lördag 23 november 2024

inloggad som

Klartecken för försäljning av vitt brus

|  
|  

Malmöbolaget Duearity har fått CE-godkännande för sin första produkt Tinearity G1, ett hjälpmedel för människor som lider av tinnitus. Bolaget fokuserar nu på de nordiska marknaderna och Tyskland i väntan på ett FDA-godkännande för den amerikanska marknaden.

– På två och ett halvt år tog vi oss från ingenting till en CE-märkning och kan därmed börja sälja i Europa och Norge. Vi fick beskedet oväntat snabbt, men det var en tuff process i och med det nya medicintekniska regelverket. I december lämnade vi in en FDA-ansökan och kan få ett godkännande under första halvåret, då vi också ska ha ett amerikanskt dotterbolag med organisation på plats, säger Fredrik Westman, vd för Duearity.

Över 1 procent av befolkningen i Europa lider av svår tinnitus och ännu fler har lindrigare besvär, enligt den medicinska tidskriften The Lancet. De flesta får ingen adekvat vård.

Duearitys produkt Tinearity G1 skickar in så kallat vitt brus i skallbenet som fungerar som en högtalare. Enheten tejpas fast bakom öronen och ska användas runt sex timmar per dygn. Vitt brus är enkelt uttryckt alla frekvenser samtidigt. Tanken är att detta ska störa de oönskade ljud en person med tinnitus upplever.

– Vi har inte gjort några kliniska försök utan baserar beskrivningen av produktens effekt på befintlig forskning. Men vi planerar att starta egna studier när vi har kommit igång med försäljning och fått cashflow, säger Fredrik Westman.

Bolaget har avtal med återförsäljare i Sverige och Norge samt en avsiktsförklaring med en aktör i USA. Produkterna ska tillverkas i Polen och Finland. I våras fick bolaget in nära 20 miljoner kronor i en företrädesemission.

– De kostnadstunga stegen är klara och vi har tillräckligt med pengar. Under 2023 har vi som mål att uppnå breakeven. Sammantaget ser det väldigt ljust ut.

Duearity sände den 10 januari ut ett pressmeddelande och sa att CE-godkännandet var att vänta inom några dagar. Det fick aktien som är noterad på First North att dubblas från 6 kronor till 12 kronor. Sedan bekräftelsen på godkännandet kom den 20 januari har aktien fallit tillbaka till 7,50 kronor.

Elisabet Ottosson

Malmöbolaget Duearity har fått CE-godkännande för sin första produkt Tinearity G1, ett hjälpmedel för människor som lider av tinnitus. Bolaget […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad



  • Medimi blir norskt

    Lundabolaget Medimi som utvecklar avancerad läkemedelsdosering köper det norska bolaget Med Things som har en likartad produkt. Men trots att det är Medimi som är köparen är det norrmännen som tar kontrollen.

  • Medimi hoppas på svenskt genombrott

    Lundabolaget Medimi har tecknat ett nytt samarbetsavtal med apoteksaktören Apoex. Vd Johan Wiesel hoppas att det ska bli nyckeln till ett genombrott på den svenska marknaden.

  • Ny vd ska ta Starfish till börsen

    Förre Learning to Sleep-vd:n Micael Gustafsson blir ny vd i Starfish of Sweden. Nu ska han ta bolagets teknik till marknaden. En kommande notering finns med i planerna.

  • Medbeat fick napp i Draknästet

    Tre drakar nappade när Erik Rask pitchade sitt företag Medbeat i SVT:s Draknästet. Drakarnas investeringar värderar bolaget till 84 Mkr, men Erik Rask åkte hem med mer pengar än han sökt. 

  • Nanoecho valde börsnotering trots tufft marknadsklimat

    Nanoecho i Lund tvingades att kraftigt sänka teckningskursen under teckningsperioden inför börsinträdet i augusti. Men på onsdagen kom besked om ett godkännande från Läkemedelsverket och aktien har sedan dess rusat mer än 50 procent.

  • Bittert slut för Duearity

    Tinnitusbolaget Duearity lämnade i förra veckan in sin konkursansökan. Men grundarna vägrar ge upp. I ett öppet brev som Rapidus fått ta del av riktar de osande kritik mot “bebisinvesterare” och “troll”. “Sverige är sämst i världen”, skriver de.

  • …och trög försäljning för en annan hjärnkylare

    Dignitanas nye vd Fredrik Jonsson ärver svaga siffror för kvartal två. Fokus ligger nu på att bredda erbjudandet till bolagets kunder, som är kliniker som ger cellgiftbehandling till cancerpatienter.

  • Enzymatica byter affärsmodell

    Enzymatica i Lund, som tillverkar förkylningssprayen Coldzyme, tittar på en ny affärsmodell. Den bedöms höja lönsamheten men det kommer att ta längre tid än vad bolaget tidigare sagt. Så här går tankegångarna hos ordförande Bengt Baron.

  • Färgrikt bolag söker kapital

    Lundabolaget Mantis Photonics letar finansiering för att vidareutveckla sitt instrument för en ny typ av medicinska undersökningar av ögats näthinna.

  • Till salu: app mot psykisk ohälsa

    Bolaget bakom hälsoappen Ablemind är försatt i konkurs. Men konkursförvaltaren är optimistisk och tror att han snabbt kan hitta en ny ägare till bolagets digitala verktyg.