måndag 3 november 2025

inloggad som

ANNONS Innehåll från EKN

”Odlat kött ska bli billigare än kor”

|  
|  

Re:meat är först i Sverige med att utveckla odlat kött. Nu söker Malmöbolaget långsiktiga investerare som vet hur man bygger upp industrier från grunden.

Re:meat har sedan tidigare tagit in 5 miljoner kronor från affärsänglar och mindre venture capital-bolag. Nu för de dialog för att ta in ytterligare cirka 13-14 Mkr. Högst upp på önskelistan står investerare som delar deras mission om att skapa en långsiktig omställning mot mer hållbara livsmedel.

Jacob Schaldemose Peterson är vd för Re:meat, som han grundade tillsammans med affärsutvecklaren Gittan Schiöld och amerikanska forskaren Marie Gibbons, en av världens få experter på odlat kött. Han jämför företagets processteknologi med den bakom hantverksöl.

− Vi producerar riktigt kött men med ny teknologi. Tänk ”craft beer” fast ”craft meat”. På tallriken blir det exakt likadant: samma kött som vi alltid har ätit och älskat, men med en produktionsteknologi som ger cirka 92 procent lägre klimatpåverkan än konventionellt kött. Det är samma smak, arom och struktur som tidigare, säger Jacob Schaldemose Petersson.

I dagens avsnitt av Rapidus podd Lejonkulan berättar han för Jan Dahlqvist om tekniken, där djurceller matas med näring i en sluten odlingsmiljö. Det ska ge en köttfärs som är helt fri från antibiotika och annan kontaminering – dessutom billigare än vanligt kött.

– Vi satsar på att slutpriset för konsumenterna ska bli radikalt lägre än konventionellt kött. Det är hela vårt existensberättigande, det är därför vi finns, säger Jacob Schaldemose.

Men vägen dit är lång och bolaget, som har flera patent för sin produktionsmetod, behöver nu kapital för att bygga sin första anläggning i Malmö. För att trions idé ska fungera krävs det stora volymer. Men hur ska det gå till? Vad kostar allt? Och när kan vi få smaka på detta bryggda kött? Lyssna på avsnittet nedan och glöm inte att följa Lejonkulan på Spotify eller Apple Podcaster.

Cajsa Jonasson

Re:meat är först i Sverige med att utveckla odlat kött. Nu söker Malmöbolaget långsiktiga investerare som vet hur man bygger upp industrier från grunden.


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad

Prenumerera på Rapidus för
533 kr per månad

Bli en del av vårt exklusiva nätverk och få koll på vad som händer i Skåne och Öresundsregionen. Var alltid uppdaterad när du talar med dina affärskontakter. Nytta, nöje, inspiration.




  • Exklusiva affärsnyheter
  • Inbjudan till våra nätverksträffar
  • Två användare ingår

  • Danir sätter bolag på Londonbörsen

    Ett energislag som är både förnybart och planerbart är rena drömmen för Europas regeringar. Cindrigo är bolaget som vill investera 7 miljarder kronor i just detta och börsnoterades i London i fredags. Dan Olofsson är med 30 procent största ägare.

  • Finansiella målen borta – nu sparkas vd:n

    Efter ett år med tuffa sparkrav och avskaffade mål stuvar Iconovo om i ledningen. Vd Johan Wäborg får gå – och Anders Månsson tar över.

  • Sharetex gör din tröja till en schampoflaska

    Endast 1 procent av textilavfallet i EU återanvänds eller återvinns. Resten går upp i rök. Bara i Sverige förbränns 80 000 ton textilier per år. Det vill Malmöbolaget Sharetex ändra på.


  • Björn Öste: ”Vi ger inte upp”

    Oatlygrundaren Björn Öste kommenterar nu konkursen i sitt investeringsbolag Aventure. Avgörande följdfrågor förblir dock fortsatt obesvarade. Vad betyder det till exempel att inte ge upp när uteblivet kapitaltillskott medför konkurs?

  • Ännu ett Öste-bolag i konkurs

    Med konkursen i bröderna Östes forskningsbolag Aventure kommer ytterligare en konkurs – i bolaget Öste Ventures. Konkursförvaltaren Simon Henderson vill nu hitta nya huvudägare som kan driva dotterbolagen vidare.

  • Oatly-brödernas Aventure i konkurs

    Oatly-grundarna Björn och Rickard Östes forsknings- och utvecklingsbolag Aventure har försatts i konkurs. Bolaget var ursprungligen en del av Oatly-sfären och står bakom Lundabolag som Lument och Double Good.

  • Så går Pågens nybygge

    Landskronafabriken som ska vara klar om tre år men för vd Anders Carlsson Jerndal har jobbet med den nya verksamheten börjat. – Det är ett pussel, säger han. 

  • Paulsson säljer ärtfabriken i Bjuv

    Ärtor i Bjuv blev ingen bra affär för Erik Paulsson-familjen efter köpet från Findus 2016. Nu är bolaget Foodhills sålt till en utländsk köpare i ett av våra grannländer. Prislappen? En hundring.

  • Alixlabs i Lejonkulan

    I veckans avsnitt av Lejonkulan gästas Jan Dahlqvist av halvledarkrymparen Alixlabs vd och medgrundare Jonas Sundquist.  Som Rapidus tidigare rapporterat […]

  • Precise Biometrics i Lejonkulan

    Det är premiär för säsong 5 i Rapidus podd Lejonkulan med Jan Dahlqvist, som i dag gästas av Precise Biometrics vd Joakim Nydemark.

  • Lathund för kapitalresning

    Specialavsnitt med Andreas Hultin från SV Ventures, expert på kapitalresning åt teknikbolag.

  • Snattarhaffaren

    Prevent AI, tidigare Infra Motion Labs, utvecklar ett AI-system som upptäcker snattare i butikers övervakningskameror. För två år sedan deltog grundarna i Lejonkulan, då var de i gång med beta-versionen och hade högt uppsatta mål. Hur gick det sedan?

  • Så ska Sigrid lyckas på viktminskningsmarknaden

    PODD: Sana Alajmovic gick på Handelshögskolan i Stockholm. När hon senare åkte till USA fick hon smak för entreprenörskap. På […]