torsdag 25 april 2024

inloggad som

Han skäller ut svenska klimatbolag

|  
|  

I Sverige byggs sunda bolag inom klimatsektorn, men inga som har potential att bli riktigt stora. Det säger startupstjärnan och affärsängeln Hampus Jakobsson.

Igår skrev Rapidus om det Malmöbaserade riskkapitalbolaget Pale Blue Dots klimatfond, som nyligen fyllt på kassan med 1 miljard kronor. En av fondens medgrundare, Hampus Jakobsson, säger nu att man absolut tittar på bolag i Sverige, men att det finns flera fördelar med att leta bolag utanför Sveriges gränser.

– Sverige har en hög miljömedvetenhet, men man har inte riktigt slagit mynt av det. Gemene man tänker på miljön och man gör vad man kan genom att exempelvis källsortera. Men när man ska starta och bygga bolag inom klimat- och miljösektorn så tänker man inte digitalt. I Sverige byggs det därför sunda bolag, men som inte har en chans att bli riktigt stora, säger Hampus Jakobsson.

Enligt honom passar därför många svenska bolag inte in i Pale Blue Dots modell.

– Vi letar efter de absurda bolagen inom klimat, de som kan bli riktigt stora. Tyvärr finns inte de i Sverige. England och Tyskland är enormt bra på att bygga den typen av bolag, just eftersom de tänker digitalt. De har helt andra förutsättningar att skala upp och anpassa sina affärsmodeller.

Hampus Jakobsson kokar ner det hela till problem i mentaliteten i Sverige.

– Vi har en alldeles för låg ambitionsnivå. Här kör vi elbilar och källsorterar. Vi har Greta Thunberg, Fridays for future och flygskam. Men när man startar bolag inom klimatsektorn så tänker man i för liten skala. Istället för att tänka att vi ska bli bäst i Skövde så borde man tänka att man ska lösa problem i hela världen. Vi träffar startups och bolag i Malmö och i Skandinavien som pratar om att de söker investeringar på tre miljoner. När vi förstår att de menar svenska kronor och inte euro så skrattar man nästan. Har man en bra idé eller produkt så måste man våga sikta mycket högre och många tror, felaktigt, att det är lättare att få in lite pengar än mycket pengar. Rätt mentalitet attraherar både rätt människor och kapital, säger Hampus Jakobsson.

Martin Linderoth

Inga svenska klimatbolag har potential att bli riktigt stora, säger startupstjärnan och affärsängeln Hampus Jakobsson.


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Så mycket tjänade skånska börs-vd:ar 2023

    Peter Nilsson, vd för Trelleborg, var Skånes bäst betalda börs-vd 2023. Men ytterligare tolv vd:ar tjänade över 10 Mkr. Rapidus har listan över Skånes bäst betalda börs-vd:ar. Så här mycket tjänade de under 2023.

  • Fetast plånbok vinner

    Efter en tolfteplats av fjorton i SHL måste något göras med hockeylaget Malmö Redhwaks. I brist på kommunalt stöd behövs det nya och kreativa samarbeten med näringslivet.

  • Blandad kompott i rapportfloden

    Fortsatt svag efterfrågan medan kostnadsjakt i bolagen putsar resultaten. Det är den trend som går att utläsa ur de skånska börsbolagens rapporter för det första kvartalet, även om bilden är mycket blandad. Vi sammanfattar mer än ett dussin färska skånska rapporter.