onsdag 23 oktober 2024

inloggad som

Tunga hyreshöjningar för kontor

Årsskiftet medförde en kraftigare höjning av kontorshyrorna än på många år. Trots det är efterfrågan på kontorslokaler fortsatt stark, även om vissa företag blivit mer avvaktande.

I den absoluta merparten av alla kontorshyresavtal kopplas hyran till konsumentprisindex (KPI). Därför var det nog många företagare som satte kaffet i vrångstrupen när hyresavierna kom vid årsskiftet. Hyrorna höjdes rejält vid när KPI landade över 10 procent. Höjningen är en Svarte Petter som landar i knät hos de företag som hyr lokaler och som de i sin tur får försöka skicka vidare till sina kunder. Men några effekter, så som att företag lämnar eller minskar kontorsytorna, har inte märkts av, i alla fall inte än.

Rapidus tar med jämna mellanrum tempen på konjunkturen i vår region. Den här gången har vi talat med fastighetsaktörerna.

– Det här innebär inte en ny marknadsnivå. Vi upplever fortfarande en god marknad, säger Trianons vd Olof Andersson. Att det skulle komma en kraftigare höjning nu var inte en överraskning, menar han, eftersom fastighetsbolagen bara kompenserar sig för den allmänna inflationsnivån.

Peter Bergquist, vice vd och leasing-ansvarig hos fastighetsrådgivaren Croisette, är inne på samma spår.

– Det är för tidigt att se effekterna, vi har inte sett att intresset för att titta på nya lokaler påverkats.

Han säger att förhandlingar tar lite längre tid när kostnader för ombyggnader blir svårare att överblicka på grund av det osäkra omvärldsläget.

Från fastighetsägarhåll har Kasia Ljungberg, kommersiell fastighetschef på Stena Fastigheter i Malmö och Lund, en liknande uppfattning.

– Vi har inte märkt så mycket mer än att företag blir lite avvaktande med stora beslut. Det rullar på, men lite långsammare.

Wihlborgs vd Ulrika Hallengren säger att man tidigt hade en dialog med hyresgästerna och att höjningen överlag inte är en avgörande faktor.

– Vi har sett minskade vakanser, och de fortsätter minska. Ska man se någon trend handlar det mer om att man ställer högre krav, både på läge och innehåll, säger hon.

Eons 20-procentiga höjning av fjärrvärmeavgiften i Malmöområdet har fått många fastighetsägare att gå i taket, och resulterat i omkring 200 ärenden hos Energimyndighetens fjärrvärmenämnd. Samtidigt har elpriserna slagit nya rekord.

På kostnadssidan ligger fastighetsbolagens fokus föga överraskande på energioptimering, men vid sidan av det även på hållbarhetsfrågor kopplade till byggprojekt, både för ekonomins och miljöns skull.

– Vi lär oss att hushålla bättre och återbruka mer. Det är en omställning vi ändå behöver göra,
menar Ulrika Hallengren.

Peter Bergquist på Croisette tror att de höga energipriserna kan ge nybyggda fastigheter, som ofta är miljöcertifierade, en fördel framöver.

– Det har inte bara med kostnader utan även med varumärke att göra. De nybyggda fastigheterna har fått ytterligare en USP, i och med att de borde vara energisnålare.

Ola Nilsson

Årsskiftet medförde en kraftigare höjning av kontorshyrorna än på många år. Trots det är efterfrågan på kontorslokaler fortsatt stark, även […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Hon vill digitalisera second hand

    Second hand-shopping är på stark frammarsch – men butikerna har inte råd att hänga med i den digitala utvecklingen. Linnea Lundmark (26), och hennes bolag Soop System har en lösning som Rapidus belönar med en 34:utmärkelse.

  • Bakslag för Camurus

    Camurus i Lund, Sveriges tredje största läkemedelsbolag sett till börsvärde, fick se sin aktie rasa med nästan 10 procent på tisdagen. ”Beskedet från FDA är beklagligt”, säger vd Fredrik Tiberg.

  • Negativ tillväxt för Inwido

    Fönsterbolaget Inwido i Malmö levererar en kvartalsrapport som är mindre dålig än förväntat och aktien stiger på rapporten. Men det finns orosmoln på den pressade bygg- och renoveringsmarknaden.

  • Thule flyttar huvudkontoret

    Thule Groups huvudkontor lämnar de nuvarande lokalerna vid Mobilia i Malmö. Nästa sommar går flyttlasset.


  • Negativ tillväxt för Inwido

    Fönsterbolaget Inwido i Malmö levererar en kvartalsrapport som är mindre dålig än förväntat och aktien stiger på rapporten. Men det finns orosmoln på den pressade bygg- och renoveringsmarknaden.

  • Den i särklass svåraste frågan

    Stålkoncernen Areco har vuxit med lönsamhet genom pandemi och byggkris. De kommande fyra åren tänker ägaren Peter Areskog dubbla koncernens omsättning och bli störst i Norden inom byggplåtsprodukter. Men det är inte den svåraste frågan han funderar på.

  • Easy Depot expanderar och siktar på börsen

    Malmöbaserade Easy Depot, med flera kända näringslivsprofiler i ägarlistan, siktar på 70 miljoner i en pågående emission. Samtidigt har fastighetsbolaget landat ett avtal med byggjätten Skanska. Vd Sofia Wäborg blickar nu mot börsen.

  • Strömhopp från Doxa

    Bara tre veckor efter att vd sagt upp sig slutar även finanschefen på fastighetsbolaget Doxa. Och dessförinnan har två styrelseledamöter avgått eller avböjt omval. Rapidus har tagit reda på vad som händer i bolaget.

  • Bolaget som tar in 1,1 mdr på en dag

    För vissa går det lätt att få riskkapital. Här är bolaget som på onsdagen sonderade intresset för att pytsa in 1 miljard kronor. Samma kväll fanns löften om 1,1 miljarder.

  • ”I kris sätts värderingarna på prov”

    2023 var ett riktigt dåligt år för Byggnadsfirman Otto Magnusson. 20 procent av personalen fick sägas upp och nedskrivningar togs i flera byggprojekt. – Det är då det gäller att ha bra företagsvärderingar med en sammansvetsad personal, säger bröderna Dan och Ulf Magnusson, tredje generationen i bolaget.

  • Räknar inte med sänkta byggpriser

    Det krävs en räntesänkning på ytterligare 100 punkter för att bostadsbyggandet ska få möjlighet att ta fart igen. Men kanske inte ens det räcker. De höga byggpriserna lär ändå inte gå ned märkbart. Rapidus åkte till Förslöv för att träffa Peabs vd Jesper Göransson som förklarar vad han menar.

  • Peab bygger för halv miljard i Västra Hamnen

    Kontraktssumman är 454 miljoner kronor när Peab ska bygga om Kockums gamla svets- och pannverkstad i den del av Västra Hamnen som kallas Varvsstaden. Här finns 29 000 kvadratmeter som ska fyllas med… Ja vad?

  • Ledningsbyte i Doxa

    Fastighetsbolaget Doxas vd Victor Persson lämnar sin post med i stort sett omedelbar verkan. Sista dagen blir på fredag. Dessutom lämnade Ola Serneke sin post i styrelsen i förra veckan.

  • Räntebeskedet: “Det krävs mer”

    Dagens besked att Riksbanken sänker räntan med 25 punkter välkomnas av Skånes näringsliv. Men det räcker inte för att få igång ekonomin på allvar. Det framgår i en rundringning som Rapidus gjort.