Skånes självförsörjning på eleffekt ska gå från 15 procent till 50 procent senast år 2030. Planen kallas realistisk men stretchad. Och det kommer att kosta. Idag släppte Skånes Effektkommission en färdplan för Skånes elförsörjning.
Att Sveriges elprisområden har lett till skyhöga elpriser i Sydsverige är knappast någon nyhet. Inte heller att Skåne är sämst i Europa när det gäller egen elproduktion och kapacitet att hämta el från andra nät. Nu ska det bli ändring på det, i alla fall om man ska tro Skånes Effektkommissions färdplan för Skånes elförsörjning.
I utredningen som släpptes i dag pekas elområde 4, där Skåne ingår, ut som det område i Europa med minst installerade megawattimmar i förhållande till användning. Målet för färdplanen är att Skånes självförsörjningsgrad av eleffekt ska öka från dagens 15 procent till minst 50 procent 2030 under dygnets alla timmar, det vill säga även under den så kallade topplasttimmen.
Det innebär att elproduktionen i Skåne måste öka från 1.177 till över 7.800 megawattimmar till 2030. Det är ett sexfaldigande jämfört med hur läget såg ut 2020.
– Under de senaste åren har det blivit uppenbart att det inte finns en samlande aktör som tar ansvar för Skånes energiförsörjning, därför startade vi Skånes Effektkommission. Som första region i Sverige går vi nu fram med en realistisk färdplan för hur vi ska möta energibehovet, säger effektkommissionens ordförande och regionråd i Region Skåne Anna Jähnke (M) under morgonens presskonferens.
Vindkraften pekas ut som det produktionsslag som är möjligt att öka på så kort tid, men även insatser för energieffektivisering och efterfrågeflexibilitet är viktiga verktyg. Men det krävs mycket mer. Per Tryding är vice vd på Svenska Handelskammaren och har varit med och tagit fram färdplanen.
– Det här är en fysisk plan, med ett antal komponenter som visar vad vi kan göra här och nu. Det krävs ett antal investeringar i näten. Bland annat i en ring i Skåne med ett stamnät så att regionala och lokala nät kan kopplas samman, säger han.
Per Tryding lyfter också fram investeringar i kraftverk. Skåne måste koppla på ny, egen produktion och få in el från flera olika kraftkällor.
– Företag och hushåll måste också bli bättre på effektiv energianvändning. Det är en enkel åtgärd som inte kräver tunga investeringar eller samhällsbeslut.
För att nå målen i färdplanen är det alltså många pusselbitar som ska falla på plats och det kommer att bli kostsamt.
– Det här är en solid och realistisk plan för vad vi kan göra här och nu. Den är stretchad och det blir inte lätt, samtidigt som det kommer krävas många miljarder i investeringar. Men det finns ingen tvekan om att efterfrågan och behovet av el kommer att öka framöver, säger Per Tryding.
Färdplanen har tagits fram av medlemmarna i Skånes Effektkommission, som förutom Region Skåne och ett antal skånska kommuner även inbegriper flera energiföretag och elnätsföretag i Skåne, samt Länsstyrelsen Skåne.
Martin Linderoth