tisdag 25 juni 2024

inloggad som

Söderåsens Biopark växer organiskt

|  
|  

Etableringen av fler företag i Söderåsens Bioparks utanför Bjuv har tagit ett steg framåt efter att Nesab lämnat in en tillståndsansökan till Länsstyrelsen för att bygga en solcellsanläggning på 50 megawatt, som fullt utbyggd kan bli uppåt tio gånger större. Målet är att samla företag som tillsammans ger en cirkulär tillverkning av livsmedel, säger projektledare Håkan Sandin.

– Söderåsens Bioparks förutsätter att många bolag samarbetar hållbart och cirkulärt. Vi behöver ha nya typer av verksamheter och traditionella företag som arbetar på nya sätt. Exempelvis ska vi ta vattnet från fiskodling till bevattning av växthusgrödor, och producera lika mycket el som parken förbrukar, liksom värme, fordonsbränsle och gödsel, säger han till Rapidus.

Initiativtagare till projektet är markägaren Rudolf Tornerhjelm på Wrams Gunnarstorps Gods och Håkan Sandin. I dag är det fem företag som bidrar ekonomiskt till utvecklingen. Det är Wrams Gunnarstorps Gods, Backahill som ägs av Erik Paulsson från Peabsfären, Nordic Salmon som ägs av norska Mato Invest – som ska investera i en stor sötvattenodling av laxöring tänkt att vara i drift om några år –holländska fryslagerföretaget New Cold, samt Nesab som ska bygga solcellsparken som fullt utbyggd kan bli en av de största i Sverige.

– Helsingborgsföretaget Ekobalans håller på att bygga en fabrik som tar fram kväve och fosfor ur restströmmar för tillverkning av effektiva gödselmedel. Den ska vara i drift om ett år. Vi har även kontakt med internationella grönsaksproducenter för etablering av växthus, fortsätter Håkan Sandin.

Fullt utbyggd ska Söderåsens Bioparks även inkludera bland annat Wrams Gunnarstorps befintliga biogasanläggning, fiskförädlingsföretag, fiskfoderfabrik som ska använda fiskrens och växter som råvara, jordbruksverksamhet, bevattningsdamm samt logistikföretag, som alla tillsammans ska ge en hållbar livsmedelskedja.

Elisabet Ottosson

Etableringen av fler företag i Söderåsens Bioparks utanför Bjuv har tagit ett steg framåt efter att Nesab lämnat in en […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Hon sätter 1 miljard i rullning

    Det tog ett år, men nu har klimatinvesteringsfonden Pale Blue Dot börjat investera i sin andra fond. 1 miljard kronor väntar på att finna rätt adresser i hela världen i form av såddkapital till startups som jobbar klimatsmart. Heidi Lindvall, partner och en av fondens grundare, berättar för Rapidus.

  • Miljardavtalet sprack

    Bioteknikföretaget Aqilions samarbetsavtal med läkemedelsjätten Merck avslutas. Av avtalet som hade potential att ge Aqilion 10 miljarder kronor, blir alltså intet.