lördag 5 april 2025

inloggad som

ANNONS Innehåll från EKN

Axichem hettar till

|  
|  

Spänningen stiger hos kemiföretaget Axichem som inväntar ett europeiskt godkännande.

Bolaget skruvade nyligen upp försäljningsprognosen inom kosttillskott i USA och snart kommer besked om Axichems molekyl får användas även i djurfoder.

– Djurfoder är en mycket större marknad än kosttillskott, den är gigantisk, säger Axichems vd Torsten Helsing.

Axichem har utvecklat molekylen phenylcapsaicin, en syntetisk variant av ämnet som gör chilifrukter starka. Den är godkänd i EU och USA för användning i livsmedel, men ännu inte godkänd att användas som ingrediens i djurfoder. Europeiska livsmedelsmyndigheten EFSA väntas komma med besked i frågan senast den 17 juni.

– Vi känner oss trygga. Vi har dokumenterat att produkten är säker för fjäderfän, samtidigt som våra pilotstudier visar att phenylcapsaicin bland annat förebygger salmonella hos fåglar. Samma myndighet har dessutom redan godkänt phenylcapsaicin för människor, säger Torsten Helsing. 

Till vilken grad är ni beroende av ett positivt besked? 

– Kycklingfodermarknaden omsätter omkring 300 miljarder kronor bara i Europa, så givetvis är det stort för oss. Men det är inte avgörande, vi klarar oss på bara det andra benet. Vi är nära att nå break even på månadsbasis som ingrediens i kosttillskott. 

Axichem har ett samarbete med kanadensiska jätten inom kosttillskott Iovate Health Sciences International, som ska inkludera Malmöbolagets ingrediens i flera av sina produkter. Det har fått Axichem att skruva upp försäljningsmålen. 

– Vi kommunicerade att avtalet med Iovate var värt cirka 5 miljoner dollar över tre år. Nu har vi fått bekräftat att vår produkt ska ingå i två riktigt stora varumärken, så det är inte orealistiskt att tro att vi kommer att göra en bättre resa. Försäljningen bör ta ordentlig fart mot slutet av året, säger Torsten Helsing.

Axichem är noterat på First North och aktien har sedan början av 2020 gått ner med mer än 80 procent.

Emiliano Strauss

Spänningen stiger hos kemiföretaget Axichem som inväntar ett europeiskt godkännande och skruvar upp försäljningsprognosen.


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad



  • Dug lånar för att få upp farten

    Pengarna från emissionen i höstas räckte inte och nu tvingas potatisdrycksföretaget Dug fylla på med lån. Men 2025 ska bli året då försäljningen äntligen kommer i gång på allvar.

  • Fomo-effekt gav Re:meat övertecknad runda

    Investerarintresset var stort när köttodlingsbolaget Re:meat sökte nya pengar. Nu ska Sveriges första ”köttbryggeri” byggas i Lund.

  • Genombrott för spisbolaget

    Emerging Cooking Solutions, som arbetar för klimat- och hälsovänligare matlagning i Afrika får efter 14 år in sin första stora finansering. — Det har varit en sinnessjuk uthållighet, säger grundaren Per Löfberg.

  • Blockkedjor ska berätta om vinets resa

    Europeiska vindrickare är medvetna konsumenter som vill veta var vinet kommer ifrån och hur det tillverkats. Bolaget Journy skapar digitala produktpass åt vinproducenter och ser en jättemarknad.

  • Opticept växlar upp

    Lundabolaget Opticepts största delägare, som även är största kund ,bidrar med finansiering till produktion av utrustning. Men Opticept ser genombrottet komma även för andra produktsegment och startar en kapitalrunda för att resa 80 miljoner kronor.

  • Hon blir Krinovas nya vd

    Finanskvinnan Ulrika Hasselgren tillträder som ny vd för Krinova Incubator & Science Park i början av januari. Hon kommer närmast från rollen som hållbarhetschef i Coeli-gruppen.

  • Internationellt i Skåne om framtidens mat

    Kristianstad-inkubatorn Krinova Incubator & Science Park slår på stort för framtidens mat med “Spot on Food”, en internationell konferens om framtidens livsmedel.

  • Nothing Fishy i Lejonkulan

    Rapidus podd Lejonkulan tar nya kliv och lanserar nu formatet vodd, det vill säga filmade intervjuer. I studion har vi denna gång Ola Secher som tillsammans med sin kollega Jared Christensen är grundare av matföretaget Nothing Fishy.

  • Dug räddar kassan

    I ett år har Helene Nielsen varit vd för potatisdrycksföretaget Dug, tidigare Veg of Lund. Nu har hon städat, renodlat och sparat. Men en sinande kassa måste nu fyllas. Det ser hon ut att klara, men det blir dyrt.

  • Opticept tar nya steg

    Lundabolaget Opticept satsar på ett nytt kundsegment när bolaget går in som delägare i Malmöbolaget Simply No Waste, som förädlar restprodukter från livsmedelsindustrin.