tisdag 3 december 2024

inloggad som

Indisk milstolpe för Crunchfish

|  
|  

Centralbanken i Indien, RBI, har gett grönt ljus till banker och finansinstitut att implementera Malmöbolagets tjänst för offlinebetalningar. 

Vd Joachim Samuelsson hoppas att det leder till ökade intäkter för ett pressat Crunchfish.  

– Vi körde en lyckad pilot som var klar i somras och vi trodde att RBI skulle godkänna lösningen direkt. Men det tog dem ett halvår, i går gick de ut med sin bulletin till alla banker och finansinstitut. Det är en stor milstolpe för oss, säger Joachim Samuelsson, vd för Crunchfish. 

Malmöbolaget har utvecklat en lösning för digitala offlinebetalningar och digitala kontanter. Den patenterade mjukvaran testades i samarbete med Indiens största privata bank HDFC Bank och den mindre IDFC First Bank, med vilken Crunchfish har slutit sitt första kommersiella avtal i landet. 

De senaste åren har Crunchfishs omsättning legat strax över 20 miljoner kronor, med minst lika stora förluster. Siffrorna för i år kommer inte att se bättre ut.  

– Omsättningen är låg i år. IDFC-kontraktet är upplagt i steg och de har bara betalat för första delen. Om vi kan skala upp volymen på det kontraktet så skulle bara det i princip kunna betala för hela vår Digital Cash-affär. Det är den fina skalbarheten i vår modell, säger Joachim Samuelsson. 

Crunchfish noterades på Nasdaq First North Growth Market 2016. Sedan dess har aktien åkt berg- och dalbana från en noteringskurs på 36 kronor, till en topp på 95 kronor 2021 och dagens 5,5 kronor. 

I november stängde bolaget en företrädesemission som tecknades till cirka 60 procent. Det tillför bolaget 51 miljoner kronor före emissionskostnader. 

– I och med att vi inte hade tydliga signaler från marknaden och RBI så fick våra garanter största delen av emissionen. Nu klarar vi oss under nästa år, men efter RBI:s meddelande hoppas vi nu att affärerna ska börja komma. Vi vill ju inte leva på emissioner, säger Joachim Samuelsson. 

Emiliano Strauss

Centralbanken i Indien, RBI, har gett grönt ljus till banker och finansinstitut att implementera Malmöbolagets tjänst för offlinebetalningar. 


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Därför köper danska staten Kastrup

    Danska staten köper ut Köpenhamns flygplats Kastrup från börsen. Danmark, som även gått in som ägare i räddningen av SAS, tar därmed ett helhetsgrepp om landets flyginfrastruktur.

  • Han går från blåsväder till värme

    Rapidus skrev den 18 september att Patrik Melin med omedelbar verkan och på egen begäran lämnade sitt jobb som finanschef på Doxa. Avhoppet kom bara några veckor efter att Doxas vd Victor Persson lämnat sin post.

  • Ambassadören: Bestäm er

    Att man från Skåne lobbar okoordinerat för tre nya fasta förbindelser över Öresund är inte bästa strategin om man vill få till en av dem. Det säger Sveriges ambassadör i Danmark, Hans Wallmark.


  • Nytt kapital till digital tvilling

    Det Malmöbaserade mjukvarubolaget Emission Twin stänger en nyemission och Hypergenes grundare tar en operativ roll. Det här ska bolaget göra med pengarna.

  • Gridly byter vd – hon ska leda globala expansionen

    Helsingborgsföretaget Gridly ändrar i ledningen och tar för första gången in en vd utifrån. När bolaget tar sikte mot nya branscher är det Anna Albinsson som ska visa vägen.

  • Kändisbolaget får ny chans

    Malmöbolaget Freedrum Studios ser ut att överleva igen. Detta sedan konkursförvaltaren sålt tillgångarna i bolaget till nygamla ägare.

  • Ung entreprenör skapar sökmotor för vetenskapliga artiklar

    Hector Fioretos med det nystartade AI-bolaget Wayless vill hjälpa biomedicinska forskare att navigera i havet av vetenskapliga artiklar.

  • Vultus säljer till norrmän

    Jordbruksteknikbolaget Vultus i Lund ger upp och säljer hela sitt inkråm till ett norskt bolag. – Vi prickade värsta börsperioden på 20 år, säger vd Per Karlsson.

  • Tech-profil ska leda forskningsbolag till marknaden

    Ideonbolaget Pluvioflows algoritm ska göra samhällen mer redo att hantera översvämningar. Nu vänder sig bolaget till marknaden med en ny vd och en känd tech-profil som ordförande.

  • Den akuta krisen i Tretton37 är avvärjd

    IT-konsultbolaget Tretton37 från Lund har utretts av Kronofogden för obetalda skatteskulder i mångmiljonklassen. Rapidus kan dock meddela att bolaget har betalt av skulderna. Därmed är den mest akuta krisen i bolaget avvärjd. 

  • Kronofogden utreder Tretton37

    För drygt en månad sedan kunde Rapidus avslöja krisen i det en gång så framgångsrika IT-konsultbolaget Tretton37 från Lund. Nu utreds bolaget av Kronofogden för en obetald skatteskuld – och klockan tickar.

  • Tufft läge för Crunchfish

    Finanserna är fortsatt pressade i Malmöbaserade Crunchfish. Bolaget tar nu in mer pengar från ägarna, men det står redan klart att rundan inte kommer att bli fulltecknad.

  • Så ska hon ska vända Qvickly

    Att äga kundernas fakturor kan bli en dyrköpt historia. Det fick Malmöbolaget som tidigare hette Billmate erfara med tunga kreditförluster. Lena Martini fick för några år sedan uppdraget att täppa till hålen i det sjunkande skeppet. Så här har hon gjort.