tisdag 16 juli 2024

inloggad som

Catharina Svanborg slår ihop sina bolag

Lundaforskaren och läkemedelsentreprenören Catharina Svanborg slår samman sina bolag Hamlet Pharma och Selectimmune Pharma.
– Med en större organisation kan vi ta oss an fler och större projekt, säger hon.

Det var i fredags som de båda bolagen meddelade att de går samman i en fusion som rent tekniskt innebär att Hamlet förvärvar Selectimmune och betalar med egna nyemitterade aktier. Selectimmunes verksamhet kommer att föras över till Hamlet och bolaget Selectimmune kommer därför att avnoteras från Spotlight Stock Market, där även Hamlet är noterat.

Hamlet hade på fredagen ett börsvärde på drygt 390 miljoner kronor, Selectimmune är klart mindre med ett börsvärde på 40 miljoner kronor. Hamlets aktiebud var på fredagen värt 3,06 kronor per aktie i Selectimmune. Det var 36 procent mer än dagen innan budet tillkännagavs. Selectimmunes aktie steg dock bara med 20 procent på fredagen. Även Hamlets aktiekurs steg, vilket innebär att budets värde ökade.

Catharina Svanborg är professor i klinisk immunologi i Lund samt grundare av och ordförande i de bägge bolagen som nu fusioneras. Hon äger cirka hälften i vardera via bolaget Linnane Pharma. Linnane är inte bara ett holdingbolag utan bedriver även en stor del av läkemedelsutvecklingen åt Hamlet och Selectimmune. Linnane helägs av Catharina Svanborg och medarbetare och är alltså inte noterat.

– Vi har diskuterat den här lösningen under lång tid. En större organisation blir mer effektiv och klarar av att hantera fler och större projekt, säger hon och fortsätter:

– Vi har positiva data i två projekt och driver för närvarande tre projekt i fas 2. Vi står inför nya milstolpar och därför är det här rätt tidpunkt att föra samman de båda bolagen när vi ska ta projekten vidare. Dessutom får det nya bolaget en bredare projektportfölj.

Hamlet utvecklar cancerläkemedel baserat på ett tumördödande protein som upptäcktes i bröstmjölk men som nu framställs syntetiskt. Längst har bolaget kommit med ett preparat mot cancer i urinblåsan.

Selectimmune är inriktat på immunsystemet och utvecklar preparat mot infektioner som alternativ till antibiotika. Även här är det med urinblåsan som bolaget kommit längst. Totalt har de båda bolagen tio utvecklingsprojekt och inga kassaflöden. På sikt kommer kapitaltillskott att behövas, Hamlet Pharma uppges vara finansierat för ett år framåt.

Gunnar Wrede

Lundaforskaren och läkemedelsentreprenören Catharina Svanborg slår samman sina bolag Hamlet Pharma och Selectimmune Pharma. – Med en större organisation kan […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


 • Kvinnor i Lejonkulan

  Rapidus podd Lejonkulan har träffat en lång rad driftiga kvinnliga entreprenörer, och då handlar det om intim hälsa, njutning och relationer. Passa på att lyssna när programledare Jan Dahlqvist tar tempen på deras affärsidéer.

 • Ung börs-vd med miljardmål

  Konsultbolaget Solid X vd Filip Alexanderson är en av Sveriges yngsta börs-vd:ar. Han har kammat hem flera utmärkelser för sitt entreprenörskap. Siktet är nu inställt på att tiofaldiga omsättningen till 1 miljard kronor. Här förklarar han hur det ska gå till.

 • Inwido ser ljusning

  Fönsterbolaget Inwido i Malmö levererar en kvartalsrapport som antyder att det värsta kan vara över på bygg- och renoveringsmarknaden. Orderboken växte organiskt med 10 procent i andra kvartalet. Aktien steg tvåsiffrigt på rapporten.

 • Hänt i vecka 28

  Kvartalsrapporter har dominerat veckans nyhetsflöde från de skånska börsbolagen. Det är en blandad kompott med konjunkturmässigt motstridiga signaler som framträder. En rapport som gav aktielyft var Careiums, med vd Christian Walén.


 • Miljardavtalet sprack

  Bioteknikföretaget Aqilions samarbetsavtal med läkemedelsjätten Merck avslutas. Av avtalet som hade potential att ge Aqilion 10 miljarder kronor, blir alltså intet.

 • Enorama lanserar i USA

  Nikotintuggummin, medicinsk cannabis och vitt snus. Malmöbolaget Enorama Pharma har sicksackat sig fram med sina produktprioriteringar. Men nu ska det vita snuset lanseras i USA.

 • Magle på köparstråt

  Magle Chemoswed i Malmö aviserar sitt andra förvärv på kort tid. Först var det Amniotics som slukades, nu köper kontraktstillverkaren ett danskt bolag för 240 Mkr.

 • Iconovo tar fram inhalator mot fetma

  I Danmark täljer läkemedelsgiganten Novo Nordisk guld på läkemedel mot fetma. Nu vill Lundabolaget Iconovo ha sin del av den omtalade och snabbt växande marknaden, med en inhalator.

 • Hon leder cancerforskning med ny affärsidé

  Ett litet läkemedelsbolag kan inte vara bäst på allt från forskning till kapitalresning. Det säger Anki Malmborg Hager som i 30 år haft ett finger med i spelet i en lång rad av Lunds tongivande läkemedelsbolag. Nu leder hon uppstartsbolaget Lead Biologics med annan affärsidé.

 • Camurus lyfter på rapport

  Lunds läkemedelsstjärna Camurus ökar på sista raden i dagens rapport för årets första kvartal. Samtidigt upprepar det Lundabaserade läkemedelsbolaget sina finansiella utsikter för helåret.

 • Ascelia rusar på fas 3-resultat

  Ascelia Pharma, med huvudkontor i Malmö, redovisar positiva resultat från en fas 3-studie med kandidaten Orviglance. Aktien rusade på beskedet.

 • Investerarna ratar skånska life science-bolag

  21 procent av svenska life science-bolag finns i Skåne. Men de får bara 5 procent av riskkapitalet. Det visar Medicon Village i en ny rapport.

 • ”Starta inte ett bolag för tidigt”

  För tidigt startade bolag hamnar lättare i ”the valley of death” och det finns en tendens till detta som är starkare i Sverige än på annat håll. Det säger multientreprenören Carl Borrebaeck i den rapport som Medicon Valley presenterar i dag.

 • Kjell Stenberg tillbaka till Cyxone

  Kjell Stenberg satte Malmöbolaget Cyxone på börsen för åtta år sedan. Nu kommer han tillbaka som vd för att ta hand om bolaget som har haft tunga motgångar.