fredag 29 september 2023

inloggad som

Axichem hettar till

|  
|  

Spänningen stiger hos kemiföretaget Axichem som inväntar ett europeiskt godkännande.

Bolaget skruvade nyligen upp försäljningsprognosen inom kosttillskott i USA och snart kommer besked om Axichems molekyl får användas även i djurfoder.

– Djurfoder är en mycket större marknad än kosttillskott, den är gigantisk, säger Axichems vd Torsten Helsing.

Axichem har utvecklat molekylen phenylcapsaicin, en syntetisk variant av ämnet som gör chilifrukter starka. Den är godkänd i EU och USA för användning i livsmedel, men ännu inte godkänd att användas som ingrediens i djurfoder. Europeiska livsmedelsmyndigheten EFSA väntas komma med besked i frågan senast den 17 juni.

– Vi känner oss trygga. Vi har dokumenterat att produkten är säker för fjäderfän, samtidigt som våra pilotstudier visar att phenylcapsaicin bland annat förebygger salmonella hos fåglar. Samma myndighet har dessutom redan godkänt phenylcapsaicin för människor, säger Torsten Helsing. 

Till vilken grad är ni beroende av ett positivt besked? 

– Kycklingfodermarknaden omsätter omkring 300 miljarder kronor bara i Europa, så givetvis är det stort för oss. Men det är inte avgörande, vi klarar oss på bara det andra benet. Vi är nära att nå break even på månadsbasis som ingrediens i kosttillskott. 

Axichem har ett samarbete med kanadensiska jätten inom kosttillskott Iovate Health Sciences International, som ska inkludera Malmöbolagets ingrediens i flera av sina produkter. Det har fått Axichem att skruva upp försäljningsmålen. 

– Vi kommunicerade att avtalet med Iovate var värt cirka 5 miljoner dollar över tre år. Nu har vi fått bekräftat att vår produkt ska ingå i två riktigt stora varumärken, så det är inte orealistiskt att tro att vi kommer att göra en bättre resa. Försäljningen bör ta ordentlig fart mot slutet av året, säger Torsten Helsing.

Axichem är noterat på First North och aktien har sedan början av 2020 gått ner med mer än 80 procent.

Emiliano Strauss

Spänningen stiger hos kemiföretaget Axichem som inväntar ett europeiskt godkännande och skruvar upp försäljningsprognosen.


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad