lördag 23 november 2024

inloggad som

Danskt bolag bakom ny kärnkraft

|  ,
|  

Samtidigt som Danmark är emot kärnkraft, speciellt i Barsebäck, utvecklar det danska företaget Seaborg mobila kärnreaktorer som kan anslutas till elnätet.

Det finns ett starkt danskt motstånd mot den svenska regeringens planer på nya kärnkraftverk i Öresundsregionen. Mitt i Köpenhamn finns dock företaget Seaborg som är specialiserat på kärnkraftsteknik och som växer snabbt. Företaget har det senaste året fördubblat antalet anställda till totalt 130.

Företaget utvecklar en så kallad saltgenerator för placering ombord på fartyg, eller ett slags pråmar som möjliggör mobila kärnkraftverk. Detta är kärnkraft i små enheter och anses renare än vanlig kärnkraft. Reaktorn körs på berikad uran, flytande varmt salt och kaustiksoda. En pråm utrustas med två till tre turbiner. Varje turbin producerar tillräckligt med el för en mindre stad.

– Vi tänker nytt kring kärnkraften genom att utveckla nästa generations billiga, säkra och skalbara kärnreaktorer, förklarar grundaren Troels Schønfeldt, som nyligen lämnat vd-posten i bolaget för att i stället forska som fysiker vid Niels Bohr-institutet i Köpenhamn.

Seaborg samarbetar med den holländska forskningsinstitutionen TU Delft Reactor Institute om designen. Därutöver har Seaborg, efter ett godkännande enligt Sydkoreas kärnsäkerhetsbestämmelser, tecknat ett samarbetsavtal om utveckling med Samsung Heavy Industries. Förhandlingar pågår även i Vietnam, Malaysia, Indonesien och i Östeuropa. Bolagets reaktorer finns ännu inte i kommersiellt bruk, men siktet är ställt mot global export av de flytande kärnkraftverken, som kan anslutas till elnätet.

Seaborg finansieras av danska tungviktare som Bestseller-miljardären Anders Holch Povlsen och David Helgason, som blivit miljardär på teknik för dataspel. I fjol fick Seaborg även ett innovationsbidrag genom EU-programmet EIC Accelerator.

Fördelarna som Seaborg framhäver med sin teknik är bland annat att smält salt med upplöst uran är lätt att rena. Enligt bolaget kan man i en saltreaktor dessutom använda bränslet under en längre tid än med i konventionella kärnreaktorer. Företaget hävdar också att, eftersom det radioaktiva materialet är bundet i salt, hindrar det att radioaktivitet sprids i luften vid en olycka. Slutligen kan en saltreaktor inte användas för vapentillverkning.

Seaborg räknar med att den första kommersiella prototypen ska vara klar år 2026. Troels Schønfeldts vision är att Seaborg från år 2035 ska kunna bygga 200 reaktorpråmar om året.

Keld Broksø

Samtidigt som Danmark är emot kärnkraft, speciellt i Barsebäck, utvecklar det danska företaget Seaborg mobila kärnreaktorer som kan anslutas till […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad



  • Regeringbeslutet blev käftsmäll för Eolus Vind

    Regeringens stopp av två av Malmöbaserade Eolus vindkraftsprojekt blev en rejäl smäll för bolaget som vänder till röda siffror under årets tredje kvartal.

  • Problemen hopar sig för Eolus

    Uteblivna affärer gör att Malmöbaserade Eolus Vind redovisar en brakförlust. Samtidigt plockas viktiga projekt bort från den nya havsplanen som regeringen beställt. Vindkraftsbolaget arbetar nu för fullt med sina finansiella mål.

  • Jonas Birgerssons nya giv – revolutionera elnätet

    Med Framfab och Bredbandsbolaget som plattform propagerade Jonas Birgersson på 1990-talet för storskalig fibernätsutbyggnad. I stora drag fick han rätt. Fibernät har byggts och det gamla telefonnätet avvecklas. Nu vill han starta en motsvarande revolution – för el-nätet.

  • Högspänningskablar heta på danska börsen

    Svenska kraftnät är mitt uppe i en historisk utbyggnad av stamnätet för el. Det innebär möjligheter för den danska kabeltillverkaren NKT som miljardinvesterar i Sverige.

  • Motvind för Eolus

    Vindkraftsbolaget Eolus redovisar en brakförlust för årets första kvartal, i skuggan av jätteaffären där EQT köper konkurrenten OX2.

  • Ørsted Sverige trotsar motvind

    Efter fjolårets katastrofresultat skrotar danska Ørsted flera av sina havsvindsprojekt världen över. Men planerna på en massiv utbyggnad i Sverige kvarstår. 

  • Skåningar bygger nya vindkraftparker

    Hässleholmsbaserade Eolus Vind inleder bygget av tre nya vindkraftparker, men ingen av dem är i Skåne.

  • Fel ministern: Nato kan ge medvind för vindkraft till havs

    Ebba Busch har varnat för att Nato-inträdet kan försvåra för ny havsbaserad vindkraft. Men de bolag som projekterar utanför den skånska kusten håller inte med. Tvärtom, säger de i Rapidus rundringning.

  • Eon-toppen lovar miljarder till skånsk el-infrastruktur

    Det krävs enorma investeringar i elnätet för att möta framtidens elbehov. I Skåne ska Eon investera miljarder de kommande åren i vad som internt benämns som Malmöpaketet.

  • …och tar upp kampen om laddkunderna

    Eon knoppar av verksamhetsområdena Drive och Home och lägger dessa i två separat bolag. Anledningen är att energijätten vill möta efterfrågan på en växande marknad för solceller och elbilsladdning.