tisdag 1 juli 2025

inloggad som

ANNONS Innehåll från EKN

Han skäller ut svenska klimatbolag

|  
|  

I Sverige byggs sunda bolag inom klimatsektorn, men inga som har potential att bli riktigt stora. Det säger startupstjärnan och affärsängeln Hampus Jakobsson.

Igår skrev Rapidus om det Malmöbaserade riskkapitalbolaget Pale Blue Dots klimatfond, som nyligen fyllt på kassan med 1 miljard kronor. En av fondens medgrundare, Hampus Jakobsson, säger nu att man absolut tittar på bolag i Sverige, men att det finns flera fördelar med att leta bolag utanför Sveriges gränser.

– Sverige har en hög miljömedvetenhet, men man har inte riktigt slagit mynt av det. Gemene man tänker på miljön och man gör vad man kan genom att exempelvis källsortera. Men när man ska starta och bygga bolag inom klimat- och miljösektorn så tänker man inte digitalt. I Sverige byggs det därför sunda bolag, men som inte har en chans att bli riktigt stora, säger Hampus Jakobsson.

Enligt honom passar därför många svenska bolag inte in i Pale Blue Dots modell.

– Vi letar efter de absurda bolagen inom klimat, de som kan bli riktigt stora. Tyvärr finns inte de i Sverige. England och Tyskland är enormt bra på att bygga den typen av bolag, just eftersom de tänker digitalt. De har helt andra förutsättningar att skala upp och anpassa sina affärsmodeller.

Hampus Jakobsson kokar ner det hela till problem i mentaliteten i Sverige.

– Vi har en alldeles för låg ambitionsnivå. Här kör vi elbilar och källsorterar. Vi har Greta Thunberg, Fridays for future och flygskam. Men när man startar bolag inom klimatsektorn så tänker man i för liten skala. Istället för att tänka att vi ska bli bäst i Skövde så borde man tänka att man ska lösa problem i hela världen. Vi träffar startups och bolag i Malmö och i Skandinavien som pratar om att de söker investeringar på tre miljoner. När vi förstår att de menar svenska kronor och inte euro så skrattar man nästan. Har man en bra idé eller produkt så måste man våga sikta mycket högre och många tror, felaktigt, att det är lättare att få in lite pengar än mycket pengar. Rätt mentalitet attraherar både rätt människor och kapital, säger Hampus Jakobsson.

Martin Linderoth

Inga svenska klimatbolag har potential att bli riktigt stora, säger startupstjärnan och affärsängeln Hampus Jakobsson.


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Skånska börsvinnare första halvåret

    De skånska börsbolagen har gått rejält bättre än rikssnittet hittills i år. Men det finns en förklaring som är ganska nedslående. Rapidus har listan på bäst och sämst under första halvåret.

  • Oncorena får in 130 Mkr

    Cancerforskningsbolaget Oncorena i Lund får in 133 Mkr i en nyemission där pengarna i huvudsak kommer från ägarna Helth Cap, Linc och FSG. Kapitalet ska finansiera en fas 1-studie som pågått i tre år.

  • Hänt i vecka 26

    Ledningen hoppar av i Enzymatica och Peab medverkar till att sänka Sveriges koldioxidutsläpp med 7 procent. Det är några av nyheterna från förra veckan.


  • Skånska börsvinnare första halvåret

    De skånska börsbolagen har gått rejält bättre än rikssnittet hittills i år. Men det finns en förklaring som är ganska nedslående. Rapidus har listan på bäst och sämst under första halvåret.

  • Duearity-grundarna startar nytt i skogen

    Det Malmöbaserade medicinteknikbolaget Duearity kastade in handduken och gick i konkurs i höstas. Nu är de båda grundarna tillbaka med en ny satsning inom skogsnäringen.

  • Övertecknat i Arrowlake

    Finansmannen Jan Barchan via Briban Invest och Salén-gruppen kliver in som nya ägare i ozonbolaget Arrowlake. – Pengarna från emissionen öppnar för större installationer, säger vd Fredrik Bernshed.

  • Farväl till Lundabolaget

    Combigenes miljardavtal med Spark Therapeutics sprack. Därefter lämnade bolaget Skåne. I början av året fick samtliga anställda, inklusive vd Peter Ekolind, gå – och nu kommer spiken i kistan när hela forskningsverksamheten avvecklas.

  • Aktietips inför sommaren

    Skånska aktier har som vanlig haft svårt att glädja sina ägare det senaste året. Det har varit många genomklappningar, men innebär det att det finns lågprisfynd att göra nu? Rapidus har tagit en koll på vad proffsen gör i vår region.

  • LU Ventures parerar tufft investeringsklimat

    Lunds universitets investeringsbolag, LU Ventures, växer trots ett tufft investeringsklimat. – Vi behöver göra exits för att överleva. Även det här året är tufft men sedan hoppas vi att det vänder, säger vd Christine Widstrand.

  • Fåhraeus ny storägare i Iconovo

    Fyndpris eller inte? Idag avslöjar Lundabolaget Icononvo att det är Christer Fåhraeus andra fond, FSG Fund II, som är ny storägare efter att aktien rasat i fyra års tid. I dag väljs Christer Fåhraeus in i styrelsen.

  • Airpark snor Aimo-chefen

    Helsingborgsbolaget Airpark genomför en försenad finansieringsrunda och gör samtidigt ett tungt nyförvärv från parkeringsjätten Aimo. Så här mycket fick bolaget in och det ska pengarna användas till.

  • Övertecknat i Iconovo

    Inhalatorföretaget Iconovo får in hela sin nyemission på 37 Mkr sedan den tecknats till mer än 100 procent. Men sparprogrammet på 40 procent av personalen består.

  • Dansk lågprisaktör utmanar svenska finansrådigare

    HC Andersen Capital har på kort tid blivit certified adviser åt en tredjedel av de danska bolagen på Nasdaq First North. Nu vill de göra om framgången i Sverige. Och konkurrensvapnet är lågpris.