tisdag 22 juli 2025

inloggad som

ANNONS Innehåll från EKN

Fler förvärv väntar från Inwido

|  
|  

Stigande elpriser ökar intresset för energisparande fönster, åtminstone om man tror Inwido som gjorde sitt bästa kvartal hittills i Q4 2022. Den Malmöbaserade fönsterkoncernen har siktet inställt på fortsatt expansion och förvärv i Frankrike och Tyskland.

– Vi ska fortsätta att taktiskt konsolidera våra positioner i Norden. Samtidigt är vår ambition att etablera oss på de stora europeiska marknaderna, exempelvis i Frankrike och Tyskland. Vi köper ju ofta familjeägda bolag vilket gör att det är oförutsägbara processer, det är svårt att sia i hur lång tid det tar. Vår ambition är att det ska ske under året, säger Inwidos vd och koncernchef Henrik Hjalmarsson.

Inwido grundades 2004 med syftet att konsolidera en mycket fragmenterad europeisk fönstermarknad. Bolaget är sedan 2014 noterat på Nasdaq Stockholm. Koncernen har 32 affärsenheter i elva länder och cirka 4.900 anställda. Om etableringen i Frankrike lyckas blir det tolv länder.

Under det gångna året genomförde Inwido totalt tre förvärv i Sverige, Finland och Storbritannien. Omsättningen 2022 ökade med 23,6 procent till 9,5 miljarder kronor, med ett rörelseresultat, som Inwido kallar operationell EBITA, på 1,09 miljarder. Bara för fjärde kvartalet redovisar Inwido en operationell EBITA på 315 miljoner kronor.

Henrik Hjalmarsson säger till Rapidus att Inwido tydligt märkt hur de höga elpriserna har ökat intresset för nya fönster som ett sätt att minska elförbrukningen.

– Samtidigt lämnar högre elräkningar, inflation och räntor mindre pengar över till hushållen att investera i nya fönster. Inom industri- och nybyggnadssegmentet är kunderna nu mycket mer avvaktande. Det är alltså en blandad bild och svårt att prognosticera på kort sikt om vi kan hålla i tillväxttakten, säger han och fortsätter:

– På lång sikt är vi trygga. Europa måste genomföra stora energibesparingar för att ha chans att leva upp till Parisavtalet, säger Henrik Hjalmarsson.

Emiliano Strauss

Stigande elpriser ökar intresset för energisparande fönster, åtminstone om man tror Inwido som gjorde sitt bästa kvartal hittills i Q4 […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Vägen från kris till tillväxt

    E-handelsjätten BHG Group visar tillväxt igen efter tio kvartal av fall. Rapidus har träffat vd Gustaf Öhrn som berättar hur han styrt bolaget genom ett omfattande stålbad – och hur koncernen nu ska växla upp.

  • Cantargia i superaffär – med bismak

    Läkemedelsbolaget Cantargia i Lund säljer ett forskningsprogram till japaner och kan som mest få in mer än 6 miljarder kronor på affären. Samtidigt kom resultat från bolagets toppkandidat som var en besvikelse.

  • Zaplox i knipa

    Låsbolaget Zaplox tappade sin vd Tess Mattisson i våras då hon gick till kunden Assa Abloy. ”Hårt slag” sade styrelsen då. Nu upprättar bolaget kontrollbalansräkning.

  • AAK och Mildef vinnare bland skånska rapporterna

    ,
    Det verkar räcka med att inte backa alltför mycket för att göra aktiemarknaden glad. Trots att de flesta rapporter visade upp obefintlig eller negativ tillväxt togs de emot ganska väl på börsen. Men ett bolag har det riktigt kämpigt.


  • Inwido – fönstret ännu bara på glänt

    Fönster- och dörrtillverkaren Inwido har minst sagt ambitiösa tillväxtmål. På mindre än fem år ska bolaget dubbla omsättningen till 20 miljarder kronor. Inte alls omöjligt om man frågar bolagets tävlingsinriktade vd Fredrik Meuller, trots en medioker kvartalsrapport som kom på måndagen.

  • Mikrodust redo att skala upp: “Dubblar omsättningen i år”

    Med ny vd, ny strategi och flera färska affärer ska Mikrodust från Lund snabbt komma tillbaka från negativ tillväxt, och gå ännu längre. — På 3 till 4 år ska vi vara över 100 miljoner, säger vd Jonas Wackerfeldt.

  • Nytt superår för Tepe

    Joel Eklunds tandborstbolag Tepe ser ut att verka helt utanför de konjunktursvängningar som de flesta andra lever med. Rapidus har tagit en titt på bolagets årsredovisning för 2024 och förbluffas återigen av siffrorna.

  • Gore-tex-bolaget öppnar för Suturion

    Lundabolaget Suturion har tecknat avtal med en medicinteknisk tungviktare. Nu startar försäljningen av bolagets kirurgiska symaskin på den amerikanska marknaden. – Avtalet hanterar eventuella tullar, säger vd Paan Hermansson.

  • Nordamps på väg mot marknaden

    Halvledarföretaget Nordamps i Lund tar ett steg närmare marknaden med en nyemission där befintliga ägare står för pengarna. Men till hösten behövs en större summa för att komma hela vägen. – Nu ska vi rikta oss till kapitalmarknaden, säger vd Jan Andersson.

  • Xenergic når ”stor milstolpe”

    Lundabolaget Xenergics energisnåla minneskretsar finns nu för första gången i massproduktion hos kund. Enligt vd Anders Berglund är det en stor milstolpe som inte bara ger intäkter utan också nya kunder och investerare.

  • Bona – ”USA:s tullar kan påverka oss”

    Malmöföretaget Bona, med vd Kerstin Lindell i spetsen, redovisar stagnerad tillväxt för 2024. En dämpad konjunktur känns av och en stor verksamhet i USA kan komma att påverkas av tullar.

  • Obducats vd får gå

    Lundabaserade Obducats ansträngda finanser tar ut sin rätt. Patrik Lundström som varit vd i mer än 25 år får gå. Bolaget ska gå in i en ”ny fas” och ersätter honom med en styrelsemedlem som varit med lika länge.

  • Ledningen lämnar Prostalund

    I förra veckan meddelade Prostalund att en planerad avyttring inte blev av, och därmed var likviditetskrisen ett faktum. På måndagen kom beskedet att både vd och ordförande lämnar med omedelbar verkan.

  • Ny kris i Prostalund

    Snart två år efter en uppslitande maktkamp om Prostalund talar nu bolaget om att det kan bli tal om konkurs. Aktien störtdyker efter ett pressmeddelande på måndagkvällen. Detta har hänt.