Medicinteknikbolaget Duerity gör en nyemission på 26 miljoner kronor. Aktien störtdök på torsdagmorgonen.
Duearitys aktie föll 46 procent till lite över 2 kronor. I går vid stängning stod aktien i 4,40 kr.
– Emissionskursen sattes till 2,25 kronor, vi satte den lägre kursen på grund av rådande marknadsklimat och aktiekursen gick ner nu på morgonen för att nyemissionen som genomförs är med kraftig rabatt, säger Duearitys vd Fredrik Westman.
Företrädesemissionen är garanterad till 60 procent av teckningsförbindelser och emissionsgarantier. Det nya kapitalet ska finansiera utökad organisation och resurser eftersom bolaget ökar nätverket av distributörer i Europa och kliniker i USA. Det ska även finansiera pilotstudier samt en klinisk studie som underlag för att bolagets produkt mot tinnitus Tinearity G1 ska inkluderas i subventionssystem, samt investeringar i helautomatiserad produktion.
Som Rapidus återgav i januari i år bedömde Fredrik Westman att bolaget var välfinansierat och skulle nå break-even under 2023. Nu är planerna reviderade.
– Vi har väldigt goda förhoppningar om att få tillräckliga försäljningsvolymer i både USA och Europa för att nå break-even under första halvåret nästa år. Skälet till den tidigare bedömningen var att vi antog att vi skulle kunna sälja stora volymer direkt till privatkunder, säger han och fortsätter:
– Hittills har vi sålt ett par hundra produkter via vår webbshop, men det tar inte riktigt fart. Vi har mycket trafik till webben men man avvaktar. En erfarenhet från diskussioner med våra distributörer och inte minst den professor som genomför pilotstudien i Portugal är att beslutet underlättas enormt mycket när patienten träffar en audionom eller öron-näsa-halsläkare, säger han.
Duearitys produkt Tinearity G1 skickar in så kallat vitt brus i skallbenet som fungerar som en högtalare. Enheten tejpas fast bakom öronen och ska användas runt sex timmar per dygn. Vitt brus är enkelt uttryckt alla frekvenser samtidigt. Tanken är att detta ska störa de oönskade ljud en person med tinnitus upplever. Enligt bolaget är det så många som 6–7 procent av befolkningen i Europa och USA besväras av tinnitus.
– Vi har marknadsgodkännande för produkten i USA, Europa och Storbritannien. Första försäljningen i USA kommer att starta nu i höst, vi har avtal med 15-20 amerikanska kliniker som testat vår produkt och vill börja erbjuda dem till patienter, och har hittills distributörsavtal med en part i Portugal samt en i Storbritannien.
Bolaget är baserat i Malmö och startade för tre år sedan av bland andra Peter Arndt som är upphovsman till produkten och Fredrik Westman. I Malmö arbetar sju personer och i det amerikanska dotterbolaget finns tre anställda.
Elisabet Ottosson