torsdag 15 maj 2025

inloggad som

ANNONS Innehåll från EKN

Revansch för Cellavision

|  
|  

Blodanalysföretaget Cellavision i Lund serverade på onsdagen en kvartalsrapport som var en rökare i krysset. Aktieinvesterare svarade med att lyfta aktien med nästan 20 procent.

För ett år sedan vinstvarnade Cellavision sedan distributörer av bolagets blodanalysutrustning börjat dra ned sina lagernivåer och därmed minskat på beställningarna. Orsaken var ett osäkert ekonomiskt läge efter covid, i samband med stigande inflation och räntehöjningar.

Den tidigare aktiefavoriten, som mellan 2014 och 2021 belönade aktieägarna med tusentals procent, hade en drygt två år lång utförslöpa på börsen från en toppnotering på nästan 500 kronor i augusti 2021 till botten på 125 kronor i oktober 2023.

I rapporten för det fjärde kvartalet 2023 som kom på onsdagen är tongångarna betydligt mer positiva.

Försäljningen som för helåret minskade organiskt med 1 procent ökade med 29 procent till 201 miljoner kronor i kvartalet, vilket är kvartalsrekord. Trots att även kostnader för försäljning och administration ökade så trillade försäljningen ned genom resultaträkningen till ett resultat före skatt som ökade med 57 procent till 63 Mkr.

– 2023 började med makroekonomiska utmaningar som började avta under andra hälften av året med ökande momentum i försäljningen, för att leda till försäljningsrekord under fjärde kvartalet. Och vi ser ett fortsatt starkt marknadsmomentum, sa vd Simon Østergaard under bolagets telefonkonferens på onsdagen.

Cellavisions största geografiska marknad är Nord- och Latinamerika. Här uppges nu marknadspenetrationen inom stora laboratorier uppgå till 40 procent, en ökning med 2 procentenheter.

Området EMEA (Europa, Mellanöstern, Afrika) ökade med 26 procent. Här uppges många marknader i Europa vara mogna med en stor andel installerade instrument. Tillväxtpotentialen i Mellanöstern uppges dock vara stor.

I Asien ökade försäljningen med 49 procent, främst i Kina där marknadsvillkoren har stabiliserats.

Cellavision flaggar också för en breddning av verksamheten mot cytologi (tumöranalys) och patologi.

Cellavision grundades 1994 av Christer Fåhraeus som i dag är bolagets fjärde största ägare med 8,1 procent av ett aktuellt börsvärde på 6,4 miljarder kronor. Christer Fåhraeus är även största ägare i Rapidus.

Gunnar Wrede

Blodanalysföretaget Cellavision i Lund serverade på onsdagen en kvartalsrapport som var en rökare i krysset. Aktieinvesterare svarade med att lyfta aktien med nästan 20 procent.


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • ”Det råder investeringsstopp i life science”

    Svenska entreprenörer inom life science är för dåliga på att pitcha. Danskarna är mycket bättre. Det sa två föredragshållare på torsdagen vid ett stort seminarium i Lund. Här följer fler misstag som bolagen gör.

  • Stark rapport – men aktien faller

    Skånska läkemedelsjätten Camurus ser ut att göra allt rätt och levererar en rapport över förväntningarna. Under årets första kvartal tredubblar Lundabolaget rörelseresultatet och såväl intäkter som vinst ökar. Trots det faller aktien på börsen. – Det beror nog på Brixadi-utvecklingen, säger vd Fredrik Tiberg.

  • Medvasc stänger runda – öppnar en ny

    Medicinteknikbolaget Medvasc stängde nyligen en finansieringsrunda i förtid, bara för att genast öppna en ny. Vd Cathrin Johansson förklarar varför, och hur mycket mer som behövs.


  • En finanschef ut och en in

    I sommar lämnar Magnus Blixt rollen som finanschef på Skånes bioteknikstjärna Cellavision. Arbetet med att hitta hans efterträdare är redan igång. Och på Skånes största läkemedelsbolag, Camurus i Lund, kliver en ny finanschef in.

  • Ny kris i Prostalund

    Snart två år efter en uppslitande maktkamp om Prostalund talar nu bolaget om att det kan bli tal om konkurs. Aktien störtdyker efter ett pressmeddelande på måndagkvällen. Detta har hänt.

  • Cellavision rapportvinnare

    Aktiemarknaden jublade över Cellavisions rapport efter en fyraårig utförslöpa. Fler skånska börsbolag kom med sina kvartalssiffror på tisdagen, med blandade reaktioner för till exempel Thule.

  • ANNONS Innehåll från EKN

    Svenska väskorna rymmer ett helt reningsverk

    Ett nyutvecklat, svenskt vattenreningssystem som ryms i två väskor kan rena upp till 20 000 liter kontaminerat vatten per dag – och drar inte mer energi än en hårtork. Perfekt vid kriser. Under 2025 planerar skånska Hydro Vessel att bli dubbelt så många.

  • Bonesupport tyngs av stark krona

    Bonesupport rivstartar 2025 med en rejäl tillväxt i framför allt USA. Men negativa valutaeffekter och ökade kostnader håller nere resultatet i det hyllade bencementbolaget från Lund.

  • …men desto bättre gick det för Avidicare

    Luftreningsföretaget Avidicare från Lund har fyllt på kassan. Bolaget fortsätter nu sin internationella expansionsresa och hoppas på att nå lönsamhet inom två år.

  • Slutet är kommet för Lundabolaget

    Först var det Tendo, sedan Wnt Research. Nu avvecklas ytterligare ett noterat skånskt life science-bolag som blir uppköpt via ett omvänt förvärv där de enda tillgångarna är en börsplats och en samling aktieägare.

  • Uppköpsbud på Dignitana

    Dignitana i Lund steg med 67 procent på börsen på tisdagen. Orsaken är ett bud som kommer att göra skalpkylningsbolaget brittiskt. Vd Fredrik Jonsson berättar varför styrelsen vill sälja.

  • Paindrainer stänger fördröjd runda

    Lundabolaget Paindrainer har kommit i mål med en nyemission som varit på gång sedan 2023. Rundan leddes av av två nya ankarinvesterare och nu ska den ökade USA-satsningen bli verklighet.

  • Suturion får grönt ljus av FDA

    Lundabolaget Suturion har fått sin kirurgiska symaskin godkänd av amerikanska FDA. Nu börjar resan på riktigt. Vd Paan Hermansson berättar om planerna.