lördag 27 april 2024

inloggad som

Ärtmjölk nästa för Oatly-veteraner

|  
|  

En trio tidigare Oatly-anställda har tagit fram enzymer som ska användas för att göra en ärtdryck som kan ersätta mjölk. Deras bolag Cerealiq har sedan tidigare patenterade havredrycksenzymer i sin produktportfölj.

– Vi har precis lämnat in en patentansökan på enzymer för att tillverka ärtmjölk baserat på hela ärtan. Det är spännande, genom att använda hela ärtan får man en betydligt mer näringsrik produkt och jag tror att man kan landa på dubbla mängden protein jämfört med havremjölk, säger Håkan Karlsson, medgrundare och vd för bolaget.

Dagens producenter använder ofta ett industriellt renat ärtprotein som råvara. Nästa steg för Cerealiq är storskaliga försök och industrialisering. Därefter ska bolaget börja sälja enzymerna som processhjälpmedel till dryckestillverkare.

– Det är en billig process och det finns många etablerade fabriker som i dag gör havremjölk och kan sköta denna tillverkningen också. Därmed behöver man inte bygga nya fabriker. Vi diskuterar med flera dryckesproducenter och med aktörer som vill sälja drycken under eget varumärke. Jag tror att produkten kan komma ut på marknaden i slutet av året, säger Håkan Karlsson.

Cerealiq producerar sedan några år tillbaka enzymer för havredryckstillverkning. Bolaget är underleverantör till två stora dryckestillverkare i södra Sverige som i sin tur säljer dem till exempelvis Coop, som marknadsför dem under eget varumärke.

– Medan ärtorna handlar om ny teknik är havredrycks-businessen fortfarande vår ryggrad, vi har fördel av att Oatly är motorn i branschen. Vi hade en tillväxt på över 50 procent i fjol och nära 10 miljoner kronor i omsättning. Våra kunder finns i Norden, Storbritannien och Italien, och vi har precis kommit igång med leveranser till Indien som är vårt första land utanför Europa, säger Håkan Karlsson.

Elisabet Ottosson

En trio tidigare Oatly-anställda har tagit fram enzymer som ska användas för att göra en ärtdryck som kan ersätta mjölk. […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Hon återvinner elbilsbatterier

    Veckans Lejonkulan gästas av Raula Runsten, medgrundare av Rebaba som utvecklar system för energilagring i industriell skala med hjälp av uttjänta elbilsbatterier.