söndag 28 april 2024

inloggad som

Nya miljoner till Opticept

|  
|  ,

Opticept Technologies genomför en riktad nyemission. First North-bolaget har rest mer än 200 miljoner kronor sedan 2021.

Opticept tillförs 26 miljoner kronor i den riktade nyemissionen, som med nya delägare medför en utspädning om nästan 21 procent.

Den aktuella rundan är riktad till privata svenska investerare, med vd:n för investeringsbolaget Jinderman & Partners, Love Carlsson, i spetsen.

– Man kan säga att det är en grupp på ett tiotal investerare runt honom. Vi är glada över förtroendet, säger Opticepts styrelseordförande Ulf Hagman.

I december reste Opticept 106 miljoner kronor i en företrädesemission och 2021 tog bolaget in 83 miljoner. Ledningen hoppas att det blir den sista kapitaliseringen innan de når positivt EBITDA.

– Syftet med emissionen är att överbrygga perioden tills vi når plus i EBIDTA. 2024 är vårt uttalade mål, säger vd Thomas Lundqvist.

Lundabolaget utvecklar och säljer maskiner inom två segment: Foodtech och planttech. Det senare går ut på att öka hållbarheten på snittblommor och sticklingar. Livsmedelssegmentet tillkom efter förvärvet av Lundagrannen Arc Aroma 2021 och en teknik för att extrahera till exempel olja ur oliver med hjälp av pulserande elektriska fält.

– Det ser väldigt bra ut inför 2024. Vi har ett stort antal maskiner i lager som inte kommer att kosta något kassaflödesmässigt. Dessutom kommer intäkterna från årets olivsäsong, på grund av torkan, att landa i första eller andra kvartalet 2024, säger Ulf Hagman.

I fjol omsatte Opticept 21,3 Mkr med en förlust på 102,3 Mkr. Bolaget har i år skurit ner på kostnader. Thomas Lundqvist kallar det “en mer lean organisation”. I årets första två kvartalsrapporter ligger dock nettoomsättning, orderbok och resultat ungefär i linje med föregående år.

Inom juiceextraktion meddelade Opticept nyligen positiva testresultat från sitt samarbete med Dole. Lundabolaget ska effektivisera fruktjättens produktionsanläggningar i Filippinerna och meddelar ”projektet går vidare i kommersiell diskussion”.

– Med vår teknik får Dole ut mer juice från varje ananas och näringsämnena följer med. Detta kan bli vår genombrottsorder på livsmedelssidan, säger Thomas Lundqvist.

Lundabolaget slöt nyligen sitt första kommersiella avtal inom skogsindustrin med CMPC, en chilensk pappersmassakoncern med 17.000 anställda som omsatte 6,5 miljarder euro 2021. Opticepts teknik ska användas för att effektivisera eukalyptusodlingar med sticklingar.

– Totalt sett är vi i diskussioner med ungefär 15 potentiella kunder, det är ungefär halva eupkalyptusindustrin, säger Thomas Lundqvist.

Emiliano Strauss

Opticept Technologies genomför en riktad nyemission. First North-bolaget har rest mer än 200 miljoner kronor sedan 2021.


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Hon återvinner elbilsbatterier

    Veckans Lejonkulan gästas av Raula Runsten, medgrundare av Rebaba som utvecklar system för energilagring i industriell skala med hjälp av uttjänta elbilsbatterier.