onsdag 19 mars 2025

inloggad som

Ärtmjölk nästa för Oatly-veteraner

|  
|  

En trio tidigare Oatly-anställda har tagit fram enzymer som ska användas för att göra en ärtdryck som kan ersätta mjölk. Deras bolag Cerealiq har sedan tidigare patenterade havredrycksenzymer i sin produktportfölj.

– Vi har precis lämnat in en patentansökan på enzymer för att tillverka ärtmjölk baserat på hela ärtan. Det är spännande, genom att använda hela ärtan får man en betydligt mer näringsrik produkt och jag tror att man kan landa på dubbla mängden protein jämfört med havremjölk, säger Håkan Karlsson, medgrundare och vd för bolaget.

Dagens producenter använder ofta ett industriellt renat ärtprotein som råvara. Nästa steg för Cerealiq är storskaliga försök och industrialisering. Därefter ska bolaget börja sälja enzymerna som processhjälpmedel till dryckestillverkare.

– Det är en billig process och det finns många etablerade fabriker som i dag gör havremjölk och kan sköta denna tillverkningen också. Därmed behöver man inte bygga nya fabriker. Vi diskuterar med flera dryckesproducenter och med aktörer som vill sälja drycken under eget varumärke. Jag tror att produkten kan komma ut på marknaden i slutet av året, säger Håkan Karlsson.

Cerealiq producerar sedan några år tillbaka enzymer för havredryckstillverkning. Bolaget är underleverantör till två stora dryckestillverkare i södra Sverige som i sin tur säljer dem till exempelvis Coop, som marknadsför dem under eget varumärke.

– Medan ärtorna handlar om ny teknik är havredrycks-businessen fortfarande vår ryggrad, vi har fördel av att Oatly är motorn i branschen. Vi hade en tillväxt på över 50 procent i fjol och nära 10 miljoner kronor i omsättning. Våra kunder finns i Norden, Storbritannien och Italien, och vi har precis kommit igång med leveranser till Indien som är vårt första land utanför Europa, säger Håkan Karlsson.

Elisabet Ottosson

En trio tidigare Oatly-anställda har tagit fram enzymer som ska användas för att göra en ärtdryck som kan ersätta mjölk. […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Insynspersoner vräker ut aktier

    Mildefs grundare Marianne Trolle och ordförande Björn Karlsson säljer aktier i bolaget för totalt cirka 325 miljoner kronor. Affärerna har gjorts samtidigt som fler insynspersoner sålt. Nu bildas en stiftelse för ”ett motståndskraftigt samhälle”.

  • Solid X vänder till förlust

    Tillväxttakten mattas för Solid X. Samtidigt blir lönsamheten alltmer ansträngd och resultatet föll under nollstrecket för året första nio månader. Och vd Filip Alexandersson tackar Dan Olofsson för sin kamp mot uthyrningslagen.

  • Trångt för industrin i Malmö

    Uthyrningen av skånska logistikfastigheter taktar på bra och industrifastigheter går starkt. Men i Malmö är det ont om plats för nya etableringar. Det visar en ny rapport.


  • Dug lånar för att få upp farten

    Pengarna från emissionen i höstas räckte inte och nu tvingas potatisdrycksföretaget Dug fylla på med lån. Men 2025 ska bli året då försäljningen äntligen kommer i gång på allvar.

  • Fomo-effekt gav Re:meat övertecknad runda

    Investerarintresset var stort när köttodlingsbolaget Re:meat sökte nya pengar. Nu ska Sveriges första ”köttbryggeri” byggas i Lund.

  • Genombrott för spisbolaget

    Emerging Cooking Solutions, som arbetar för klimat- och hälsovänligare matlagning i Afrika får efter 14 år in sin första stora finansering. — Det har varit en sinnessjuk uthållighet, säger grundaren Per Löfberg.

  • Blockkedjor ska berätta om vinets resa

    Europeiska vindrickare är medvetna konsumenter som vill veta var vinet kommer ifrån och hur det tillverkats. Bolaget Journy skapar digitala produktpass åt vinproducenter och ser en jättemarknad.

  • Opticept växlar upp

    Lundabolaget Opticepts största delägare, som även är största kund ,bidrar med finansiering till produktion av utrustning. Men Opticept ser genombrottet komma även för andra produktsegment och startar en kapitalrunda för att resa 80 miljoner kronor.

  • Hon blir Krinovas nya vd

    Finanskvinnan Ulrika Hasselgren tillträder som ny vd för Krinova Incubator & Science Park i början av januari. Hon kommer närmast från rollen som hållbarhetschef i Coeli-gruppen.

  • Internationellt i Skåne om framtidens mat

    Kristianstad-inkubatorn Krinova Incubator & Science Park slår på stort för framtidens mat med “Spot on Food”, en internationell konferens om framtidens livsmedel.

  • Nothing Fishy i Lejonkulan

    Rapidus podd Lejonkulan tar nya kliv och lanserar nu formatet vodd, det vill säga filmade intervjuer. I studion har vi denna gång Ola Secher som tillsammans med sin kollega Jared Christensen är grundare av matföretaget Nothing Fishy.

  • Dug räddar kassan

    I ett år har Helene Nielsen varit vd för potatisdrycksföretaget Dug, tidigare Veg of Lund. Nu har hon städat, renodlat och sparat. Men en sinande kassa måste nu fyllas. Det ser hon ut att klara, men det blir dyrt.

  • Opticept tar nya steg

    Lundabolaget Opticept satsar på ett nytt kundsegment när bolaget går in som delägare i Malmöbolaget Simply No Waste, som förädlar restprodukter från livsmedelsindustrin.