lördag 30 september 2023

inloggad som

Vinnovabidrag till svampfabrik

|  
|  

Ett samarbetsprojekt, som ska testa Smile-bolaget Cirkulärs teknik för att odla svamp på restavfall, tilldelas 6,5 miljoner kronor av Vinnova. Detta för att bygga en anläggning hos ett massabruk för att producera fiskfoder, vilket bara är början för Lundabolaget.

Cirkulär jobbar med att ta tillvara på restavfall och använda det på nytt. Vinnovabidraget går till ett projekt som drivs tillsammans med fyra andra aktörer: Sveriges Lantbruksuniversitet (SLU) i Uppsala, Örebro Universitet, Älvdalslax och pappersbruket som än så länge är anonymt. Målet är att framställa fiskfoder genom en särskild fermenteringsteknik.

– Vi tar restavfallet från massabrukens produktion och växer svampar på det. Anledningen att det är intressant för ett massabruk är för att en av deras största kostnader är att hantera restströmmar från produktionen, säger Cirkulärs vd Eric Öste, som grundat bolaget tillsammans med Stefano Sacchetto och Yvonne Nygård.

Proteinet i svampen ska tas om hand av SLU och Örebro Universitet för att användas i fiskfoder. Målet för fiskproducenten Älvdalslax är att odla regnbågslax uppfödd på det hållbara fodret till 2024.

– Fiskar är känsliga djur och kräver högvärdigt protein, så när man odlar fisk måste man ha höga krav. I dag används sojaproteinkoncentrat och fiskmjöl, säger Eric Öste.

Hur nära är ni att kommersialisera tekniken?

– Vi ska bygga det här nästa år och håller på med projekteringsarbetet nu. Så det är i rullning, men det är mer av en demonstrationsanläggning. Vi siktar på att en fullskalig produktionsanläggning är uppe 2025.

Eric Öste poängterar att företagets mål inte nödvändigtvis är att driva just fiskfoderfabriker. Tekniken kan i teori användas i flera olika ändamål.

– Till exempel bioetanol, produktion av animaliska proteiner och andra intressanta molekyler. Men det ligger i nuläget mest i planeringsstadiet, säger han.

Mette Carlbom

Ett samarbetsprojekt, som ska testa Smile-bolaget Cirkulärs teknik för att odla svamp på restavfall, tilldelas 6,5 miljoner kronor av Vinnova. Detta […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad