lördag 20 april 2024

inloggad som

Tunga hyreshöjningar för kontor

Årsskiftet medförde en kraftigare höjning av kontorshyrorna än på många år. Trots det är efterfrågan på kontorslokaler fortsatt stark, även om vissa företag blivit mer avvaktande.

I den absoluta merparten av alla kontorshyresavtal kopplas hyran till konsumentprisindex (KPI). Därför var det nog många företagare som satte kaffet i vrångstrupen när hyresavierna kom vid årsskiftet. Hyrorna höjdes rejält vid när KPI landade över 10 procent. Höjningen är en Svarte Petter som landar i knät hos de företag som hyr lokaler och som de i sin tur får försöka skicka vidare till sina kunder. Men några effekter, så som att företag lämnar eller minskar kontorsytorna, har inte märkts av, i alla fall inte än.

Rapidus tar med jämna mellanrum tempen på konjunkturen i vår region. Den här gången har vi talat med fastighetsaktörerna.

– Det här innebär inte en ny marknadsnivå. Vi upplever fortfarande en god marknad, säger Trianons vd Olof Andersson. Att det skulle komma en kraftigare höjning nu var inte en överraskning, menar han, eftersom fastighetsbolagen bara kompenserar sig för den allmänna inflationsnivån.

Peter Bergquist, vice vd och leasing-ansvarig hos fastighetsrådgivaren Croisette, är inne på samma spår.

– Det är för tidigt att se effekterna, vi har inte sett att intresset för att titta på nya lokaler påverkats.

Han säger att förhandlingar tar lite längre tid när kostnader för ombyggnader blir svårare att överblicka på grund av det osäkra omvärldsläget.

Från fastighetsägarhåll har Kasia Ljungberg, kommersiell fastighetschef på Stena Fastigheter i Malmö och Lund, en liknande uppfattning.

– Vi har inte märkt så mycket mer än att företag blir lite avvaktande med stora beslut. Det rullar på, men lite långsammare.

Wihlborgs vd Ulrika Hallengren säger att man tidigt hade en dialog med hyresgästerna och att höjningen överlag inte är en avgörande faktor.

– Vi har sett minskade vakanser, och de fortsätter minska. Ska man se någon trend handlar det mer om att man ställer högre krav, både på läge och innehåll, säger hon.

Eons 20-procentiga höjning av fjärrvärmeavgiften i Malmöområdet har fått många fastighetsägare att gå i taket, och resulterat i omkring 200 ärenden hos Energimyndighetens fjärrvärmenämnd. Samtidigt har elpriserna slagit nya rekord.

På kostnadssidan ligger fastighetsbolagens fokus föga överraskande på energioptimering, men vid sidan av det även på hållbarhetsfrågor kopplade till byggprojekt, både för ekonomins och miljöns skull.

– Vi lär oss att hushålla bättre och återbruka mer. Det är en omställning vi ändå behöver göra,
menar Ulrika Hallengren.

Peter Bergquist på Croisette tror att de höga energipriserna kan ge nybyggda fastigheter, som ofta är miljöcertifierade, en fördel framöver.

– Det har inte bara med kostnader utan även med varumärke att göra. De nybyggda fastigheterna har fått ytterligare en USP, i och med att de borde vara energisnålare.

Ola Nilsson

Årsskiftet medförde en kraftigare höjning av kontorshyrorna än på många år. Trots det är efterfrågan på kontorslokaler fortsatt stark, även […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Svensk scampi i Lejonkulan

    Veckans avsnitt av podden Lejonkulan gästas av bolaget Cresponix som ska odla hållbar scampi i Sverige. Det är första gången Jan Dahlqvist bjuder in ett bolag helt utan Skånekopplingar. 


  • “Räntesmällen är tagen nu”

    Fastighetsbolaget Trianons vd och huvudägare Olof Andersson satsar hårt efter ett tufft fjolår. I en riktad nyemission och via direktköp på börsen pumpar han upp sitt innehav med 35 Mkr.

  • Kjell & Companys aktie i fritt fall

    Prylkedjan Kjell & Companys rapport för det fjärde kvartalet blev en besvikelse och utdelning uteblir. Fastighetsbolaget Wihlborgs skruvar däremot upp utdelningen, trots minskat förvaltningsresultat.

  • Bra tryck på kontorsmarknaden trots hyreshöjningar

    Det är bra tryck på uthyrningen av kontor trots hyreshöjningar. Det säger Unni Sollbe, vd på Stena Fastigheter Malmö, i en intervju med Rapidus. Hon befarar också att det dröjer innan byggandet kommer igång igen på allvar.

  • 34:orna – i morgon smäller det!

    Vi har hittills presenterat 23 företag i årets 34-lista. Här kommer de resterande elva heta företag som drivs och grundats av entrepreöner som är max 34 år.

  • Ännu fler härliga 34:or

    Imorgon tisdag den 14 november firar vi 34:orna 2023. Här följer de elva kvarvarande av de heta företag som vi […]

  • Pressat Heimstaden i dagens rapportflod

    Säsongen för börsbolagens rapportering för årets tredje kvartal är här. Idag kom bland andra Heimstaden, Wihlborgs, Duni, Inwido och Beijer Ref.

  • Många projekt i Wihlborgs klimatarbete

    Fossilfritt stål och likströmskablar. Det är några av fastighetsbolaget Wihlborgs senaste givar i jakten på ett klimatsmartare fastighetsbestånd.

  • Wihlborgs gör rekord

    Fastighetsbolaget Wihlborgs tuffar på bra, mitt i den oroliga fastighetsmarknaden.

  • Croisette blir del av global jätte

    Den Malmöbaserade fastighetsrådgivaren Croisette, med vd och grundare Per Svensson i spetsen, låter den brittiska konsultfirman Knight Frank köpa in […]

  • Tisdagens rapporter

    Inwido möter en tuffare marknad Den Malmöbaserade fönstertillverkaren Inwido startade året med att ”möta en tuffare marknad”, enligt rapporten för […]