söndag 16 juni 2024

inloggad som

Fler förvärv väntar från Inwido

|  
|  

Stigande elpriser ökar intresset för energisparande fönster, åtminstone om man tror Inwido som gjorde sitt bästa kvartal hittills i Q4 2022. Den Malmöbaserade fönsterkoncernen har siktet inställt på fortsatt expansion och förvärv i Frankrike och Tyskland.

– Vi ska fortsätta att taktiskt konsolidera våra positioner i Norden. Samtidigt är vår ambition att etablera oss på de stora europeiska marknaderna, exempelvis i Frankrike och Tyskland. Vi köper ju ofta familjeägda bolag vilket gör att det är oförutsägbara processer, det är svårt att sia i hur lång tid det tar. Vår ambition är att det ska ske under året, säger Inwidos vd och koncernchef Henrik Hjalmarsson.

Inwido grundades 2004 med syftet att konsolidera en mycket fragmenterad europeisk fönstermarknad. Bolaget är sedan 2014 noterat på Nasdaq Stockholm. Koncernen har 32 affärsenheter i elva länder och cirka 4.900 anställda. Om etableringen i Frankrike lyckas blir det tolv länder.

Under det gångna året genomförde Inwido totalt tre förvärv i Sverige, Finland och Storbritannien. Omsättningen 2022 ökade med 23,6 procent till 9,5 miljarder kronor, med ett rörelseresultat, som Inwido kallar operationell EBITA, på 1,09 miljarder. Bara för fjärde kvartalet redovisar Inwido en operationell EBITA på 315 miljoner kronor.

Henrik Hjalmarsson säger till Rapidus att Inwido tydligt märkt hur de höga elpriserna har ökat intresset för nya fönster som ett sätt att minska elförbrukningen.

– Samtidigt lämnar högre elräkningar, inflation och räntor mindre pengar över till hushållen att investera i nya fönster. Inom industri- och nybyggnadssegmentet är kunderna nu mycket mer avvaktande. Det är alltså en blandad bild och svårt att prognosticera på kort sikt om vi kan hålla i tillväxttakten, säger han och fortsätter:

– På lång sikt är vi trygga. Europa måste genomföra stora energibesparingar för att ha chans att leva upp till Parisavtalet, säger Henrik Hjalmarsson.

Emiliano Strauss

Stigande elpriser ökar intresset för energisparande fönster, åtminstone om man tror Inwido som gjorde sitt bästa kvartal hittills i Q4 […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


 • Recept mot matsvinn i Lejonkulan

  Varje år orsakas matsvinn för mer än 100 miljarder dollar av temperaturavvikelser i transportkedjan av kylda och frysta livsmedel. Startupen […]


 • Därför lämnar Kockums Malmö

  En epok går i graven när Kockums i slutet av nästa år lämnar det gamla varvsområdet i Malmö och kör flyttlasset till Lund. Bygget av det nya kontoret i Brunnshög håller på att ta form. Här berättar Kockumschefen Mats Wicksell varför Kockums lämnar sin gamla hemstad.

 • Opticept lånar 29 miljoner för att klara stororder

  Opticepts genombrottsorder, värd fem gånger mer än hela fjolårets omsättning, fick aktiekursen att rusa med mer än 100 procent. I dag meddelar bolaget att man tar ett lån för att klara ordern.

 • Genombrott för Opticept

  Opticept har fått sin största order hittills, fem gånger större än tidigare års helårsomsättningar.
  – Det går inte att jämföra med något annat vi presterat, säger vd Thomas Lundqvist som nu måste skala upp produktionen.

 • Sportbetting blev träpaneler

  Att ett tvillingpar som ägnat sig åt sportbetting skulle satsa på akustiska träpaneler var en högoddsare. Men det blev en succé och bolaget Wood on Wall i Helsingborg hoppas nå 100 Mkr i försäljning inom bara några år.

 • Till salu: app mot psykisk ohälsa

  Bolaget bakom hälsoappen Ablemind är försatt i konkurs. Men konkursförvaltaren är optimistisk och tror att han snabbt kan hitta en ny ägare till bolagets digitala verktyg.

 • USA-flytt lyfter Immunovia

  Lundabolaget Immunovia redovisar en kraftigt minskad förlust för årets första kvartal. Flytten över Atlanten och minskad personalstyrka ligger bakom resultatet.

 • Kraftigt volymtapp i dagens rapportflod

  Börsbolagens rapporter för årets första kvartal strömmar in. Bland dagens rapporter går kurvorna åt olika håll: upp för fastighetsbolaget Wihlborgs och ned för fönsterbolaget Inwido.

 • Han blir ny vd för Nord-Lock

  Daniel Westberg blir nästa vd för Latourägda industriföretaget Nord-Lock Group i Malmö. Posten har visat sig vara en språngbräda för den som vill bli börs-vd.

 • Stororder till Nolato

  Plasttillverkaren Nolato i Torekov tecknar ett nytt avtal värt en årsomsättning på 700 Mkr under produktens livslängd. Och livslängden är lång, säger vd Christer Wahlquist.

 • Braincool polisanmäler vd:n

  Braincool har sparkat och polisanmält sin vd som påstås ha tagit 7,65 miljoner kronor från bolaget utan lov. Samtidigt avslöjar Lundabolaget att kapitalbehovet nu bedöms uppgå till uppåt 95 Mkr.