tisdag 16 juli 2024

inloggad som

Tunga hyreshöjningar för kontor

Årsskiftet medförde en kraftigare höjning av kontorshyrorna än på många år. Trots det är efterfrågan på kontorslokaler fortsatt stark, även om vissa företag blivit mer avvaktande.

I den absoluta merparten av alla kontorshyresavtal kopplas hyran till konsumentprisindex (KPI). Därför var det nog många företagare som satte kaffet i vrångstrupen när hyresavierna kom vid årsskiftet. Hyrorna höjdes rejält vid när KPI landade över 10 procent. Höjningen är en Svarte Petter som landar i knät hos de företag som hyr lokaler och som de i sin tur får försöka skicka vidare till sina kunder. Men några effekter, så som att företag lämnar eller minskar kontorsytorna, har inte märkts av, i alla fall inte än.

Rapidus tar med jämna mellanrum tempen på konjunkturen i vår region. Den här gången har vi talat med fastighetsaktörerna.

– Det här innebär inte en ny marknadsnivå. Vi upplever fortfarande en god marknad, säger Trianons vd Olof Andersson. Att det skulle komma en kraftigare höjning nu var inte en överraskning, menar han, eftersom fastighetsbolagen bara kompenserar sig för den allmänna inflationsnivån.

Peter Bergquist, vice vd och leasing-ansvarig hos fastighetsrådgivaren Croisette, är inne på samma spår.

– Det är för tidigt att se effekterna, vi har inte sett att intresset för att titta på nya lokaler påverkats.

Han säger att förhandlingar tar lite längre tid när kostnader för ombyggnader blir svårare att överblicka på grund av det osäkra omvärldsläget.

Från fastighetsägarhåll har Kasia Ljungberg, kommersiell fastighetschef på Stena Fastigheter i Malmö och Lund, en liknande uppfattning.

– Vi har inte märkt så mycket mer än att företag blir lite avvaktande med stora beslut. Det rullar på, men lite långsammare.

Wihlborgs vd Ulrika Hallengren säger att man tidigt hade en dialog med hyresgästerna och att höjningen överlag inte är en avgörande faktor.

– Vi har sett minskade vakanser, och de fortsätter minska. Ska man se någon trend handlar det mer om att man ställer högre krav, både på läge och innehåll, säger hon.

Eons 20-procentiga höjning av fjärrvärmeavgiften i Malmöområdet har fått många fastighetsägare att gå i taket, och resulterat i omkring 200 ärenden hos Energimyndighetens fjärrvärmenämnd. Samtidigt har elpriserna slagit nya rekord.

På kostnadssidan ligger fastighetsbolagens fokus föga överraskande på energioptimering, men vid sidan av det även på hållbarhetsfrågor kopplade till byggprojekt, både för ekonomins och miljöns skull.

– Vi lär oss att hushålla bättre och återbruka mer. Det är en omställning vi ändå behöver göra,
menar Ulrika Hallengren.

Peter Bergquist på Croisette tror att de höga energipriserna kan ge nybyggda fastigheter, som ofta är miljöcertifierade, en fördel framöver.

– Det har inte bara med kostnader utan även med varumärke att göra. De nybyggda fastigheterna har fått ytterligare en USP, i och med att de borde vara energisnålare.

Ola Nilsson

Årsskiftet medförde en kraftigare höjning av kontorshyrorna än på många år. Trots det är efterfrågan på kontorslokaler fortsatt stark, även […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


 • Kvinnor i Lejonkulan

  Rapidus podd Lejonkulan har träffat en lång rad driftiga kvinnliga entreprenörer, och då handlar det om intim hälsa, njutning och relationer. Passa på att lyssna när programledare Jan Dahlqvist tar tempen på deras affärsidéer.

 • Ung börs-vd med miljardmål

  Konsultbolaget Solid X vd Filip Alexanderson är en av Sveriges yngsta börs-vd:ar. Han har kammat hem flera utmärkelser för sitt entreprenörskap. Siktet är nu inställt på att tiofaldiga omsättningen till 1 miljard kronor. Här förklarar han hur det ska gå till.

 • Inwido ser ljusning

  Fönsterbolaget Inwido i Malmö levererar en kvartalsrapport som antyder att det värsta kan vara över på bygg- och renoveringsmarknaden. Orderboken växte organiskt med 10 procent i andra kvartalet. Aktien steg tvåsiffrigt på rapporten.

 • Hänt i vecka 28

  Kvartalsrapporter har dominerat veckans nyhetsflöde från de skånska börsbolagen. Det är en blandad kompott med konjunkturmässigt motstridiga signaler som framträder. En rapport som gav aktielyft var Careiums, med vd Christian Walén.


 • Inwido ser ljusning

  Fönsterbolaget Inwido i Malmö levererar en kvartalsrapport som antyder att det värsta kan vara över på bygg- och renoveringsmarknaden. Orderboken växte organiskt med 10 procent i andra kvartalet. Aktien steg tvåsiffrigt på rapporten.

 • Renstädat i Wihlborgs

  Wihlborgs befinner sig mycket nära toppen av sina räntekostnader. Samtidigt ser nedskrivningarna av fastighetsvärden ut att närma sig slutet. Det framgick när fastighetsbolaget med vd Ulrika Hallengren presenterade rapporten för andra kvartalet på måndagen.

 • Greg ber om mer pengar

  Malmöprofilen Greg Dingizians fastighetsbolag Doxa ber aktiemarknaden om 643 Mkr i en företrädesemission. Det är tredje gången bolaget tar in pengar på ett halvår och aktien störtdyker. Rapidus vet varför.

 • Snart invigs jätteladorna

  Den danska logistikjätten DSV lät bygga ett av Nordens största logistikcenter vid E6:an utanför Landskrona och nu har fastighetsbolaget Catena köpt centret. Så mycket värderas fastigheten till.

 • Starkt från Peab och Trianon

  Trianons aktie tog ett skutt upp när kvartalsrapporten presenterades i dag. Och Peab överraskar med rekord i orderingång. Rapidus samlar upp de skånska storbolagsrapporterna.

 • Kraftigt volymtapp i dagens rapportflod

  Börsbolagens rapporter för årets första kvartal strömmar in. Bland dagens rapporter går kurvorna åt olika håll: upp för fastighetsbolaget Wihlborgs och ned för fönsterbolaget Inwido.

 • Därför tar Doxa in ytterligare 200 Mkr

  Fastighetsbolaget Doxa gör en riktad nyemission på strax under 200 Mkr. Det är andra gången bolag tar in pengar på kort tid. Huvudägaren Greg Dingizian förklarar varför.

 • Motgång för Greg och Percy

  Fastighetsbolaget Doxa, med Greg Dingizian och Percy Nilsson bland huvudägarna, sänker ett tidigare kommunicerat helårsresultat för 2023 med en halv miljard kronor.

 • Danska arkitekter stänger i Malmö

  Arkitektfirmornas orderingång är en tidig konjuktursignal, men än ses ingen ljusning. Tvärtom, Danmarks största byrå Arkitema stänger sitt Malmökontor efter tunga förluster i Sverige.

 • Svenska arkitekter lider också

  Höga räntor och inflation har slagit hårt mot fastighetsbranschen och nybyggandet. Nedgången är kostsam för arkitekter på båda sidor om sundet. Rapidus har ringt runt till några arkitekfirmor som är aktiva i Skåne.