tisdag 16 juli 2024

inloggad som

Danskt bolag bakom ny kärnkraft

|  ,
|  

Samtidigt som Danmark är emot kärnkraft, speciellt i Barsebäck, utvecklar det danska företaget Seaborg mobila kärnreaktorer som kan anslutas till elnätet.

Det finns ett starkt danskt motstånd mot den svenska regeringens planer på nya kärnkraftverk i Öresundsregionen. Mitt i Köpenhamn finns dock företaget Seaborg som är specialiserat på kärnkraftsteknik och som växer snabbt. Företaget har det senaste året fördubblat antalet anställda till totalt 130.

Företaget utvecklar en så kallad saltgenerator för placering ombord på fartyg, eller ett slags pråmar som möjliggör mobila kärnkraftverk. Detta är kärnkraft i små enheter och anses renare än vanlig kärnkraft. Reaktorn körs på berikad uran, flytande varmt salt och kaustiksoda. En pråm utrustas med två till tre turbiner. Varje turbin producerar tillräckligt med el för en mindre stad.

– Vi tänker nytt kring kärnkraften genom att utveckla nästa generations billiga, säkra och skalbara kärnreaktorer, förklarar grundaren Troels Schønfeldt, som nyligen lämnat vd-posten i bolaget för att i stället forska som fysiker vid Niels Bohr-institutet i Köpenhamn.

Seaborg samarbetar med den holländska forskningsinstitutionen TU Delft Reactor Institute om designen. Därutöver har Seaborg, efter ett godkännande enligt Sydkoreas kärnsäkerhetsbestämmelser, tecknat ett samarbetsavtal om utveckling med Samsung Heavy Industries. Förhandlingar pågår även i Vietnam, Malaysia, Indonesien och i Östeuropa. Bolagets reaktorer finns ännu inte i kommersiellt bruk, men siktet är ställt mot global export av de flytande kärnkraftverken, som kan anslutas till elnätet.

Seaborg finansieras av danska tungviktare som Bestseller-miljardären Anders Holch Povlsen och David Helgason, som blivit miljardär på teknik för dataspel. I fjol fick Seaborg även ett innovationsbidrag genom EU-programmet EIC Accelerator.

Fördelarna som Seaborg framhäver med sin teknik är bland annat att smält salt med upplöst uran är lätt att rena. Enligt bolaget kan man i en saltreaktor dessutom använda bränslet under en längre tid än med i konventionella kärnreaktorer. Företaget hävdar också att, eftersom det radioaktiva materialet är bundet i salt, hindrar det att radioaktivitet sprids i luften vid en olycka. Slutligen kan en saltreaktor inte användas för vapentillverkning.

Seaborg räknar med att den första kommersiella prototypen ska vara klar år 2026. Troels Schønfeldts vision är att Seaborg från år 2035 ska kunna bygga 200 reaktorpråmar om året.

Keld Broksø

Samtidigt som Danmark är emot kärnkraft, speciellt i Barsebäck, utvecklar det danska företaget Seaborg mobila kärnreaktorer som kan anslutas till […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


 • Kvinnor i Lejonkulan

  Rapidus podd Lejonkulan har träffat en lång rad driftiga kvinnliga entreprenörer, och då handlar det om intim hälsa, njutning och relationer. Passa på att lyssna när programledare Jan Dahlqvist tar tempen på deras affärsidéer.

 • Ung börs-vd med miljardmål

  Konsultbolaget Solid X vd Filip Alexanderson är en av Sveriges yngsta börs-vd:ar. Han har kammat hem flera utmärkelser för sitt entreprenörskap. Siktet är nu inställt på att tiofaldiga omsättningen till 1 miljard kronor. Här förklarar han hur det ska gå till.

 • Inwido ser ljusning

  Fönsterbolaget Inwido i Malmö levererar en kvartalsrapport som antyder att det värsta kan vara över på bygg- och renoveringsmarknaden. Orderboken växte organiskt med 10 procent i andra kvartalet. Aktien steg tvåsiffrigt på rapporten.

 • Hänt i vecka 28

  Kvartalsrapporter har dominerat veckans nyhetsflöde från de skånska börsbolagen. Det är en blandad kompott med konjunkturmässigt motstridiga signaler som framträder. En rapport som gav aktielyft var Careiums, med vd Christian Walén.