sfärens verksamhetsdrivande dotterbolag har nu gått i konkurs, tillsammans med ytterligare ett av ägarbolagen. Det mesta av värdet i Aventure-konkursen ser därmed ut att ha gått upp i rök. Men frågetecken kvarstår.

  • Köttodlarnas nya giv

    Re:meat byter namn. Enligt Malmöbolagets medgrundare Jacob Schaldemose Peterson handlar det om mer än bara ett namnbyte. – Det är ett byte av hela vår strategi, säger han.

  • Nya konkurser bland Öste-bolagen

    Dominobrickorna i Oatly-bröderna Östes företagsimperium fortsätter att falla. I spåren av ägarbolagens konkurser har två av portföljbolagen i sfären kastat in handduken och ytterligare ett ser ut att vara nere för räkning.

  • Björn Öste: ”Vi ger inte upp”

    Oatlygrundaren Björn Öste kommenterar nu konkursen i sitt investeringsbolag Aventure. Avgörande följdfrågor förblir dock fortsatt obesvarade. Vad betyder det till exempel att inte ge upp när uteblivet kapitaltillskott medför konkurs?

  • Ännu ett Öste-bolag i konkurs

    Med konkursen i bröderna Östes forskningsbolag Aventure kommer ytterligare en konkurs – i bolaget Öste Ventures. Konkursförvaltaren Simon Henderson vill nu hitta nya huvudägare som kan driva dotterbolagen vidare.

  • Oatly-brödernas Aventure i konkurs

    Oatly-grundarna Björn och Rickard Östes forsknings- och utvecklingsbolag Aventure har försatts i konkurs. Bolaget var ursprungligen en del av Oatly-sfären och står bakom Lundabolag som Lument och Double Good.

  • Så går Pågens nybygge

    Landskronafabriken som ska vara klar om tre år men för vd Anders Carlsson Jerndal har jobbet med den nya verksamheten börjat. – Det är ett pussel, säger han.