torsdag 25 april 2024

inloggad som

Fler förvärv väntar från Inwido

|  
|  

Stigande elpriser ökar intresset för energisparande fönster, åtminstone om man tror Inwido som gjorde sitt bästa kvartal hittills i Q4 2022. Den Malmöbaserade fönsterkoncernen har siktet inställt på fortsatt expansion och förvärv i Frankrike och Tyskland.

– Vi ska fortsätta att taktiskt konsolidera våra positioner i Norden. Samtidigt är vår ambition att etablera oss på de stora europeiska marknaderna, exempelvis i Frankrike och Tyskland. Vi köper ju ofta familjeägda bolag vilket gör att det är oförutsägbara processer, det är svårt att sia i hur lång tid det tar. Vår ambition är att det ska ske under året, säger Inwidos vd och koncernchef Henrik Hjalmarsson.

Inwido grundades 2004 med syftet att konsolidera en mycket fragmenterad europeisk fönstermarknad. Bolaget är sedan 2014 noterat på Nasdaq Stockholm. Koncernen har 32 affärsenheter i elva länder och cirka 4.900 anställda. Om etableringen i Frankrike lyckas blir det tolv länder.

Under det gångna året genomförde Inwido totalt tre förvärv i Sverige, Finland och Storbritannien. Omsättningen 2022 ökade med 23,6 procent till 9,5 miljarder kronor, med ett rörelseresultat, som Inwido kallar operationell EBITA, på 1,09 miljarder. Bara för fjärde kvartalet redovisar Inwido en operationell EBITA på 315 miljoner kronor.

Henrik Hjalmarsson säger till Rapidus att Inwido tydligt märkt hur de höga elpriserna har ökat intresset för nya fönster som ett sätt att minska elförbrukningen.

– Samtidigt lämnar högre elräkningar, inflation och räntor mindre pengar över till hushållen att investera i nya fönster. Inom industri- och nybyggnadssegmentet är kunderna nu mycket mer avvaktande. Det är alltså en blandad bild och svårt att prognosticera på kort sikt om vi kan hålla i tillväxttakten, säger han och fortsätter:

– På lång sikt är vi trygga. Europa måste genomföra stora energibesparingar för att ha chans att leva upp till Parisavtalet, säger Henrik Hjalmarsson.

Emiliano Strauss

Stigande elpriser ökar intresset för energisparande fönster, åtminstone om man tror Inwido som gjorde sitt bästa kvartal hittills i Q4 […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Så mycket tjänade skånska börs-vd:ar 2023

    Peter Nilsson, vd för Trelleborg, var Skånes bäst betalda börs-vd 2023. Men ytterligare tolv vd:ar tjänade över 10 Mkr. Rapidus har listan över Skånes bäst betalda börs-vd:ar. Så här mycket tjänade de under 2023.

  • Fetast plånbok vinner

    Efter en tolfteplats av fjorton i SHL måste något göras med hockeylaget Malmö Redhwaks. I brist på kommunalt stöd behövs det nya och kreativa samarbeten med näringslivet.

  • Blandad kompott i rapportfloden

    Fortsatt svag efterfrågan medan kostnadsjakt i bolagen putsar resultaten. Det är den trend som går att utläsa ur de skånska börsbolagens rapporter för det första kvartalet, även om bilden är mycket blandad. Vi sammanfattar mer än ett dussin färska skånska rapporter.