fredag 12 december 2025

inloggad som

ANNONS Innehåll från EKN

Ärtmjölk nästa för Oatly-veteraner

|  
|  

En trio tidigare Oatly-anställda har tagit fram enzymer som ska användas för att göra en ärtdryck som kan ersätta mjölk. Deras bolag Cerealiq har sedan tidigare patenterade havredrycksenzymer i sin produktportfölj.

– Vi har precis lämnat in en patentansökan på enzymer för att tillverka ärtmjölk baserat på hela ärtan. Det är spännande, genom att använda hela ärtan får man en betydligt mer näringsrik produkt och jag tror att man kan landa på dubbla mängden protein jämfört med havremjölk, säger Håkan Karlsson, medgrundare och vd för bolaget.

Dagens producenter använder ofta ett industriellt renat ärtprotein som råvara. Nästa steg för Cerealiq är storskaliga försök och industrialisering. Därefter ska bolaget börja sälja enzymerna som processhjälpmedel till dryckestillverkare.

– Det är en billig process och det finns många etablerade fabriker som i dag gör havremjölk och kan sköta denna tillverkningen också. Därmed behöver man inte bygga nya fabriker. Vi diskuterar med flera dryckesproducenter och med aktörer som vill sälja drycken under eget varumärke. Jag tror att produkten kan komma ut på marknaden i slutet av året, säger Håkan Karlsson.

Cerealiq producerar sedan några år tillbaka enzymer för havredryckstillverkning. Bolaget är underleverantör till två stora dryckestillverkare i södra Sverige som i sin tur säljer dem till exempelvis Coop, som marknadsför dem under eget varumärke.

– Medan ärtorna handlar om ny teknik är havredrycks-businessen fortfarande vår ryggrad, vi har fördel av att Oatly är motorn i branschen. Vi hade en tillväxt på över 50 procent i fjol och nära 10 miljoner kronor i omsättning. Våra kunder finns i Norden, Storbritannien och Italien, och vi har precis kommit igång med leveranser till Indien som är vårt första land utanför Europa, säger Håkan Karlsson.

Elisabet Ottosson

En trio tidigare Oatly-anställda har tagit fram enzymer som ska användas för att göra en ärtdryck som kan ersätta mjölk. […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad

Prenumerera på Rapidus för
533 kr per månad

Bli en del av vårt exklusiva nätverk och få koll på vad som händer i Skåne och Öresundsregionen. Var alltid uppdaterad när du talar med dina affärskontakter. Nytta, nöje, inspiration.




  • Exklusiva affärsnyheter
  • Inbjudan till våra nätverksträffar
  • Två användare ingår


  • Dugs vd: ”Vi har inte dolt någonting”

    Nasdaqs hot att avnotera Dug Foodtech från First North kan vara en ”spill over-effekt” från händelser i andra bolag. Det säger vd Helene Nielsen när hon för första gången kommenterar situationen och menar att bolaget inte undanhållit något.

  • Östes bolag faller som dominobrickor

    Tre av Öste-sfärens verksamhetsdrivande dotterbolag har nu gått i konkurs, tillsammans med ytterligare ett av ägarbolagen. Det mesta av värdet i Aventure-konkursen ser därmed ut att ha gått upp i rök. Men frågetecken kvarstår.

  • Köttodlarnas nya giv

    Re:meat byter namn. Enligt Malmöbolagets medgrundare Jacob Schaldemose Peterson handlar det om mer än bara ett namnbyte. – Det är ett byte av hela vår strategi, säger han.

  • Nya konkurser bland Öste-bolagen

    Dominobrickorna i Oatly-bröderna Östes företagsimperium fortsätter att falla. I spåren av ägarbolagens konkurser har två av portföljbolagen i sfären kastat in handduken och ytterligare ett ser ut att vara nere för räkning.

  • Björn Öste: ”Vi ger inte upp”

    Oatlygrundaren Björn Öste kommenterar nu konkursen i sitt investeringsbolag Aventure. Avgörande följdfrågor förblir dock fortsatt obesvarade. Vad betyder det till exempel att inte ge upp när uteblivet kapitaltillskott medför konkurs?

  • Ännu ett Öste-bolag i konkurs

    Med konkursen i bröderna Östes forskningsbolag Aventure kommer ytterligare en konkurs – i bolaget Öste Ventures. Konkursförvaltaren Simon Henderson vill nu hitta nya huvudägare som kan driva dotterbolagen vidare.

  • Oatly-brödernas Aventure i konkurs

    Oatly-grundarna Björn och Rickard Östes forsknings- och utvecklingsbolag Aventure har försatts i konkurs. Bolaget var ursprungligen en del av Oatly-sfären och står bakom Lundabolag som Lument och Double Good.

  • Så går Pågens nybygge

    Landskronafabriken som ska vara klar om tre år men för vd Anders Carlsson Jerndal har jobbet med den nya verksamheten börjat. – Det är ett pussel, säger han. 

  • Paulsson säljer ärtfabriken i Bjuv

    Ärtor i Bjuv blev ingen bra affär för Erik Paulsson-familjen efter köpet från Findus 2016. Nu är bolaget Foodhills sålt till en utländsk köpare i ett av våra grannländer. Prislappen? En hundring.

  • Dug siktar på 100 Mkr

    Hittills i år har potatisdrycksföretaget Dug presenterat en rad nya kunder, mångdubblat omsättningen och sett aktien rusa på First North. Vd Helene Nielsen siktar på nya kapitalstarka investerare och jämför med Oatly.