fredag 14 februari 2025

inloggad som

Ärtmjölk nästa för Oatly-veteraner

|  
|  

En trio tidigare Oatly-anställda har tagit fram enzymer som ska användas för att göra en ärtdryck som kan ersätta mjölk. Deras bolag Cerealiq har sedan tidigare patenterade havredrycksenzymer i sin produktportfölj.

– Vi har precis lämnat in en patentansökan på enzymer för att tillverka ärtmjölk baserat på hela ärtan. Det är spännande, genom att använda hela ärtan får man en betydligt mer näringsrik produkt och jag tror att man kan landa på dubbla mängden protein jämfört med havremjölk, säger Håkan Karlsson, medgrundare och vd för bolaget.

Dagens producenter använder ofta ett industriellt renat ärtprotein som råvara. Nästa steg för Cerealiq är storskaliga försök och industrialisering. Därefter ska bolaget börja sälja enzymerna som processhjälpmedel till dryckestillverkare.

– Det är en billig process och det finns många etablerade fabriker som i dag gör havremjölk och kan sköta denna tillverkningen också. Därmed behöver man inte bygga nya fabriker. Vi diskuterar med flera dryckesproducenter och med aktörer som vill sälja drycken under eget varumärke. Jag tror att produkten kan komma ut på marknaden i slutet av året, säger Håkan Karlsson.

Cerealiq producerar sedan några år tillbaka enzymer för havredryckstillverkning. Bolaget är underleverantör till två stora dryckestillverkare i södra Sverige som i sin tur säljer dem till exempelvis Coop, som marknadsför dem under eget varumärke.

– Medan ärtorna handlar om ny teknik är havredrycks-businessen fortfarande vår ryggrad, vi har fördel av att Oatly är motorn i branschen. Vi hade en tillväxt på över 50 procent i fjol och nära 10 miljoner kronor i omsättning. Våra kunder finns i Norden, Storbritannien och Italien, och vi har precis kommit igång med leveranser till Indien som är vårt första land utanför Europa, säger Håkan Karlsson.

Elisabet Ottosson

En trio tidigare Oatly-anställda har tagit fram enzymer som ska användas för att göra en ärtdryck som kan ersätta mjölk. […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Akut läge i återbruksbolaget

    Godsinlösen Nordic, GIAB, i Malmö är i akut likviditetsbrist. Vd Christer Persson kan inte utesluta konkurs eller rekonstruktion. Aktien störtdök efter dagens besked.

  • Norskt IT-företag köper Competensum

    ,
    HR-konsultföretaget Competensum i Helsingborg har blivit med norska ägare. — Vi kommer behöva rekrytera nu, säger vd Camilla Danielsson.

  • Upp och ned i rapportströmmen

    Medan Precise Biometics inte infriade förväntningarna gick det desto bättre för Careium. Både Kjell Group och Eolus meddelar nya finansiella målsättningar. Här är dagens skånska kvartalsrapporter.


  • Opticept växlar upp

    Lundabolaget Opticepts största delägare, som även är största kund ,bidrar med finansiering till produktion av utrustning. Men Opticept ser genombrottet komma även för andra produktsegment och startar en kapitalrunda för att resa 80 miljoner kronor.

  • Hon blir Krinovas nya vd

    Finanskvinnan Ulrika Hasselgren tillträder som ny vd för Krinova Incubator & Science Park i början av januari. Hon kommer närmast från rollen som hållbarhetschef i Coeli-gruppen.

  • Internationellt i Skåne om framtidens mat

    Kristianstad-inkubatorn Krinova Incubator & Science Park slår på stort för framtidens mat med “Spot on Food”, en internationell konferens om framtidens livsmedel.

  • Nothing Fishy i Lejonkulan

    Rapidus podd Lejonkulan tar nya kliv och lanserar nu formatet vodd, det vill säga filmade intervjuer. I studion har vi denna gång Ola Secher som tillsammans med sin kollega Jared Christensen är grundare av matföretaget Nothing Fishy.

  • Dug räddar kassan

    I ett år har Helene Nielsen varit vd för potatisdrycksföretaget Dug, tidigare Veg of Lund. Nu har hon städat, renodlat och sparat. Men en sinande kassa måste nu fyllas. Det ser hon ut att klara, men det blir dyrt.

  • Opticept tar nya steg

    Lundabolaget Opticept satsar på ett nytt kundsegment när bolaget går in som delägare i Malmöbolaget Simply No Waste, som förädlar restprodukter från livsmedelsindustrin.

  • Pågen har växt ur Malmö

    SOMMARINTERVJU: 300 000 stycken Lingongrova per vecka ska bli fler. Det har Pågens vd Anders Carlsson Jerndal tänkt sig. Men i Malmö går det inte att baka fler utan att bygga ut fabriken. Pågen är ytterligare ett klassiskt Malmöföretag som staden misslyckas med att låta växa.

  • Färdigbakade Krinova-bolag

    Får det vara vegansk fish and chips och sorbet? Nothing Fishy och Folkets Pops blev i fredags avtackade i Kristianstad efter att ha deltagit i Krinovas livsmedelsinkubator.

  • Hon ska rädda Veg of Lund

    Oatly-veteranen Helene Nielsen har tagit över som vd för Veg of Lund med potatisdrycken Dug. Nu är det vinna eller försvinna efter flera år av stigande förluster.

  • Oatly bantar sig i form

    Oatly Group visar en liten försäljningsökning under första kvartalet, trots att efterfrågan av bolagets havrebaserade alternativ minskade med 30 procent i Kina. Huvuddelen av en minskad förlust kommer dock från minskade kostnader.