lördag 18 maj 2024

inloggad som

Batterifabrik i Malmö kräver etableringsstöd

Ett av de första ekonomiskt överkomliga energilagringssystemen för elektricitet från sol och vind kan bli verklighet och börja produceras inom fem år i en ny fabrik i Malmö, som kan ge uppåt 6.000 arbetstillfällen. Det är miljöteknikbolaget Texel Energy Storage i Göteborg som har fått en markreservation godkänd av Malmö stads tekniska nämnd.

– För att vi ska bestämma oss för Malmö gäller det dock att Malmö och svenska staten tycker detta är en så bra idé att de ger etableringsstöd. Men markreservationen gäller bara ett år och vi tittar även på andra svenska och europeiska städer, säger företagets grundare och vd Lars Jacobsson.

I Malmö är 50.000 kvadratmeter reserverade för bolaget i Norra Hamnen.

Texel utvecklar helt återvinningsbar batterilagring för bland annat bostadsområden och städer. Bolaget är nu i skedet att industrialisera tekniken, bygga fabriker och kommersialisera den på de europeiska och amerikanska marknaderna.

– Vår teknik är billig och miljövänlig. Batterierna förbrukar inget utan allt material återanvänds i systemet och de innehåller inga sällsynta metaller som exempelvis litium som finns i vanliga batterier, säger Lars Jacobsson.

Tekniken bygger på patent ägda av amerikanska energidepartementets forsknings- och utvecklingsenhet Savannah River National Laboratory. Texel, som har ett exklusivt licensavtal, har vidareutvecklat tekniken till ett energilagringssystem som med bland annat en Stirlingmotor omvandlar och lagrar elen. Det minsta batteriet är stort som ett kylskåp vilket seriekopplas för att få större enheter.

– El från sol och vind produceras inte när den behövs som mest utan måste lagras. Man har pratat om detta länge, men i dag finns inte många lagringssätt, säger Lars Jacobsson.

Lars Jacobson har startat och därefter sålt flera bolag, bland annat det börsnoterade cleantechbolaget Azelio. Han är har även grundat The perfect world foundation, en välgörenhetsorganisation för djur och natur.

Elisabet Ottosson

Ett av de första ekonomiskt överkomliga energilagringssystemen för elektricitet från sol och vind kan bli verklighet och börja produceras inom […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Laserprecision i Lejonkulan

    Nu släpper vi veckans avsnitt av podden Lejonkulan som gästas av laserexperten och Beamonics vd Can Xu. Han har bakgrund […]