fredag 4 april 2025

inloggad som

ANNONS Innehåll från EKN

Så dyr är en tävlingshäst

“Tävlingar är ett bra skyltfönster för våra hästar”. Det sa Peder och Lisen Fredricson när de gästade Rapidus frukost på onsdagen. Deras bolag Grevlundagården omsätter 50 Mkr, varav en stor del kommer från köp och försäljning av hästar.

Paret Fredricson verkar komplettera varandra ganska bra. Medan Peder säger sig vara en konstnärssjäl, helt ointresserad av pengar, är det Lisen som sköter familjebolagets affärer. Paret har hållit ihop i 27 år och för drygt 20 år sedan slog de sig ned på Grevlunda gård i Vitaby på Österlen.

Då hade de 12 hästar i stallet och två anställda. I dag äger de cirka 60 hästar och har 10 anställda. Deras bolag Grevlundagården har intäkter dels från hästhandel, dels från Peders prispengar och sponsorer. Affären att handla med hästar är svår och riskfylld.

– Det är väldigt ojämnt mellan åren hur mycket pengar det blir. Det kan bli en enda affär, eller 15. Det vet man inte på förhand, sa Lisen Bratt Fredricson när de båda intervjuades på scen av Jan Wifstrand.

De köper hästar nästan uteslutande i Sverige och säljer dem som vältränade tävlingshästar utomlands.

Lisen Fredricson berättar för Rapidus att de köper hästar som är cirka fem år gamla och inköpspriset kan variera mellan 200.000 och 500.000 kronor. Vid en affär som får godkänt men inte är lysande säljs hästen något år senare för dubbla inköpspriset. Vid en riktigt bra affär kan en häst säljas för 4 miljoner kronor.

– Vi gör det här för att det är vår passion, sedan försöker vi tjäna lite pengar på det också, sa Peder Fredricson.

En utveckling av verksamheten är det nystartade bolaget Bhoof som utvecklar ny och högteknologisk ridutrustning. Delägare är H&M och finansmannen Daniel Sachs, tidigare vd för invesmentbolaget Proventus, tillika Lisen Fredricsons kusin.

– På min nivå är det små marginaler, då spelar detaljerna en stor roll. Det kan vara en lättare sadel, ställbara stigbyglar. Det här startades för att jag vill ha bättre och specialanpassad utrustning, men bolaget tar utifrån det fram produkter som alla kan använda, sa Peder Fredricson.

Han är 51 år och befinner sig i den absoluta världstoppen inom hästhoppning. Han har radat upp medaljer i OS, VM och EM i banhoppning. Hur länge ska han hålla på?

– I 30 år till, säger han skämtsamt, men vid ett försök till allvarligt svar på frågan landar det på ytterligare tio års elitsatsning.

Frukosten hölls på restaurang Lokal 17 i Studiohuset i Malmö i samarrangemang med patentföretaget Zacco.

Text: Gunnar Wrede
Bild: Kristoffer Lindblad

Jannica Stefansson, Advokatfirman Lindahl; Mika Rönndahl, Malmö idrottsgymnasium
Andrea Berglund, SLU affilierad; Nicholas Jacobsson, SLU Holding
Camilla Dahlberg, Handelsbanken; Thomas Björklund, SLUDaniel Repfennig, Polaris; Eva Nielsen, Lisberg Executive Search
Daniel Repfennig, Polaris; Eva Nielsen, Lisberg Executive Search
Keld Broksø, Rapidus; Peter Eyermann, Numera event
Jonas Kullgren, Fredersen Advokatbyrp; Maria Beijer, Zacco
Alexander Johansson, Medimi; Hampus Adlerton, Zacco
Pernilla Ohlsson, Lunds universitet; Anders Hansson, Sparbanken Skåne
Rapidus frukost med Lisen Bratt Fredricsen och Peder Fredricsen på scen tillsammans med Jan Wifstrand och Mika Rönndahl

“Tävlingar är ett bra skyltfönster för våra hästar”. Det sa Peder och Lisen Fredricson när de gästade Rapidus frukost. Se mingelbilder från eventet.


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad



  • Här är Årets Rapidusföretag

    På onsdagskvällen ställde Rapidus och Vinge till med storslagen fest när Årets Rapidusföretag och Årets Friskt Vågat skulle koras för 24:e året i rad. Vinnarna är gröna, men inga gröngölingar.

  • Oh, så trevligt vi hade

    Drygt 100 Rapidusvänner samlades under onsdagskvällen för att i vanlig ordning njuta av god mat, dryck, nätverkande och ett fullspäckat scenprogram. Här är mingelbilderna.

  • Perfekt pitch hos Rapidus

    Sex bolag stod på tisdagen i startfältet vid Rapidus pitchevent – ett krafttag för att samla både svenskt och danskt riskkapital. Tillsammans söker bolagen uppemot 50 miljoner kronor för att skala upp sin verksamhet.

  • Eventet drog storpublik

    Rapidus allra första pitchevent drog storpublik till Elite Hotel Ideon i Lund på tisdagseftermiddagen. Regionens mest spännande företag som står inför uppskalning fick chansen att presentera sig för investerare, branschfolk och nyfikna Rapidusvänner.

  • Redo att shoppa för 20 miljarder

    Polymerkoncernen Trelleborg har fortfarande rejäla förvärvsmuskler efter försäljningen av affärsområdet Wheels för snart två år sedan. I fredags gästade vd Peter Nilsson Rapidus frukostmöte där han även luftade sina tankar om Dunkerstiftelsernas ägande.

  • Så talar en klimatoptimist

    Affärsängeln Gustav Stenbeck, som igår talade vid Skåne Innovation Day, är optimistisk kring vår förmåga att klara den gröna omställningen. Så här bör det gå till, enligt honom.

  • ”Märkligt att vi inte lyckas bättre”

    Går det att ta ett företag från ax till limpa i Helsingborg? Panelen svarade med viss tvekan ja när Rapidus bjöd in till AW på onsdagen. Här är förbättringspotentialen.

  • Företagen som kan vinna på Guldgalan

    På torsdagen är det galakväll med entreprenörer i fokus då Marknadsföreningen i Helsingborgsregionen arrangerar MiH Guld. Rapidus läsare känner igen flera av de nominerade. Här är de.

  • Hon utvecklar framtidens ekonomi

    Cecilia Skingsley spåddes bli ny riksbankschef efter Stefan Ingves. I stället gick hon till BIS Innovation Hub där hon leder arbetet med att utveckla nya teknologier för framtidens ekonomi. I fredags stod hon på scen när Rapidus bjöd in till höstens första frukostträff.

  • Skånska bolagsfinalister

    AI, hållbarhet, analys och golf. Inom dessa områden verkar framtidens skånska succébolag. I alla fall om man ska tro juryn i Venture Cups regionfinal i syd.