onsdag 23 oktober 2024

inloggad som

Nya miljoner till Opticept

|  
|  ,

Opticept Technologies genomför en riktad nyemission. First North-bolaget har rest mer än 200 miljoner kronor sedan 2021.

Opticept tillförs 26 miljoner kronor i den riktade nyemissionen, som med nya delägare medför en utspädning om nästan 21 procent.

Den aktuella rundan är riktad till privata svenska investerare, med vd:n för investeringsbolaget Jinderman & Partners, Love Carlsson, i spetsen.

– Man kan säga att det är en grupp på ett tiotal investerare runt honom. Vi är glada över förtroendet, säger Opticepts styrelseordförande Ulf Hagman.

I december reste Opticept 106 miljoner kronor i en företrädesemission och 2021 tog bolaget in 83 miljoner. Ledningen hoppas att det blir den sista kapitaliseringen innan de når positivt EBITDA.

– Syftet med emissionen är att överbrygga perioden tills vi når plus i EBIDTA. 2024 är vårt uttalade mål, säger vd Thomas Lundqvist.

Lundabolaget utvecklar och säljer maskiner inom två segment: Foodtech och planttech. Det senare går ut på att öka hållbarheten på snittblommor och sticklingar. Livsmedelssegmentet tillkom efter förvärvet av Lundagrannen Arc Aroma 2021 och en teknik för att extrahera till exempel olja ur oliver med hjälp av pulserande elektriska fält.

– Det ser väldigt bra ut inför 2024. Vi har ett stort antal maskiner i lager som inte kommer att kosta något kassaflödesmässigt. Dessutom kommer intäkterna från årets olivsäsong, på grund av torkan, att landa i första eller andra kvartalet 2024, säger Ulf Hagman.

I fjol omsatte Opticept 21,3 Mkr med en förlust på 102,3 Mkr. Bolaget har i år skurit ner på kostnader. Thomas Lundqvist kallar det “en mer lean organisation”. I årets första två kvartalsrapporter ligger dock nettoomsättning, orderbok och resultat ungefär i linje med föregående år.

Inom juiceextraktion meddelade Opticept nyligen positiva testresultat från sitt samarbete med Dole. Lundabolaget ska effektivisera fruktjättens produktionsanläggningar i Filippinerna och meddelar ”projektet går vidare i kommersiell diskussion”.

– Med vår teknik får Dole ut mer juice från varje ananas och näringsämnena följer med. Detta kan bli vår genombrottsorder på livsmedelssidan, säger Thomas Lundqvist.

Lundabolaget slöt nyligen sitt första kommersiella avtal inom skogsindustrin med CMPC, en chilensk pappersmassakoncern med 17.000 anställda som omsatte 6,5 miljarder euro 2021. Opticepts teknik ska användas för att effektivisera eukalyptusodlingar med sticklingar.

– Totalt sett är vi i diskussioner med ungefär 15 potentiella kunder, det är ungefär halva eupkalyptusindustrin, säger Thomas Lundqvist.

Emiliano Strauss

Opticept Technologies genomför en riktad nyemission. First North-bolaget har rest mer än 200 miljoner kronor sedan 2021.


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Hon vill digitalisera second hand

    Second hand-shopping är på stark frammarsch – men butikerna har inte råd att hänga med i den digitala utvecklingen. Linnea Lundmark (26), och hennes bolag Soop System har en lösning som Rapidus belönar med en 34:utmärkelse.

  • Bakslag för Camurus

    Camurus i Lund, Sveriges tredje största läkemedelsbolag sett till börsvärde, fick se sin aktie rasa med nästan 10 procent på tisdagen. ”Beskedet från FDA är beklagligt”, säger vd Fredrik Tiberg.

  • Negativ tillväxt för Inwido

    Fönsterbolaget Inwido i Malmö levererar en kvartalsrapport som är mindre dålig än förväntat och aktien stiger på rapporten. Men det finns orosmoln på den pressade bygg- och renoveringsmarknaden.

  • Thule flyttar huvudkontoret

    Thule Groups huvudkontor lämnar de nuvarande lokalerna vid Mobilia i Malmö. Nästa sommar går flyttlasset.


  • Thule flyttar huvudkontoret

    Thule Groups huvudkontor lämnar de nuvarande lokalerna vid Mobilia i Malmö. Nästa sommar går flyttlasset.

  • Bära eller brista för OXE Marine

    Båtmotortillverkaren OXE Marine i Ängelholm lanserar ett omfattande rekapitaliseringspaket på totalt 320 miljoner kronor. Men det är inte i hamn och om det spricker är en konkurs sannolik. Se här vad det hänger på.

  • Opticept tar nya steg

    Lundabolaget Opticept satsar på ett nytt kundsegment när bolaget går in som delägare i Malmöbolaget Simply No Waste, som förädlar restprodukter från livsmedelsindustrin.

  • Drömsiffror i Tepe

    En omsättning på nästan 1,3 miljarder, bruttomarginal 75 procent, rörelsemarginal på nästan 40 procent. Dessa siffror låter som en dröm för de flesta företagare. För Tepe Munhygienprodukter i Malmö, med vd Hanna Hageberg Hammar, är de ett faktum.

  • Gasporox- en startup som blev lönsam

    Gasporox är bolaget som startade med en uppfinning på Lunds Universtitet. Efter åtta förlustår på börsen ser det ut som att vd Märta Lewander Xu skapat ett lönsamt företag.

  • OXE Marine i finansknipa

    Båtmotortillverkaren OXE Marine i Ängelholm upprättar kontrollbalansräkning. Trots en ökande försäljning har bolaget långt kvar till positivt kassaflöde.

  • Så ska han dubbla försäljningen

    – Jag har suttit i styrelsen i fem år, det vore konstigt om jag ville ändra allt nu när jag är vd. Det säger Thule Groups koncernchef sedan snart ett år, Mattias Ankarberg. Men hur ska han klara ett extremt ambitiöst tillväxtmål? I en intervju med Rapidus berättar han om Thules väg framåt.

  • Tunga utmaningar i Höganäs

    Metallpulvertillverkaren Höganäs är inne i en storm av utmaningar. Företaget i nordvästra Skåne är Sveriges sjuttonde största utsläppare av koldioxid. Så kan det inte fortsätta. Och vd Henrik Ager berättar vad omställningen till elbilar innebär.
    – Vi har fyra-fem år på oss att ställa om, säger han i en intervju med Rapidus.

  • Mikrodust expanderar med ny vd 

    Det Lundabaserade teknikbolaget Mikrodust plockar in en ny vd. Nu är planen att expandera bolagets sälj- och marknadsavdelning.

  • Därför lämnar Kockums Malmö

    En epok går i graven när Kockums i slutet av nästa år lämnar det gamla varvsområdet i Malmö och kör flyttlasset till Lund. Bygget av det nya kontoret i Brunnshög håller på att ta form. Här berättar Kockumschefen Mats Wicksell varför Kockums lämnar sin gamla hemstad.