fredag 18 oktober 2024

inloggad som

Fler förvärv väntar från Inwido

|  
|  

Stigande elpriser ökar intresset för energisparande fönster, åtminstone om man tror Inwido som gjorde sitt bästa kvartal hittills i Q4 2022. Den Malmöbaserade fönsterkoncernen har siktet inställt på fortsatt expansion och förvärv i Frankrike och Tyskland.

– Vi ska fortsätta att taktiskt konsolidera våra positioner i Norden. Samtidigt är vår ambition att etablera oss på de stora europeiska marknaderna, exempelvis i Frankrike och Tyskland. Vi köper ju ofta familjeägda bolag vilket gör att det är oförutsägbara processer, det är svårt att sia i hur lång tid det tar. Vår ambition är att det ska ske under året, säger Inwidos vd och koncernchef Henrik Hjalmarsson.

Inwido grundades 2004 med syftet att konsolidera en mycket fragmenterad europeisk fönstermarknad. Bolaget är sedan 2014 noterat på Nasdaq Stockholm. Koncernen har 32 affärsenheter i elva länder och cirka 4.900 anställda. Om etableringen i Frankrike lyckas blir det tolv länder.

Under det gångna året genomförde Inwido totalt tre förvärv i Sverige, Finland och Storbritannien. Omsättningen 2022 ökade med 23,6 procent till 9,5 miljarder kronor, med ett rörelseresultat, som Inwido kallar operationell EBITA, på 1,09 miljarder. Bara för fjärde kvartalet redovisar Inwido en operationell EBITA på 315 miljoner kronor.

Henrik Hjalmarsson säger till Rapidus att Inwido tydligt märkt hur de höga elpriserna har ökat intresset för nya fönster som ett sätt att minska elförbrukningen.

– Samtidigt lämnar högre elräkningar, inflation och räntor mindre pengar över till hushållen att investera i nya fönster. Inom industri- och nybyggnadssegmentet är kunderna nu mycket mer avvaktande. Det är alltså en blandad bild och svårt att prognosticera på kort sikt om vi kan hålla i tillväxttakten, säger han och fortsätter:

– På lång sikt är vi trygga. Europa måste genomföra stora energibesparingar för att ha chans att leva upp till Parisavtalet, säger Henrik Hjalmarsson.

Emiliano Strauss

Stigande elpriser ökar intresset för energisparande fönster, åtminstone om man tror Inwido som gjorde sitt bästa kvartal hittills i Q4 […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Den i särklass svåraste frågan

    Stålkoncernen Areco har vuxit med lönsamhet genom pandemi och byggkris. De kommande fyra åren tänker ägaren Peter Areskog dubbla koncernens omsättning och bli störst i Norden inom byggplåtsprodukter. Men det är inte den svåraste frågan han funderar på.

  • Hon blir Krinovas nya vd

    Finanskvinnan Ulrika Hasselgren tillträder som ny vd för Krinova Incubator & Science Park i början av januari. Hon kommer närmast från rollen som hållbarhetschef i Coeli-gruppen.

  • Arjo rasar i dagens rapportflod

    Rapportsäsongen är i gång och börsbolagens rapporter för årets tredje kvartal börjar strömma in. Bland dagens rapporter finns Arjo, Swedish Logistic Property och Hansa Biopharma.


  • Medimi blir norskt

    Lundabolaget Medimi som utvecklar avancerad läkemedelsdosering köper det norska bolaget Med Things som har en likartad produkt. Men trots att det är Medimi som är köparen är det norrmännen som tar kontrollen.

  • Medimi hoppas på svenskt genombrott

    Lundabolaget Medimi har tecknat ett nytt samarbetsavtal med apoteksaktören Apoex. Vd Johan Wiesel hoppas att det ska bli nyckeln till ett genombrott på den svenska marknaden.

  • Ny vd ska ta Starfish till börsen

    Förre Learning to Sleep-vd:n Micael Gustafsson blir ny vd i Starfish of Sweden. Nu ska han ta bolagets teknik till marknaden. En kommande notering finns med i planerna.

  • Medbeat fick napp i Draknästet

    Tre drakar nappade när Erik Rask pitchade sitt företag Medbeat i SVT:s Draknästet. Drakarnas investeringar värderar bolaget till 84 Mkr, men Erik Rask åkte hem med mer pengar än han sökt. 

  • Nanoecho valde börsnotering trots tufft marknadsklimat

    Nanoecho i Lund tvingades att kraftigt sänka teckningskursen under teckningsperioden inför börsinträdet i augusti. Men på onsdagen kom besked om ett godkännande från Läkemedelsverket och aktien har sedan dess rusat mer än 50 procent.

  • Bära eller brista för OXE Marine

    Båtmotortillverkaren OXE Marine i Ängelholm lanserar ett omfattande rekapitaliseringspaket på totalt 320 miljoner kronor. Men det är inte i hamn och om det spricker är en konkurs sannolik. Se här vad det hänger på.

  • …och trög försäljning för en annan hjärnkylare

    Dignitanas nye vd Fredrik Jonsson ärver svaga siffror för kvartal två. Fokus ligger nu på att bredda erbjudandet till bolagets kunder, som är kliniker som ger cellgiftbehandling till cancerpatienter.

  • Räntebeskedet: “Det krävs mer”

    Dagens besked att Riksbanken sänker räntan med 25 punkter välkomnas av Skånes näringsliv. Men det räcker inte för att få igång ekonomin på allvar. Det framgår i en rundringning som Rapidus gjort.

  • Drömsiffror i Tepe

    En omsättning på nästan 1,3 miljarder, bruttomarginal 75 procent, rörelsemarginal på nästan 40 procent. Dessa siffror låter som en dröm för de flesta företagare. För Tepe Munhygienprodukter i Malmö, med vd Hanna Hageberg Hammar, är de ett faktum.

  • Måttlig entusiasm över ROT-höjningen

    För lite och för kort. Det är byggföretagens dom över regeringens beslut att höja taket för ROT-avdraget från 50 000 kronor till 75 000 kronor fram till årsskiftet. Rapidus har ringt runt och frågat.