torsdag 21 november 2024

inloggad som

Första industrikunden för Enjay

|  
|  

Enjays samarbete med Burger King utökas från Skandinavien till Storbritannien. I veckan öppnade den första av hamburgerkedjans restauranger i landet med Malmöbolagets ventilationsteknik. Samtidigt går Enjay in i ett nytt affärsområde.

Bolaget har tagit fram en värmeväxlare som återvinner värmeenergi ur smutsig frånluft. Sedan covidrestriktionerna för restauranger släppte har försäljningen tagit fart och fått skjuts av stigande elpriser.

Bolaget har ett avtal med Burger King Skandinavien som nu utökas till Storbritannien. Om den första brittiska restaurangen visar ett bra resultat, är avtalet att gå vidare till kedjans nybyggnationer i landet.

– Vi har installerat mätutrustning på plats för att mäta effekten och den datan är lite bättre än vad som var kalkylerat. Så det bådar gott, säger Nils Lekeberg, som är huvudägare och medgrundare till Enjay tillsammans med Jesper Wirén (till höger i bild).

Även på hemmaplan händer det grejer. Bolaget tar nu ett första kliv in i ett nytt segment. Lantmännens pannkaksfabrik utanför Laholm blir Enjays första industriella kund.

Efter en brand förra året passade Lantmännen på att installera Enjays värmeväxlare i den nya fabriken. Tekniken beräknas kunna ersätta 99,7 procent av värmebehovet i produktionsanläggningen.

– Det är ett jättestort projekt, värt 1,5 miljoner kronor, motsvarande mellan 15 och 30 restauranger, säger Nils Lekeberg.

Under 2022 täckte bolaget sina utvecklingskostnader och beräknas nå lönsamhet under 2024. I slutet av året väntas en sista investeringsrunda för ytterligare expansion och bolaget har tidigare flaggat för en kommande börsnotering.

– Nu vill vi cementera tillväxten. Vårt stora fokus är att ta väl hand om alla projekt som är på väg in och att leverera, säger Nils Lekeberg.

Mette Carlbom

Enjays samarbete med Burger King utökas från Skandinavien till Storbritannien. I veckan öppnade den första av hamburgerkedjans restauranger i landet […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Precise ser ljuset

    Efter sju svåra år och åtta bedrövelser ser Lundabolaget Precise Biometrics ut att gå mot vinst och positivt kassaflöde. – Riktningen ser mycket bra ut, säger vd Joakim Nydemark.

  • … men tungt år för Skånes näringsliv

    Fler delar inom det skånska näringslivet står inför stora utmaningar. Det framgår av höstens utgåva “Skånsk konjunktur 2024”, som ges ut av Sparbanken Skåne och Øresundsinstituttet. Dessa är utmaningarna.

  • Alfa Laval spår kraftig tillväxt

    Alfa Laval räknar med en rejält ökad försäljning under kommande år. Den globala energiomställningen, med nya affärsområden, är en viktig drivkraft. Se här hur mycket vd Tom Erixon räknar med att växa.


  • Lundabolag i genombrottsaffär med Alfa Laval

    Lundabaserade EPFF säljer ett av sina patent till Alfa Laval. Affären innebär ett kommersiellt genombrott för bolagets teknologi.

  • Så ska Enjay skala upp

    Dags för ett nytt avsnitt av vår podd, som numera är en vodd: Lejonkulan. I det nya avsnittet gästas vi […]

  • Lundateknik för ellastbilar

    Lundabolaget Zemission vill lösa svårigheterna med elektrifiering av tunga lastbilar. I ett samarbete med fordonskomponenttillverkaren Alfdex i Landskrona förbereds serietillverkning av en komponent som ska öka räckvidden.

  • Klirr i kassan för Katam

    Ett år efter senaste nyemissionen har Katam Technologies fått in nytt kapital. Då skulle bolaget intensifiera försäljningen i Latinamerika av sin AI-tjänst för skogsbruk. Nu är planen en utvidgning till Sydostasien.

  • Ny runda ska ta Enjay till break even

    Det Malmöbaserade värmeväxlarföretaget Enjay är ute på en ny finansieringsrunda. Enligt planerna är det sista rundan innan bolaget når break even under 2025.

  • Elväg på Öresundsbron?

    Elonroad undersöker möjligheterna att bygga elväg på Öresundsbron. Det är innebörden av ny avsiktsförklaring tillsammans med Öresundsbron och Lunds universitet.

  • Klockan tickar för skånska utsläppsmål

    Utsläppen av växthusgaser i Skåne minskar, men det är långt kvar till uppsatta mål. Klimatarbetet hos de tio största utsläpparna av växthusgaser är direkt avgörande för Skånes 2030-mål. Se här vilka det är.

  • Näringslivstorskar på djupt vatten

    Skånska Hanö torskrevsförening vänder sig till näringslivet för att etablera artificiella torskrev. Initiativet har bland annat fått napp hos vindkraftsbolagen.

  • Sandberg donerar 100 Mkr

    Sandberg Development donerar 10 miljoner kronor per år i tio år till Malmö universitet. Pengarna ska gå till universitetets vattenforskning. 

  • 20 miljoner till Lejonkulans gäst

    Lundabolaget Saveggy stänger en emission som tillför bolaget cirka 20 miljoner kronor och nya tunga investerare.