tisdag 22 juli 2025

inloggad som

ANNONS Innehåll från EKN

Låg värdering när Enjay söker pengar

|  
|  

Värmeväxlarföretaget Enjay i Malmö är på finansieringsrunda och Rapidus kan i dag avslöja bolagets värdering.

Enjays klimatsmarta värmeväxlare används av snabbmatskedjor på åtta marknader och har lockat tunga investerare. Nu tar bolaget klivet in i helt nya segment. Delvis tack vare fastighetsveteranen Gustaf Hermelin, tidigare vd och nu styrelseledamot i fastighetsbolaget Catena, som pumpar in miljoner i Malmöbolaget.

Enjay har utvecklat en värmeväxlare som återvinner värmen i smutsig luft. Den första och fram till nu främsta kundgruppen är restaurangkök. Bolagets värmeväxlare återvinner energi, trots höga halter av sot och fett som skulle fastnat i en vanlig värmeväxlare.

Enjay har försäljning på åtta marknader och bolaget är mest aktivt i Sverige och Storbritannien. Bland kunderna finns King Food, som har den skandinaviska marknaden för Burger King. Enjay har tidigare lockat investerare som H&M-arvtagaren Karl-Johan Perssons Philian invest.

Ny delägare är fastighetstoppen Gustaf Hermelin, som ser stor potential inom lantbruket. När den första finansieringsrundan stängde i början av året pytsade han in 12 miljoner kronor, och nya miljoner är att vänta.

– Vi stänger en finansieringsrunda i slutet av året och den har Gustaf tagit lead på. Vi siktar att ta in 25-30 miljoner och Gustaf tar åtminstone en tredjedel, säger bolagets vice vd Nils Lekeberg (t.h.), som grundade Enjay 2015 tillsammans med Jesper Wirén.

Enjay värderas i dag till 125 Mkr och bolaget fyrdubblar omsättningen i år. Om ett och ett halvt år räknar Enjay med att nå lönsamhet. För att nå dit har bolaget tagit klivet in i nya segment, bland annat inom matproduktion och industriella tvätterier. Gustaf Hermelin, som är uppväxt på ett lantbruk i Sörmland, ser stor potential för Enjays produkt även inom lantbruket. Ett område som inte är helt obekant för bolaget.

– Vi arbetar redan med Lantmännen inom foder- och spannmålstork och vi tittar på flera segment och användningsområden för vår värmeväxlare. Vi ser en stor potential, och framförallt ett stort intresse från industrin för vår produkt, säger Nils Lekeberg.

2023 har varit något av proppen ur för bolaget och försäljningen har lossnat ordentligt. Men Nils Lekeberg erkänner att bolagsvärderingen gärna kunde fått vara högre.

– Självklart kan man alltid önska en högre värdering, men vi är ändå nöjda där vi är i dag. Vi ligger på 10 miljoner i försäljning i år, men den stora skillnaden är inkommande projekt. I fjol låg vi på runt 200 000 kronor i veckan, i dag är det på runt 1 miljon kronor i veckan. Med tanke på att ledtiden är runt 12 månader är prognosen för 2024 runt 20-25 miljoner kronor. Detta ökar förhoppningsvis då planen är att inte enbart växa inom nya segment utan även geografiskt, säger Nils Lekeberg.

Martin Linderoth

Värmeväxlarföretaget Enjay i Malmö är på finansieringsrunda. Så mycket värderas företaget till i dag.


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Vägen från kris till tillväxt

    E-handelsjätten BHG Group visar tillväxt igen efter tio kvartal av fall. Rapidus har träffat vd Gustaf Öhrn som berättar hur han styrt bolaget genom ett omfattande stålbad – och hur koncernen nu ska växla upp.

  • Cantargia i superaffär – med bismak

    Läkemedelsbolaget Cantargia i Lund säljer ett forskningsprogram till japaner och kan som mest få in mer än 6 miljarder kronor på affären. Samtidigt kom resultat från bolagets toppkandidat som var en besvikelse.

  • Zaplox i knipa

    Låsbolaget Zaplox tappade sin vd Tess Mattisson i våras då hon gick till kunden Assa Abloy. ”Hårt slag” sade styrelsen då. Nu upprättar bolaget kontrollbalansräkning.

  • AAK och Mildef vinnare bland skånska rapporterna

    ,
    Det verkar räcka med att inte backa alltför mycket för att göra aktiemarknaden glad. Trots att de flesta rapporter visade upp obefintlig eller negativ tillväxt togs de emot ganska väl på börsen. Men ett bolag har det riktigt kämpigt.


  • AAK och Mildef vinnare bland skånska rapporterna

    Det verkar räcka med att inte backa alltför mycket för att göra aktiemarknaden glad. Trots att de flesta rapporter visade upp obefintlig eller negativ tillväxt togs de emot ganska väl på börsen. Men ett bolag har det riktigt kämpigt.

  • Hänt i vecka 28

    En stjärnspäckad läkemedels-startup får in kapital. Ett annat life-science-bolagt ska avnoteras från börsen. Och nu har kvartalsrapporterna börjat trilla in. Rapidus redogör för de viktigaste skånska affärsnyheterna från veckan som gick.

  • Vägen till 750 Mkr på fem år

    Liza Tchapanova vill förändra arbetet med försöksdjur i grunden. Bättre förhållanden för djuren och en effektivare process i labbet, är effekter av bolaget Trackpaw Scientifics system.

  • Helsingborgsprofilens bolag stänger runda

    Helsingborgsbaserade Payzlip med Acke Salem i spetsen stänger en finansieringsrunda ledd av regionala näringslivsprofiler. Rundan blev dock mindre än ursprungligen tänkt. Så här länge räcker pengarna.

  • Tretton37 – så stor är bristen i konkursboet

    Konkursförvaltaren till Tretton37, Karl Björlin, har nu lämnat in konkursbouppteckningen till Lunds Tingsrätt. Rapidus vet hur stor bristen är i boet, och vilka fordringsägarna är som får se sina fordringar gå upp i rök.

  • Öppet bråk om uthyrningslagen

    Malmöprofilen Dan Olofsson ryker ihop med branschorganisationen Teknikföretagen. Orsaken är den dom som nyligen slog fast att Danirbolaget Sigma Industrial Solutions inte omfattas av uthyrningslagen.

  • Norskt IT-företag köper Competensum

    HR-konsultföretaget Competensum i Helsingborg har blivit med norska ägare. — Vi kommer behöva rekrytera nu, säger vd Camilla Danielsson.

  • Affärsdoldisen köper The Ground

    En av Malmös mest anonyma affärsänglar köper det ikoniska startup-huset The Ground. Säljarna är en rad näringslivsprofiler med Pale Blue Dot-grundaren Hampus Jakobsson och Axis Martin Gren i spetsen. 

  • Enoramas kassa sinar

    Nikotinbolaget Enorama Pharma i Malmö behöver pengar och genomför en företrädesemission på 35 miljoner kronor. Pengarna kommer dock inte räcka ens ett år.

  • Media Evolution i danskt samarbete

    Media Evolution har tröttnat på den långsamma integrationen i Öresund och har träffat avtal med sin motsvarighet i Köpenhamn, Bloxhub. ”Det är bara första steget”.