onsdag 2 juli 2025

inloggad som

ANNONS Innehåll från EKN

Batterifabrik i Malmö kräver etableringsstöd

Ett av de första ekonomiskt överkomliga energilagringssystemen för elektricitet från sol och vind kan bli verklighet och börja produceras inom fem år i en ny fabrik i Malmö, som kan ge uppåt 6.000 arbetstillfällen. Det är miljöteknikbolaget Texel Energy Storage i Göteborg som har fått en markreservation godkänd av Malmö stads tekniska nämnd.

– För att vi ska bestämma oss för Malmö gäller det dock att Malmö och svenska staten tycker detta är en så bra idé att de ger etableringsstöd. Men markreservationen gäller bara ett år och vi tittar även på andra svenska och europeiska städer, säger företagets grundare och vd Lars Jacobsson.

I Malmö är 50.000 kvadratmeter reserverade för bolaget i Norra Hamnen.

Texel utvecklar helt återvinningsbar batterilagring för bland annat bostadsområden och städer. Bolaget är nu i skedet att industrialisera tekniken, bygga fabriker och kommersialisera den på de europeiska och amerikanska marknaderna.

– Vår teknik är billig och miljövänlig. Batterierna förbrukar inget utan allt material återanvänds i systemet och de innehåller inga sällsynta metaller som exempelvis litium som finns i vanliga batterier, säger Lars Jacobsson.

Tekniken bygger på patent ägda av amerikanska energidepartementets forsknings- och utvecklingsenhet Savannah River National Laboratory. Texel, som har ett exklusivt licensavtal, har vidareutvecklat tekniken till ett energilagringssystem som med bland annat en Stirlingmotor omvandlar och lagrar elen. Det minsta batteriet är stort som ett kylskåp vilket seriekopplas för att få större enheter.

– El från sol och vind produceras inte när den behövs som mest utan måste lagras. Man har pratat om detta länge, men i dag finns inte många lagringssätt, säger Lars Jacobsson.

Lars Jacobson har startat och därefter sålt flera bolag, bland annat det börsnoterade cleantechbolaget Azelio. Han är har även grundat The perfect world foundation, en välgörenhetsorganisation för djur och natur.

Elisabet Ottosson

Ett av de första ekonomiskt överkomliga energilagringssystemen för elektricitet från sol och vind kan bli verklighet och börja produceras inom […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Skånska börsvinnare första halvåret

    De skånska börsbolagen har gått rejält bättre än rikssnittet hittills i år. Men det finns en förklaring som är ganska nedslående. Rapidus har listan på bäst och sämst under första halvåret.

  • Oncorena får in 130 Mkr

    Cancerforskningsbolaget Oncorena i Lund får in 133 Mkr i en nyemission där pengarna i huvudsak kommer från ägarna Helth Cap, Linc och FSG. Kapitalet ska finansiera en fas 1-studie som pågått i tre år.

  • Hänt i vecka 26

    Ledningen hoppar av i Enzymatica och Peab medverkar till att sänka Sveriges koldioxidutsläpp med 7 procent. Det är några av nyheterna från förra veckan.


  • Duearity-grundarna startar nytt i skogen

    Det Malmöbaserade medicinteknikbolaget Duearity kastade in handduken och gick i konkurs i höstas. Nu är de båda grundarna tillbaka med en ny satsning inom skogsnäringen.

  • Övertecknat i Arrowlake

    Finansmannen Jan Barchan via Briban Invest och Salén-gruppen kliver in som nya ägare i ozonbolaget Arrowlake. – Pengarna från emissionen öppnar för större installationer, säger vd Fredrik Bernshed.

  • Position Green kapar personalstyrkan

    Position Green har gått som tåget. Förra året dubblades omsättningen och framtiden såg ljus ut. Men så kom omnibussen och tar Malmöbolaget åt andra hållet. Vd Daniel Gadd tvingas varsla 41 anställda i Sverige om uppsägning.

  • Sysav planerar miljardinvestering för nollutsläpp

    Efter en tids tester är beslutet taget: Sysav ska arbeta för fullskalig koldioxidinfågning. Investeringen beräknas landa på 3 miljarder. – Det är inte bara en kostnad för klimatet, det är en investering i konkurrenskraft, säger vd Malin Dahlroth.

  • Diapure redo att växa

    PODD: Fosfor är ett av de vanligaste ämnena som bidrar till övergödning av Östersjön. Lisa Heiberg är biolog från lantbruksuniversitetet […]

  • Position Green på grön kvist

    Malmöbolaget Position Green fortsätter sin tillväxtresa och dubblar försäljningen på nytt. Det står klart när grundaren Daniel Gadd delar med sig av 2024 års siffror.

  • Watersprint köper kanadensiskt bolag

    Vattenreningsbolaget Watersprint från Lund köper samtliga tillgångar i konkursade Acuva Technologies. Vd André Carlsson hoppas att köpet ska stärka Watersprints position på den globala vattenreningsmarknaden.

  • Elonroad får order i USA

    Elonroad i Lund har landat en stororder i USA. Bolaget ska leverera fordonsladdsystem till en hamnterminal i Long Beach i Kalifornien. Det är den första ordern som företaget får i landet.

  • Elonroad: Tråkigt men ingen katastrof

    I en pinfärsk rapport till Regeringen har Trafikverket slagit fast att Sverige inte bör planera för en större utbyggnad av elvägar, där fordon laddas medan de kör. Elonroads vd Karin Ebbinghaus tar det med ro.

  • Lundabolag i genombrottsaffär med Alfa Laval

    Lundabaserade EPFF säljer ett av sina patent till Alfa Laval. Affären innebär ett kommersiellt genombrott för bolagets teknologi.