torsdag 3 april 2025

inloggad som

ANNONS Innehåll från EKN

E-handelskungen skruvar upp målen – igen

|  
|  

Börsnoterade Boozt överträffar sina egna förväntningar och nu skruvar e-handelsjättens medgrundare och vd Hermann Haraldsson upp prognosen för helåret rejält.

Malmöbaserade Boozt har intagit tronen som Sveriges största e-handelsbolag. Under måndagskvällen presenterades siffrorna för årets tredje kvartal. Det ledde till rapportrally på börsen och under morgonen idag var aktien upp 20 procent.

För Boozt går onekligen bra. Bolagets omsättning växte med 16,7 procent och landade på drygt 1,5 miljarder kronor under perioden. Det justerade rörelseresultatet blev 67 miljoner kronor – nästan tre gånger högre än motsvarande period i fjol. Rörelsemarginalen landade på 4,3 procent. Bruttomarginalen försämrades dock några tiondels procentenheter och ligger kvar kring 40 procent.

– Vi visar att vi ligger rätt i vårt erbjudande och fortsätter att plocka marknadsandelar. Samtidigt får vi en skjuts av att vi har delat upp sortimentet i kategorier och visar att vi är mer än bara en modehandel. Utöver det har vi väldigt bra kostnadskontroll. Lagerhållningen ligger helt rätt och vi har slimmat organisationen. Detta gör att vi kan leverera bättre marginaler än många andra, säger Hermann Haraldsson.

I samband med att kvartalsrapporten presenterades skickade Boozt ut en omvänd vinstvarning. Framgångarna får en betydande effekt på helåret och nu skruvas prognosen för 2023 upp ytterligare.

Boozt förväntas uppnå en tillväxt på mellan 11 och 15 procent, istället för tidigare 7,5 till 12 procent. Det justerade rörelseresultatet förväntas landa någonstans runt 350 till 390 Mkr, vilket kan jämföras med den tidigare prognosen på 300 till 350 Mkr.

Rapporter från bland annat branschorganisationen Svensk Handel visar att den svenska e-handeln går knackigt. Så vad ligger bakom er tillväxt?

– Marknaden är tuff och särskilt i Sverige är marknaden väldigt prisdriven. Därför växer också outletkonceptet booztlet.com. I en tid då konsumtionskraften minskar vill människor hitta en bra deal och det kan man göra här, säger Hermann Haraldsson.

Boozt Fashion grundades 2007 för att hjälpa andra företag att driva e-handel. Den första kunden var det danska företaget Bestseller. År 2010 beslutade Bestseller att driva e-handeln på egen hand och Boozt tvingades att ändra inriktning. Strategin blev då att driva egen e-handel under namnet boozt(punkt)com.

Sedan maj 2017 är Boozt noterat på Stockholmsbörsen och sedan 2020 på börsen i Köpenhamn. Tidigare i år tog Rapidus ett längre snack med Hermann Haraldsson om e-handelsutmaningar, framgångsrecept och framtidsprognoser. Läs hela intervjun här.

Martin Linderoth

Börsnoterade Boozt överträffar sina egna förväntningar och nu skruvar e-handelsjättens medgrundare och vd Hermann Haraldsson upp prognosen för helåret rejält.


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Småföretagen betalar priset för Trumps tariffer

    USA:s handelskrig med resten av världen påverkar alla, men i synnerhet små företag. För Sofia, småföretagare i Småland är detta inte storpolitik, det är vardag. Hon är en av dem som får betala priset för global osäkerhet, skriver Rapidus krönikör och delägare Jan Dahlqvist.

  • Wesports fyller på kassan

    Bara några dagar efter att Rapidus berättat om vd-bytet i Malmöbaserade Wesports kommer nästa nyhet. Bolaget fyller på kassan med 130 Mkr genom en företrädesemission. Så mycket värderas bolaget till.

  • ”Vi kommer aldrig göra en exit”

    På onsdagen samlades delar av näringslivet för den första upplagan av Malmö Näringslivsexpo. Det stora dragplåstret var Halldora von Koenigsegg från superbilstillverkaren Koenigsegg. – En börsnotering är inte på tapeten, sa hon från scenen, och sa dessutom varför.


  • Wesports redo trycka på börsknappen

    Malmöbaserade Wesports byter vd. En av anledningarna är att det nu bara är marknadsläget som avgör när bolaget ska börsnoteras. Ny vd blir Ted Sporre som senast varit handlare av begagnade bilar.

  • Bimobject byter vd – igen

    En vd på Malmöföretaget Bimobject sitter i en katapultstol som är inställd på två år. Så ser det i alla fall ut sedan vd Martin Lindh på tisdagen sköts ut från företaget. – Det har funnits en rörig historik, säger ordförande Pia Engholm.

  • Inimini fyller på kassan

    Grundarduon bakom Inimini har fyllt på kassan i en kapitalanskaffningsrunda som stängdes nyligen. Pengarna kommer främst från befintliga ägare, men även en ny ägare har kommit in i bilden.

  • Malmö är Södertälje

    KOMMENTAR: Ytterligare ett profilföretag lämnar Malmö i och med att e-handelsföretaget Boozt beslutat flytta till Köpenhamn. Någonstans finns ett systemfel i staden som får allt svårare att behålla sina flaggskeppsföretag. Men här står ord mot ord.

  • Najell hoppas på babyboom

    Medan branschen för barn- och babyprodukter är i kris går e-handelsbolaget Najell från Lund mot strömmen. Vd och grundare Niklas Najafi Kristensen spår en lönsam tillväxt på 70–80 procent i år.

  • Därför fick Rugvistas vd sparken

    Börsnoterade Rugvista i Malmö, som säljer mattor på nätet, har sparkat sin vd som fick gå på dagen. Bolagets ordförande och e-handelsprofilen Martin Benckert berättar varför.

  • Medea i konkurs

    Upp som en sol och ned som en pannkaka. Medea, vars grundare utnämndes till 34:or av Rapidus 2021, är försatt i konkurs. Bolaget fick sitt uppsving i samband med covid-pandemin, sedan tog det stopp.

  • Räntebeskedet: “Det krävs mer”

    Dagens besked att Riksbanken sänker räntan med 25 punkter välkomnas av Skånes näringsliv. Men det räcker inte för att få igång ekonomin på allvar. Det framgår i en rundringning som Rapidus gjort.

  • Vill bli navet för mattor i Europa

    Rugvista är det börsnoterade bolaget i Malmö som har ambitionen att bli ledande försäljare av mattor i Europa. Men just nu håller konsumenterna i plånboken. Det framgår av bolagets rapport för det andra kvartalet.

  • Tillfällig avkylning i het bransch

    HMS Network-grundarens ehandelsbolag JS Energi i Helsingborg kämpar med lönsamheten. Försäljning av värmepumpar på nätet gav växtvärk under chock-året för elpriser 2022.