måndag 15 juli 2024

inloggad som

Nya miljoner till Opticept

|  
|  ,

Opticept Technologies genomför en riktad nyemission. First North-bolaget har rest mer än 200 miljoner kronor sedan 2021.

Opticept tillförs 26 miljoner kronor i den riktade nyemissionen, som med nya delägare medför en utspädning om nästan 21 procent.

Den aktuella rundan är riktad till privata svenska investerare, med vd:n för investeringsbolaget Jinderman & Partners, Love Carlsson, i spetsen.

– Man kan säga att det är en grupp på ett tiotal investerare runt honom. Vi är glada över förtroendet, säger Opticepts styrelseordförande Ulf Hagman.

I december reste Opticept 106 miljoner kronor i en företrädesemission och 2021 tog bolaget in 83 miljoner. Ledningen hoppas att det blir den sista kapitaliseringen innan de når positivt EBITDA.

– Syftet med emissionen är att överbrygga perioden tills vi når plus i EBIDTA. 2024 är vårt uttalade mål, säger vd Thomas Lundqvist.

Lundabolaget utvecklar och säljer maskiner inom två segment: Foodtech och planttech. Det senare går ut på att öka hållbarheten på snittblommor och sticklingar. Livsmedelssegmentet tillkom efter förvärvet av Lundagrannen Arc Aroma 2021 och en teknik för att extrahera till exempel olja ur oliver med hjälp av pulserande elektriska fält.

– Det ser väldigt bra ut inför 2024. Vi har ett stort antal maskiner i lager som inte kommer att kosta något kassaflödesmässigt. Dessutom kommer intäkterna från årets olivsäsong, på grund av torkan, att landa i första eller andra kvartalet 2024, säger Ulf Hagman.

I fjol omsatte Opticept 21,3 Mkr med en förlust på 102,3 Mkr. Bolaget har i år skurit ner på kostnader. Thomas Lundqvist kallar det “en mer lean organisation”. I årets första två kvartalsrapporter ligger dock nettoomsättning, orderbok och resultat ungefär i linje med föregående år.

Inom juiceextraktion meddelade Opticept nyligen positiva testresultat från sitt samarbete med Dole. Lundabolaget ska effektivisera fruktjättens produktionsanläggningar i Filippinerna och meddelar ”projektet går vidare i kommersiell diskussion”.

– Med vår teknik får Dole ut mer juice från varje ananas och näringsämnena följer med. Detta kan bli vår genombrottsorder på livsmedelssidan, säger Thomas Lundqvist.

Lundabolaget slöt nyligen sitt första kommersiella avtal inom skogsindustrin med CMPC, en chilensk pappersmassakoncern med 17.000 anställda som omsatte 6,5 miljarder euro 2021. Opticepts teknik ska användas för att effektivisera eukalyptusodlingar med sticklingar.

– Totalt sett är vi i diskussioner med ungefär 15 potentiella kunder, det är ungefär halva eupkalyptusindustrin, säger Thomas Lundqvist.

Emiliano Strauss

Opticept Technologies genomför en riktad nyemission. First North-bolaget har rest mer än 200 miljoner kronor sedan 2021.


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


 • Kvinnor i Lejonkulan

  Rapidus podd Lejonkulan har träffat en lång rad driftiga kvinnliga entreprenörer, och då handlar det om intim hälsa, njutning och relationer. Passa på att lyssna när programledare Jan Dahlqvist tar tempen på deras affärsidéer.

 • Ung börs-vd med miljardmål

  Konsultbolaget Solid X vd Filip Alexanderson är en av Sveriges yngsta börs-vd:ar. Han har kammat hem flera utmärkelser för sitt entreprenörskap. Siktet är nu inställt på att tiofaldiga omsättningen till 1 miljard kronor. Här förklarar han hur det ska gå till.

 • Inwido ser ljusning

  Fönsterbolaget Inwido i Malmö levererar en kvartalsrapport som antyder att det värsta kan vara över på bygg- och renoveringsmarknaden. Orderboken växte organiskt med 10 procent i andra kvartalet. Aktien steg tvåsiffrigt på rapporten.

 • Hänt i vecka 28

  Kvartalsrapporter har dominerat veckans nyhetsflöde från de skånska börsbolagen. Det är en blandad kompott med konjunkturmässigt motstridiga signaler som framträder. En rapport som gav aktielyft var Careiums, med vd Christian Walén.


 • Tunga utmaningar i Höganäs

  Metallpulvertillverkaren Höganäs är inne i en storm av utmaningar. Företaget i nordvästra Skåne är Sveriges sjuttonde största utsläppare av koldioxid. Så kan det inte fortsätta. Och vd Henrik Ager berättar vad omställningen till elbilar innebär.
  – Vi har fyra-fem år på oss att ställa om, säger han i en intervju med Rapidus.

 • Mikrodust expanderar med ny vd 

  Det Lundabaserade teknikbolaget Mikrodust plockar in en ny vd. Nu är planen att expandera bolagets sälj- och marknadsavdelning.

 • Därför lämnar Kockums Malmö

  En epok går i graven när Kockums i slutet av nästa år lämnar det gamla varvsområdet i Malmö och kör flyttlasset till Lund. Bygget av det nya kontoret i Brunnshög håller på att ta form. Här berättar Kockumschefen Mats Wicksell varför Kockums lämnar sin gamla hemstad.

 • Opticept lånar 29 miljoner för att klara stororder

  Opticepts genombrottsorder, värd fem gånger mer än hela fjolårets omsättning, fick aktiekursen att rusa med mer än 100 procent. I dag meddelar bolaget att man tar ett lån för att klara ordern.

 • Genombrott för Opticept

  Opticept har fått sin största order hittills, fem gånger större än tidigare års helårsomsättningar.
  – Det går inte att jämföra med något annat vi presterat, säger vd Thomas Lundqvist som nu måste skala upp produktionen.

 • Sportbetting blev träpaneler

  Att ett tvillingpar som ägnat sig åt sportbetting skulle satsa på akustiska träpaneler var en högoddsare. Men det blev en succé och bolaget Wood on Wall i Helsingborg hoppas nå 100 Mkr i försäljning inom bara några år.

 • Han blir ny vd för Nord-Lock

  Daniel Westberg blir nästa vd för Latourägda industriföretaget Nord-Lock Group i Malmö. Posten har visat sig vara en språngbräda för den som vill bli börs-vd.

 • Opticept pressar spanska oliver

  Opticept i Lund kommer in på den spanska olivoljemarknaden som lidit svårt av torka på senare år. En första försäljning av maskiner som ökar oljeutvinningen går till ett stort olivoljekooperativ.

 • Stororder till Nolato

  Plasttillverkaren Nolato i Torekov tecknar ett nytt avtal värt en årsomsättning på 700 Mkr under produktens livslängd. Och livslängden är lång, säger vd Christer Wahlquist.

 • Perfekt storm för BE Group

  Marknaden för stålprodukter har drabbats av en perfekt storm efter Ukrainakrigets utbrott. Med både fallande priser och efterfrågan har Sveriges […]