torsdag 21 november 2024

inloggad som

Malmöteknik ska plocka skånsk saffran…

|  
|  

Prisvärd, skånsk saffran kan snart bli verklighet. Det som hindrar kommersiella skånska saffransodlingar från att bli lönsamma är den tidsödande plockningen, men med hjälp av ny teknik som Malmöbolaget Storp utvecklar hoppas odlarna automatisera pistill-plockningen. Tekniken testas i samarbete med bolaget Österlensaffran.

– Det började med att vi pratade om hur det kan vara så dyrt med saffran. Nu ska vi automatisera plockningsprocessen, som kan göra det lönsamt på sikt, säger Mårten Öbrink, som är teknisk fysiker från början.

Bolaget har skickat in en patentansökan för sin teknik och innan tekniken skyddats internationellt vill han inte gå in i detalj på hur den fungerar. I princip är det en robot som ska automatisera saffransplockningen med hjälp av hög precisionsteknik och avancerade 2D- och 3D-bilder.

– Vi har medvetet velat gå under radarn och försöker hålla det hemligt så gott det går, säger Storps medgrundare och vd Mårten Öbrink.

Plockningen, som i dag görs för hand genom att plocka pistillen i saffranskrokusen, är tidsödande. För att tillverka ett gram saffran behövs det 150-200 blommor. Det gör saffran till världens dyraste krydda, med ett kilopris på upp till 100.000 kronor. Rekordet kan dock ha slagits av Österlensaffran, som förra veckan auktionerade ut årets första skörd. 0,2 gram såldes för 55 dollar, vilket motsvarar ett kilopris på över tre miljoner kronor. Majoriteten av den saffran som säljs i butiker produceras i Iran och Afghanistan.

– Men det går att producera saffran i Sverige, det är ungefär samma förutsättningar på Österlen som i bergen i Iran, säger Mårten Öbrink.

Mårten Öbrink sitter bland annat även i styrelsen för Malmöbolag som Skin in the game IP, Enjay och Twiik. I Storps styrelse sitter även Mehrdad Mahdjoubi från Orbital Systems.

Mette Carlbom

Prisvärd, skånsk saffran kan snart bli verklighet. Det som hindrar kommersiella skånska saffransodlingar från att bli lönsamma är den tidsödande […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Precise ser ljuset

    Efter sju svåra år och åtta bedrövelser ser Lundabolaget Precise Biometrics ut att gå mot vinst och positivt kassaflöde. – Riktningen ser mycket bra ut, säger vd Joakim Nydemark.

  • … men tungt år för Skånes näringsliv

    Fler delar inom det skånska näringslivet står inför stora utmaningar. Det framgår av höstens utgåva “Skånsk konjunktur 2024”, som ges ut av Sparbanken Skåne och Øresundsinstituttet. Dessa är utmaningarna.

  • Alfa Laval spår kraftig tillväxt

    Alfa Laval räknar med en rejält ökad försäljning under kommande år. Den globala energiomställningen, med nya affärsområden, är en viktig drivkraft. Se här hur mycket vd Tom Erixon räknar med att växa.


  • Alfa Laval spår kraftig tillväxt

    Alfa Laval räknar med en rejält ökad försäljning under kommande år. Den globala energiomställningen, med nya affärsområden, är en viktig drivkraft. Se här hur mycket vd Tom Erixon räknar med att växa.

  • ”Det är dags att satsa”

    Malmöbaserade Haki Safety som tillverkar byggnadsställningar har lämnat sparbetingen bakom sig. Med ett förvärv för 100 Mkr markerar vd Sverker Lindberg att det är dags att satsa.

  • Opticept växlar upp

    Lundabolaget Opticepts största delägare, som även är största kund ,bidrar med finansiering till produktion av utrustning. Men Opticept ser genombrottet komma även för andra produktsegment och startar en kapitalrunda för att resa 80 miljoner kronor.

  • Thule gör miljardförvärv

    Fritidsprylföretaget Thule i Malmö köper australiensiska Quad Lock som tillverkar mobiltelefonhållare för cyklar och motorcyklar. – Nu tar vi Thule till nästa nivå, säger vd Mattias Ankarberg.

  • Lättnadsrally i Thule

    Börsbolagens rapporter för årets tredje kvartal fortsätter att strömma in. Bland dagens rapporter finns Haki Safety, Swedencare, Lime Technologies och Thule som fick aktiemarknaden att pusta ut.

  • Thule flyttar huvudkontoret

    Thule Groups huvudkontor lämnar de nuvarande lokalerna vid Mobilia i Malmö. Nästa sommar går flyttlasset.

  • Hon blir Krinovas nya vd

    Finanskvinnan Ulrika Hasselgren tillträder som ny vd för Krinova Incubator & Science Park i början av januari. Hon kommer närmast från rollen som hållbarhetschef i Coeli-gruppen.

  • Internationellt i Skåne om framtidens mat

    Kristianstad-inkubatorn Krinova Incubator & Science Park slår på stort för framtidens mat med “Spot on Food”, en internationell konferens om framtidens livsmedel.

  • Nothing Fishy i Lejonkulan

    Rapidus podd Lejonkulan tar nya kliv och lanserar nu formatet vodd, det vill säga filmade intervjuer. I studion har vi denna gång Ola Secher som tillsammans med sin kollega Jared Christensen är grundare av matföretaget Nothing Fishy.

  • Bära eller brista för OXE Marine

    Båtmotortillverkaren OXE Marine i Ängelholm lanserar ett omfattande rekapitaliseringspaket på totalt 320 miljoner kronor. Men det är inte i hamn och om det spricker är en konkurs sannolik. Se här vad det hänger på.