måndag 8 juli 2024

inloggad som

Greg värderar upp sina tillgångar

Greg Dingizians fastighetsinvestmentbolag Doxa värderar upp tillgångarna i Serneke med över en halv miljard kronor.

Doxa är bolaget som huvudägs av den tidigare Victoria Park-vdn Greg Dingizian, Percy Nilsson och göteborgaren Ola Serneke. Ägarkonstellationen har tillkommit efter Doxas förvärv av Percy Nilssons Malmö Arena och Ola Sernekes bygg- och fastighetsbolag Serneke.

Doxas stora tillväxtsprång kom i våras då ett bud lades på den högt belånade Ola Sernekes bolag, vars stora tillgång är projektet Karlatornet i Göteborg, numera Sveriges högsta byggnad.

I rapporten för årets tredje kvartal värderar Doxa upp sitt innehav i Serneke med 587 miljoner kronor. Tillsammans med tidigare uppvärderingar sedan tillträdet är Serneke nu bokfört till 1.658 Mkr vilket är 834 Mkr högre än vid tillträdet.

”Doxa ser möjlighet att skapa och realisera värden genom att bolaget kan delas upp, förädlas och eventuellt avyttras i delar. Doxas beslutade strukturåtgärder ger i större utsträckning än tidigare möjlighet till strategiska transaktioner i form av avyttring av specifika tillgångar eller verksamhetsgrenar”, skriver Doxa i rapporten.

70 procent av tillgångarna anges vara extern värderade. Doxa är inte organiserat som ett fastighetsbolag, utan som ett investmentbolag vilket gör transparensen i siffrorna annorlunda jämfört med vanliga fastighetsbolag.

Detta gör att det inte går att se hur det går för företaget genom att titta på resultatet. Doxa anger en NAV-kurs (Net Asset Value) som främsta nyckeltal, vilket anger tillgångarnas värde per aktie. Detta anges i Q3 till 7,57 kronor. Aktien handlas dock för mindre än hälften på börsen, på måndagen var kursen 3 kronor.

Gunnar Wrede

Greg Dingizians fastighetsinvestmentbolag Doxa värderar upp tillgångarna i Serneke med över en halv miljard kronor.


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


 • Tunga utmaningar i Höganäs

  Metallpulvertillverkaren Höganäs är inne i en storm av utmaningar. Företaget i nordvästra Skåne är Sveriges sjuttonde största utsläppare av koldioxid. Så kan det inte fortsätta. Och vd Henrik Ager berättar vad omställningen till elbilar innebär.
  – Vi har fyra-fem år på oss att ställa om, säger han i en intervju med Rapidus.

 • Renstädat i Wihlborgs

  Wihlborgs befinner sig mycket nära toppen av sina räntekostnader. Samtidigt ser nedskrivningarna av fastighetsvärden ut att närma sig slutet. Det framgick när fastighetsbolaget med vd Ulrika Hallengren presenterade rapporten för andra kvartalet på måndagen.

 • Hänt i vecka 27

  Förvärv och försäljningar. Det händer saker i det skånska näringslivet även efter att sommarlugnet börjat lägga sig. Här är en summering av de viktigaste affärsnyheterna under den gångna veckan.


 • Renstädat i Wihlborgs

  Wihlborgs befinner sig mycket nära toppen av sina räntekostnader. Samtidigt ser nedskrivningarna av fastighetsvärden ut att närma sig slutet. Det framgick när fastighetsbolaget med vd Ulrika Hallengren presenterade rapporten för andra kvartalet på måndagen.

 • Hänt i vecka 26

  Finansiella räddningar i krysset var tongivande i veckans nyhetsflöde från skånska företag. Här figurerar bolag som Doxa, Alligator och Move By Bike, men också två starka kvinnor som gör affärer med varandra.

 • Greg ber om mer pengar

  Malmöprofilen Greg Dingizians fastighetsbolag Doxa ber aktiemarknaden om 643 Mkr i en företrädesemission. Det är tredje gången bolaget tar in pengar på ett halvår och aktien störtdyker. Rapidus vet varför.

 • Snart invigs jätteladorna

  Den danska logistikjätten DSV lät bygga ett av Nordens största logistikcenter vid E6:an utanför Landskrona och nu har fastighetsbolaget Catena köpt centret. Så mycket värderas fastigheten till.

 • Därför tar Doxa in ytterligare 200 Mkr

  Fastighetsbolaget Doxa gör en riktad nyemission på strax under 200 Mkr. Det är andra gången bolag tar in pengar på kort tid. Huvudägaren Greg Dingizian förklarar varför.

 • Motgång för Greg och Percy

  Fastighetsbolaget Doxa, med Greg Dingizian och Percy Nilsson bland huvudägarna, sänker ett tidigare kommunicerat helårsresultat för 2023 med en halv miljard kronor.

 • Danska arkitekter stänger i Malmö

  Arkitektfirmornas orderingång är en tidig konjuktursignal, men än ses ingen ljusning. Tvärtom, Danmarks största byrå Arkitema stänger sitt Malmökontor efter tunga förluster i Sverige.

 • Svenska arkitekter lider också

  Höga räntor och inflation har slagit hårt mot fastighetsbranschen och nybyggandet. Nedgången är kostsam för arkitekter på båda sidor om sundet. Rapidus har ringt runt till några arkitekfirmor som är aktiva i Skåne.

 • Utmanarna satsar sig ur fastighetskrisen

  Mitt i rådande kris för nybyggnadsmarknaden planerar fastighetsbolaget Easy Depot i Malmö för expansion och sätter igång ett nytt bygge.

 • “Räntesmällen är tagen nu”

  Fastighetsbolaget Trianons vd och huvudägare Olof Andersson satsar hårt efter ett tufft fjolår. I en riktad nyemission och via direktköp på börsen pumpar han upp sitt innehav med 35 Mkr.