lördag 29 mars 2025

inloggad som

ANNONS Innehåll från EKN

Revansch för Cellavision

|  
|  

Blodanalysföretaget Cellavision i Lund serverade på onsdagen en kvartalsrapport som var en rökare i krysset. Aktieinvesterare svarade med att lyfta aktien med nästan 20 procent.

För ett år sedan vinstvarnade Cellavision sedan distributörer av bolagets blodanalysutrustning börjat dra ned sina lagernivåer och därmed minskat på beställningarna. Orsaken var ett osäkert ekonomiskt läge efter covid, i samband med stigande inflation och räntehöjningar.

Den tidigare aktiefavoriten, som mellan 2014 och 2021 belönade aktieägarna med tusentals procent, hade en drygt två år lång utförslöpa på börsen från en toppnotering på nästan 500 kronor i augusti 2021 till botten på 125 kronor i oktober 2023.

I rapporten för det fjärde kvartalet 2023 som kom på onsdagen är tongångarna betydligt mer positiva.

Försäljningen som för helåret minskade organiskt med 1 procent ökade med 29 procent till 201 miljoner kronor i kvartalet, vilket är kvartalsrekord. Trots att även kostnader för försäljning och administration ökade så trillade försäljningen ned genom resultaträkningen till ett resultat före skatt som ökade med 57 procent till 63 Mkr.

– 2023 började med makroekonomiska utmaningar som började avta under andra hälften av året med ökande momentum i försäljningen, för att leda till försäljningsrekord under fjärde kvartalet. Och vi ser ett fortsatt starkt marknadsmomentum, sa vd Simon Østergaard under bolagets telefonkonferens på onsdagen.

Cellavisions största geografiska marknad är Nord- och Latinamerika. Här uppges nu marknadspenetrationen inom stora laboratorier uppgå till 40 procent, en ökning med 2 procentenheter.

Området EMEA (Europa, Mellanöstern, Afrika) ökade med 26 procent. Här uppges många marknader i Europa vara mogna med en stor andel installerade instrument. Tillväxtpotentialen i Mellanöstern uppges dock vara stor.

I Asien ökade försäljningen med 49 procent, främst i Kina där marknadsvillkoren har stabiliserats.

Cellavision flaggar också för en breddning av verksamheten mot cytologi (tumöranalys) och patologi.

Cellavision grundades 1994 av Christer Fåhraeus som i dag är bolagets fjärde största ägare med 8,1 procent av ett aktuellt börsvärde på 6,4 miljarder kronor. Christer Fåhraeus är även största ägare i Rapidus.

Gunnar Wrede

Blodanalysföretaget Cellavision i Lund serverade på onsdagen en kvartalsrapport som var en rökare i krysset. Aktieinvesterare svarade med att lyfta aktien med nästan 20 procent.


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad



  • Uppköpsbud på Dignitana

    Dignitana i Lund steg med 67 procent på börsen på tisdagen. Orsaken är ett bud som kommer att göra skalpkylningsbolaget brittiskt. Vd Fredrik Jonsson berättar varför styrelsen vill sälja.

  • Paindrainer stänger fördröjd runda

    Lundabolaget Paindrainer har kommit i mål med en nyemission som varit på gång sedan 2023. Rundan leddes av av två nya ankarinvesterare och nu ska den ökade USA-satsningen bli verklighet.

  • Suturion får grönt ljus av FDA

    Lundabolaget Suturion har fått sin kirurgiska symaskin godkänd av amerikanska FDA. Nu börjar resan på riktigt. Vd Paan Hermansson berättar om planerna.

  • Första ordern viktig symbol för Bibb

    Det Spotlightnoterade medtech-bolaget Bibb Instruments säkrar sin första kommersiella order. I dagarna offentliggjordes också utfallet av den senaste nyemissionen.

  • Arjo sparkar vd:n

    Den Malmöbaserade medicinteknikjätten Arjos vd Joacim Lindoff får gå. Samtidigt skjuter bolaget upp sin planerade kapitalmarknadsdag och publicerar delårssiffror i förtid.

  • Ännu mer pengar till Magle

    Magle Group i Malmö har ännu inte stängt den företrädesemission som inleddes i november. Nu vill bolaget plocka in ytterligare 26,6 miljoner i en riktad emission.

  • Medimi blir norskt

    Lundabolaget Medimi som utvecklar avancerad läkemedelsdosering köper det norska bolaget Med Things som har en likartad produkt. Men trots att det är Medimi som är köparen är det norrmännen som tar kontrollen.

  • Medimi hoppas på svenskt genombrott

    Lundabolaget Medimi har tecknat ett nytt samarbetsavtal med apoteksaktören Apoex. Vd Johan Wiesel hoppas att det ska bli nyckeln till ett genombrott på den svenska marknaden.

  • Ny vd ska ta Starfish till börsen

    Förre Learning to Sleep-vd:n Micael Gustafsson blir ny vd i Starfish of Sweden. Nu ska han ta bolagets teknik till marknaden. En kommande notering finns med i planerna.

  • Medbeat fick napp i Draknästet

    Tre drakar nappade när Erik Rask pitchade sitt företag Medbeat i SVT:s Draknästet. Drakarnas investeringar värderar bolaget till 84 Mkr, men Erik Rask åkte hem med mer pengar än han sökt.