tisdag 18 mars 2025

inloggad som

Tretton37 – så stor är bristen i konkursboet

|  
|  

Konkursförvaltaren till Tretton37 har nu lämnat in konkursbouppteckningen till Lunds Tingsrätt. Rapidus vet hur stor bristen är i boet, och vilka fordringsägarna är som får se sina fordringar gå upp i rök.

Rapidus har i en rad artiklar följt Tretton37:s väg mot konkurs, från den första betalningsanmärkningen från Skatteverket och grundaren Deniz Yildirims deperata försök att rädda sitt bolag.

I januari kunde vi berätta att konkursförvaltaren, Karl Björlin, hade förhoppningar om att kunna sälja bland annat kunddata till ett uppskattat värde om 90 miljoner kronor.

Deniz Yildirim

Därutöver fanns hyreskontrakt, varumärke och kontaktuppgifter till tidigare anställda på säljlistan.

Därav blev inget. Det står klart vid en genomgång av konkursbouppteckningen. Tillgångarna summerar till 1,2 Mkr och består främst av inventarier. Immateriella rättigheter, där till exempel varumärket ingår, är upptaget till noll. Även kundregistret är upptaget till noll.

Skulderna summerar däremot till 128 Mkr, varav de oprioriterade skulderna uppgår till 123 Mkr. De prioriterade skulderna, till Nordea och ett finansbolag uppgår till 4,8 Mkr och tillgångarna räcker alltså inte ens till dessa.

Av de oprioriterade skulderna består drygt 48 Mkr av leverantörsskulder samt drygt 60 Mkr av skatteskulder, skuld för lönegaranti till Länsstyrelsen i Skåne, samt kvarstående lönefordringar på 13 Mkr.

Bristen 127 Mkr

På sista raden i bouppteckningen är bristen i boet upptagen till 127,6 Mkr.

Den största enskilda leverantörsskulden går till Eurofinans, ett finansbolag från Lund som lånar ut pengar till företag som inte får låna hos de etablerade bankerna. Se listan nedan.

Nummer två på listan är Grenspecialisten, Axisgrundaren Martin Grens investmentbolag. Vad skulden gäller är oklart, men Martin Gren har tidigare varit delägare i Tretton37 och att skulden gäller ett lån är ingen orimlig gissning. Rapidus har förgäves sökt Martin Gren med frågan.

WFB är ett fastighetsförvaltningsbolag som förvaltar Waterfront Building i Stockholm och skulden avser därmed obetald hyra. Övriga på listan är IT-konsultbolag, bland annat Malmöbolaget SolidX.

De tio största leverantörsskulderna



Eurofinans 5 513 101 kr
Grenspecialisten 5 000 000 kr
Officevibe Inc. (Kanadensiskt bolag) 3 130 087 kr
WFB Stockholm Management AB 3 013 215 kr
SFDC IRELAND Ltd2 918 485 kr
Andreas Wickell Consulting AB2 228 389 kr
Solidx AB1 453 612 kr
0+X Consulting AB1 309 000 kr
Lanikai AB1 279 000 kr
Lady Pony Consulting AB1 161 000 kr

Julia Fryklund
Gunnar Wrede

Konkursförvaltaren till Tretton37, Karl Björlin, har nu lämnat in konkursbouppteckningen till Lunds Tingsrätt. Rapidus vet hur stor bristen är i boet, och vilka fordringsägarna är som får se sina fordringar gå upp i rök.


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Uppköpsbud på Dignitana

    Dignitana i Lund steg med 67 procent på börsen på tisdagen. Orsaken är ett bud som kommer att göra skalpkylningsbolaget brittiskt. Vd Fredrik Jonsson berättar varför styrelsen vill sälja.

  • Dug lånar för att få upp farten

    Pengarna från emissionen i höstas räckte inte och nu tvingas potatisdrycksföretaget Dug fylla på med lån. Men 2025 ska bli året då försäljningen äntligen kommer i gång på allvar.

  • Beamonics breddar målgruppen

    Efter ett framgångsrikt fjolår har Lundabolaget Beamonics fyllt på kassan för att ta nästa steg i tillväxtresan. — Med de här pengarna ska omsättningen öka, säger vd Can Xu till Rapidus.