fredag 22 november 2024

inloggad som

Klockan tickar för Joe & The Juice

|  
|  

Det går från dåligt till värre för den danska juicekedjan Joe & The Juice.

Joe & The Juice har mer än 300 juicebarer varav 24 i New York, 64 i London, 57 i Köpenhamn, 38 i Stockholm, fyra i Malmö och en i Helsingborg. Juicekedjan blöder kraftigt och i våras skrev Rapidus att bolaget hoppades på ett nytt kapitaltillskott från den saudiarabiska private equity-fonden Veda Holding.

VD Thomas Nørøxe sa till Rapidus i början av april att gruppen fortfarande var hoppfull kring kapitaltillskottet och att dialogen inte hade avslutats. Men loppet ser nu ut att vara kört. Veda Holding hade villkorat ett kapitaltillskott på cirka 1 miljard svenska kronor med att fler investerare skulle pytsa in pengar, vilket inte skett.

De senaste fem räkenskapsåren har kedjan förlorat motsvarande 2,2 miljarder svenska kronor. Rapidus har tittat på räkenskaperna för 2022, som visar att årsresultatet slutade med en förlust på 400 miljoner svenska kronor.

Nu tickar klockan. Ett nytt låneavtal med SEB om cirka 1,5 miljarder kronor löper bara till sommaren 2024.

Enligt den danska affärstidningen Børsen har den amerikanska storbanken Citi fått i uppdrag att undersöka möjligheterna att sälja juicekedjan, men de preliminära buden är långt ifrån uppmuntrande. Den amerikanska private equity-fonden General Atlantic och den svenska private equity-fonden Valedo Partners äger majoriteten av Joe & the Juice. Dessa riskerar att bli stora förlorare.

De totala skuldförpliktelserna är enligt bokslutet för 2022 bokförda till cirka 4,5 miljarder svenska kronor.

Nu avbryts all planerad expansion. Detta i kontrast till förra året, då Joe & The Juice öppnade 23 nya butiker runt om i världen och rapporterade ny tillväxt i USA och Storbritannien.

Keld Broksø

Det går från dåligt till värre för den danska juicekedjan Joe & The Juice, som dras med en saftig förlust.


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Precise ser ljuset

    Efter sju svåra år och åtta bedrövelser ser Lundabolaget Precise Biometrics ut att gå mot vinst och positivt kassaflöde. – Riktningen ser mycket bra ut, säger vd Joakim Nydemark.

  • … men tungt år för Skånes näringsliv

    Fler delar inom det skånska näringslivet står inför stora utmaningar. Det framgår av höstens utgåva “Skånsk konjunktur 2024”, som ges ut av Sparbanken Skåne och Øresundsinstituttet. Dessa är utmaningarna.

  • Alfa Laval spår kraftig tillväxt

    Alfa Laval räknar med en rejält ökad försäljning under kommande år. Den globala energiomställningen, med nya affärsområden, är en viktig drivkraft. Se här hur mycket vd Tom Erixon räknar med att växa.


  • Två lyckade läkemedelsemissioner

    Det var ett stort intresse för Active Biotechs nyemission, vars utfall från den kraftigt övertecknade emissionen meddelades i går kväll. Även Iconovos emission blev nästan fulltecknad av existerande aktieägare.

  • Sami Sulieman svarar

    Rapidus har i en rad artiklar granskat Malmöprofilen Sami Sulieman och hans bolag. Inför varje publicering har vi förgäves sökt Sulieman för en intervju. Nu har han återkopplat till Rapidus via mejl. Så här skriver han.

  • Många kommer att gå lottlösa ur Sulieman-affären

    Grupptalan mot Sami Sulieman och hans bolag väntas växa. Muntliga förberedelser har inletts i Malmö tingsrätt och käranden kan komma att stämma honom på miljonbelopp. Men många som pumpat in pengar i Suliemans bolag går helt lottlösa. Advokaten förklarar varför.

  • Opticept växlar upp

    Lundabolaget Opticepts största delägare, som även är största kund ,bidrar med finansiering till produktion av utrustning. Men Opticept ser genombrottet komma även för andra produktsegment och startar en kapitalrunda för att resa 80 miljoner kronor.

  • Spotlight vänder till vinst

    Besparingsprogram och avyttringar har gett effekt för den Malmöförankrade finanskoncernen Spotlight Group. Men enligt vd Peter Gönczi är de utmanande tiderna är inte över och därför har Spotlight nu gett sig in på den lukrativa kryptomarknaden.

  • Grupptalan planeras mot Sami Sulieman

    Ett mejl som Rapidus tagit del av visar att Affärsänglarna i Malmö fiskar nya pengar, främst från äldre, med löften om guld och gröna skogar. Samtidigt planeras en grupptalan mot affärsnätverket som tidigare varit i blåsväder för investeringsupplägget.

  • Cantargia vill resa 170 Mkr

    Styrelsen för Cantargia har beslutat om en företrädesemission. Bolaget trycker på gasen för att snabbare minska riskerna i projekten för att inte tappa försprånget.

  • Kraftsamling för kvinnligt kapital

    Kvinnors företagande halkar efter i Sverige. Detta vill Minc ändra på och i morgon arrangeras Nordic Female Invest Summit, för att få in fler kvinnor i investeringsvärlden och för att hjälpa kvinnliga grundare att få fler investeringar.

  • ”Investerarna ställer fel frågor”

    Flera tech-bolag som drivs av kvinnliga entreprenörer ska pitcha sina affärsidéer på Nordic Female Invest Summit. En av dessa entreprenörer är Linnea Lundmark, grundare av Soop System. Hon är kritisk till investerarnas frågor.

  • ”Det är ingen munter läsning”

    Västra Hamnen Corporate Finance i Malmö gjorde för första gången på 19 år förlust under ett kvartal. Det framgår av den färska rapporten. Vd Oscar Ahlgren är besviken. – Det är ingen munter läsning, säger han.