torsdag 12 september 2024

inloggad som

Axichem hettar till

|  
|  

Spänningen stiger hos kemiföretaget Axichem som inväntar ett europeiskt godkännande.

Bolaget skruvade nyligen upp försäljningsprognosen inom kosttillskott i USA och snart kommer besked om Axichems molekyl får användas även i djurfoder.

– Djurfoder är en mycket större marknad än kosttillskott, den är gigantisk, säger Axichems vd Torsten Helsing.

Axichem har utvecklat molekylen phenylcapsaicin, en syntetisk variant av ämnet som gör chilifrukter starka. Den är godkänd i EU och USA för användning i livsmedel, men ännu inte godkänd att användas som ingrediens i djurfoder. Europeiska livsmedelsmyndigheten EFSA väntas komma med besked i frågan senast den 17 juni.

– Vi känner oss trygga. Vi har dokumenterat att produkten är säker för fjäderfän, samtidigt som våra pilotstudier visar att phenylcapsaicin bland annat förebygger salmonella hos fåglar. Samma myndighet har dessutom redan godkänt phenylcapsaicin för människor, säger Torsten Helsing. 

Till vilken grad är ni beroende av ett positivt besked? 

– Kycklingfodermarknaden omsätter omkring 300 miljarder kronor bara i Europa, så givetvis är det stort för oss. Men det är inte avgörande, vi klarar oss på bara det andra benet. Vi är nära att nå break even på månadsbasis som ingrediens i kosttillskott. 

Axichem har ett samarbete med kanadensiska jätten inom kosttillskott Iovate Health Sciences International, som ska inkludera Malmöbolagets ingrediens i flera av sina produkter. Det har fått Axichem att skruva upp försäljningsmålen. 

– Vi kommunicerade att avtalet med Iovate var värt cirka 5 miljoner dollar över tre år. Nu har vi fått bekräftat att vår produkt ska ingå i två riktigt stora varumärken, så det är inte orealistiskt att tro att vi kommer att göra en bättre resa. Försäljningen bör ta ordentlig fart mot slutet av året, säger Torsten Helsing.

Axichem är noterat på First North och aktien har sedan början av 2020 gått ner med mer än 80 procent.

Emiliano Strauss

Spänningen stiger hos kemiföretaget Axichem som inväntar ett europeiskt godkännande och skruvar upp försäljningsprognosen.


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Kjell-toppens plan för att nå miljardmålen

    Aktieägarna kräver ökad lönsamhet och bolaget är långt ifrån sitt omsättningsmål. Utmaningarna hopar sig, men Kjell & Companys vd Andreas Rylander vet vad som måste göras för att leva upp till förväntningarna.

  • Dug räddar kassan

    I ett år har Helene Nielsen varit vd för potatisdrycksföretaget Dug, tidigare Veg of Lund. Nu har hon städat, renodlat och sparat. Men en sinande kassa måste nu fyllas. Det ser hon ut att klara, men det blir dyrt.

  • Skånsk startup backas av namnkunniga investerare

    Saas-bolaget Squidler i Malmö har säkrat en ängelfinansiering med kända skånska namn bland änglarna. Målet är att bli ledande inom kvalitetssäkring av webbplatser med hjälp av autonom testteknik.

  • Invent Medic förvärvar med skral kassa

    Kvinnohälsobolaget Invent Medic i Lund flaggar för både en nyemission och ett bolagsförvärv. Vd Anna Lindström siktar på ett positivt kassaflöde redan i år.


  • Dug räddar kassan

    I ett år har Helene Nielsen varit vd för potatisdrycksföretaget Dug, tidigare Veg of Lund. Nu har hon städat, renodlat och sparat. Men en sinande kassa måste nu fyllas. Det ser hon ut att klara, men det blir dyrt.

  • Opticept tar nya steg

    Lundabolaget Opticept satsar på ett nytt kundsegment när bolaget går in som delägare i Malmöbolaget Simply No Waste, som förädlar restprodukter från livsmedelsindustrin.

  • Pågen har växt ur Malmö

    SOMMARINTERVJU: 300 000 stycken Lingongrova per vecka ska bli fler. Det har Pågens vd Anders Carlsson Jerndal tänkt sig. Men i Malmö går det inte att baka fler utan att bygga ut fabriken. Pågen är ytterligare ett klassiskt Malmöföretag som staden misslyckas med att låta växa.

  • Färdigbakade Krinova-bolag

    Får det vara vegansk fish and chips och sorbet? Nothing Fishy och Folkets Pops blev i fredags avtackade i Kristianstad efter att ha deltagit i Krinovas livsmedelsinkubator.

  • Hon ska rädda Veg of Lund

    Oatly-veteranen Helene Nielsen har tagit över som vd för Veg of Lund med potatisdrycken Dug. Nu är det vinna eller försvinna efter flera år av stigande förluster.

  • Oatly bantar sig i form

    Oatly Group visar en liten försäljningsökning under första kvartalet, trots att efterfrågan av bolagets havrebaserade alternativ minskade med 30 procent i Kina. Huvuddelen av en minskad förlust kommer dock från minskade kostnader.

  • Opticept pressar spanska oliver

    Opticept i Lund kommer in på den spanska olivoljemarknaden som lidit svårt av torka på senare år. En första försäljning av maskiner som ökar oljeutvinningen går till ett stort olivoljekooperativ.

  • Pommes ska lyfta Lundabolag

    En global kanadensisk koncern investerar cirka 10 miljoner kronor i Opticept och blir därmed en av de största ägarna i Lundabolaget. Företagen ska tillsammans lansera produktionslinjer för tillverkning av pommes frites.

  • Han vill bekämpa diabetes med broccoli

    Broccoli är bra mot diabetes. Det har en Lundaprofessor upptäckt, som med hjälp av norska pengar vill sälja kapslar med frystorkade broccoligroddar och mineralen krom.

  • “Odlat kött ska bli billigare än kor”

    Re:meat är först i Sverige med att utveckla odlat kött. Nu söker Malmöbolaget långsiktiga investerare som vet hur man bygger upp industrier från grunden.