torsdag 19 september 2024

inloggad som

Hamlets nyemission över målet

|  
|  

Hamlet Biopharma tillförs 46,7 miljoner kronor i en företrädesemission som hade målet 40 miljoner. Pengarna ska finansiera bland annat start av en klinisk fas 3-studie i egen regi.

De nya pengarna ska finansiera förberedelser och start av en fas 3-studie av ett läkemedel mot cancer i urinblåsan.

– Kapitalet finansierar bolagets verksamhet under 18 månader, vi har en låg burnrate, säger Catharina Svanborg, styrelseordförande och grundare av Hamlet BioPharma, och fortsätter:

– Det är inte många företag som klarar av att finansiera fas 3-studier i egen regi. Vi kommer därför att gå vidare med våra diskussioner med olika parter om utlicensiering.

I november beviljade amerikanska läkemedelsmyndigheten FDA en snabbhantering av bolagets kandidat Alpha1H för behandling av cancer i urinblåsan. Det innebär att bolaget får en direktkanal till FDA och slipper vänta på svar vid diskussionerna om fas 3-studien.

I Hamlet Biopharmas projektportfölj finns andra cancerprojekt men även immunterapier som kan bli alternativ eller komplement till dagens antibiotika. Bolaget har en pågående fas 2-studie för patienter med svårt smärtsyndrom eller återkommande infektioner i urinblåsan.

Emissionen uppgick till 80 Mkr, vilket innebär att den tekniskt sett inte blev fulltecknad. Dock är Catharina Svanborg själv en storägare men har som privatperson inte möjlighet att teckna sin andel som motsvarar 40 Mkr. Därför hade bolaget formulerat en passus i prospektet att nyemissionen ”rent tekniskt uppgår till 80 Mkr” men att målet för emissionen var att få in 40 Mkr. Därför hävdar bolaget att emissionen överträffade målet.

Bolagets aktiekurs steg med 23 procent efter meddelandet av utfallet för att därefter lägga sig på runt 12 procent över tidigare kurs. Aktuellt börsvärde är 233 Mkr.

Elisabet Ottosson

Hamlet Biopharma tillförs 46,7 miljoner kronor i en företrädesemission som hade målet 40 miljoner. Pengarna ska finansiera bland annat start av en klinisk fas 3-studie i egen regi.


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad



  • Bonesupport – ”Vi är bara i början”

    Bonesupport, Skånes snabbast växande uppstartsbolag, går från klarhet till klarhet och försäljningen i USA rusar. Samtidigt förbereder bolaget nya behandlingsområden och nya marknader. Rapidus har intervjuat vd Emil Billbäck.

  • Nya rön kan ge Cantargia medvind

    Lägre kostnader och nya vetenskapliga rön gör att Cantargias vd Göran Forsberg ser optimistiskt på framtiden. Ett av Lunds största life science-bolag gör framsteg i sin pipeline. Det framgår av bolagets kvartalsrapport.

  • Tufft kvartal för Genovis

    Det senaste kvartalet gick lite sämre för bioteknikbolaget Genovis i Lund efter ett antal framgångsrika år. Ränteläget i USA och Europa har lett till minskad försäljning av bolagets produkter till små och medelstora bolag som är beroende av riskkapital.

  • Gick under radarn med 1,3 mdr

    Bioteknikföretaget Acrivon har gjort en nyemission på ytterligare 1,3 miljarder kronor. Nyheten slank samtliga svenska medier förbi i våras eftersom bolaget inte är svenskt. Men grundaren Kristina Masson är en lundatjej som fick stora saker att hända. Rapidus träffade henne för en sommarintervju.

  • Miljardavtalet sprack

    Bioteknikföretaget Aqilions samarbetsavtal med läkemedelsjätten Merck avslutas. Av avtalet som hade potential att ge Aqilion 10 miljarder kronor, blir alltså intet.

  • Enorama lanserar i USA

    Nikotintuggummin, medicinsk cannabis och vitt snus. Malmöbolaget Enorama Pharma har sicksackat sig fram med sina produktprioriteringar. Men nu ska det vita snuset lanseras i USA.

  • Magle på köparstråt

    Magle Chemoswed i Malmö aviserar sitt andra förvärv på kort tid. Först var det Amniotics som slukades, nu köper kontraktstillverkaren ett danskt bolag för 240 Mkr.

  • Iconovo tar fram inhalator mot fetma

    I Danmark täljer läkemedelsgiganten Novo Nordisk guld på läkemedel mot fetma. Nu vill Lundabolaget Iconovo ha sin del av den omtalade och snabbt växande marknaden, med en inhalator.

  • Hon leder cancerforskning med ny affärsidé

    Ett litet läkemedelsbolag kan inte vara bäst på allt från forskning till kapitalresning. Det säger Anki Malmborg Hager som i 30 år haft ett finger med i spelet i en lång rad av Lunds tongivande läkemedelsbolag. Nu leder hon uppstartsbolaget Lead Biologics med annan affärsidé.

  • Camurus lyfter på rapport

    Lunds läkemedelsstjärna Camurus ökar på sista raden i dagens rapport för årets första kvartal. Samtidigt upprepar det Lundabaserade läkemedelsbolaget sina finansiella utsikter för helåret.