torsdag 21 november 2024

inloggad som

Elonroad dubblar antalet anställda

|  
|  

Elvägsutvecklaren Elonroad har hittills i år dubblat antalet anställda och ökar nu takten i produktutvecklingen. Bolaget har också signerat en avsiktsförklaring med skånska Sibbhultsverken som enligt planen ska massproducera Lundabolagets elvägssystem. 

– Vi har framför allt rekryterat utvecklingsingenjörer och vuxit till 25 anställda sedan årsskiftet. Vår vd Karin tog in 22 miljoner i våras och de pengarna har främst gått till det. Nu ska vi produktifiera tekniken på riktigt, det har också varit fokus i rekryteringarna, säger Elonroads operativa chef Anna Wieslander. 

För tre år sedan fick Elonroad sitt första stora genombrott när konsortiet Evolution Road vann en upphandling värd 96 miljoner. Inom ramen för projektet fick Elonroads teknik – en skena som laddar fordon i farten – testas och demonstreras på en kilometerlång sträcka i Lund. 

Nu hoppas bolaget på nästa stora genombrott när Trafikverket upphandlar nästa steg i statens elvägssatsning: Att anlägga en permanent elväg på E20 mellan Hallsberg och Örebro. 

– Vi hoppas att vi ligger bra till efter framgångarna med teststräckan och vi behöver förbereda oss för att leverera om vi vinner. Samarbetet med Sibhultsverken är ett led i det, säger Anna Wieslander.

Sibbhultsverken producerar komponenter till den tunga fordonsindustrin och har ungefär 150 anställda. 2020 omsatte bolaget 745 miljoner kronor, dess lägsta omsättning på sex år. Om upphandlingen går vägen är tanken att Sibbhultsverken ska stå för volymtillverkningen av Elonroads produkter. 

  Sibbhult är konkurrenskraftigt och har jobbat väldigt länge med svenska fordonsindustrin. Vi tror på hållbarhet hela vägen och tänker att det inte är en så bra idé att sprida ut produktionen över hela världen. Det är också kul om kan vi behålla jobben här hemma i Sverige och Skåne. 

Anna Wieslander värvades till Elonroad innan årsskiftet från Alfa Laval där hon jobbade i nästan 20 år, bland annat som fabrikschef i Lund och senast som divisionschef för det nordiska säljbolaget.

I sommar visas Lundabolagets laddskena upp i Helsingborgs hamn, under stadsutställningen H22 City Expo. Parallellt med huvudprodukten utvecklar Elonroad även andra tillämpningar för tekniken, som parkeringsplatser för trådlös uppladdning av lastbilar.

Emiliano Strauss

Elvägsutvecklaren Elonroad har hittills i år dubblat antalet anställda och ökar nu takten i produktutvecklingen. Bolaget har också signerat en […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Precise ser ljuset

    Efter sju svåra år och åtta bedrövelser ser Lundabolaget Precise Biometrics ut att gå mot vinst och positivt kassaflöde. – Riktningen ser mycket bra ut, säger vd Joakim Nydemark.

  • … men tungt år för Skånes näringsliv

    Fler delar inom det skånska näringslivet står inför stora utmaningar. Det framgår av höstens utgåva “Skånsk konjunktur 2024”, som ges ut av Sparbanken Skåne och Øresundsinstituttet. Dessa är utmaningarna.

  • Alfa Laval spår kraftig tillväxt

    Alfa Laval räknar med en rejält ökad försäljning under kommande år. Den globala energiomställningen, med nya affärsområden, är en viktig drivkraft. Se här hur mycket vd Tom Erixon räknar med att växa.


  • Alfa Laval spår kraftig tillväxt

    Alfa Laval räknar med en rejält ökad försäljning under kommande år. Den globala energiomställningen, med nya affärsområden, är en viktig drivkraft. Se här hur mycket vd Tom Erixon räknar med att växa.

  • ”Det är dags att satsa”

    Malmöbaserade Haki Safety som tillverkar byggnadsställningar har lämnat sparbetingen bakom sig. Med ett förvärv för 100 Mkr markerar vd Sverker Lindberg att det är dags att satsa.

  • Thule gör miljardförvärv

    Fritidsprylföretaget Thule i Malmö köper australiensiska Quad Lock som tillverkar mobiltelefonhållare för cyklar och motorcyklar. – Nu tar vi Thule till nästa nivå, säger vd Mattias Ankarberg.

  • Lättnadsrally i Thule

    Börsbolagens rapporter för årets tredje kvartal fortsätter att strömma in. Bland dagens rapporter finns Haki Safety, Swedencare, Lime Technologies och Thule som fick aktiemarknaden att pusta ut.

  • Thule flyttar huvudkontoret

    Thule Groups huvudkontor lämnar de nuvarande lokalerna vid Mobilia i Malmö. Nästa sommar går flyttlasset.

  • Bära eller brista för OXE Marine

    Båtmotortillverkaren OXE Marine i Ängelholm lanserar ett omfattande rekapitaliseringspaket på totalt 320 miljoner kronor. Men det är inte i hamn och om det spricker är en konkurs sannolik. Se här vad det hänger på.

  • Elväg på Öresundsbron?

    Elonroad undersöker möjligheterna att bygga elväg på Öresundsbron. Det är innebörden av ny avsiktsförklaring tillsammans med Öresundsbron och Lunds universitet.

  • Drömsiffror i Tepe

    En omsättning på nästan 1,3 miljarder, bruttomarginal 75 procent, rörelsemarginal på nästan 40 procent. Dessa siffror låter som en dröm för de flesta företagare. För Tepe Munhygienprodukter i Malmö, med vd Hanna Hageberg Hammar, är de ett faktum.

  • Gasporox- en startup som blev lönsam

    Gasporox är bolaget som startade med en uppfinning på Lunds Universtitet. Efter åtta förlustår på börsen ser det ut som att vd Märta Lewander Xu skapat ett lönsamt företag.

  • OXE Marine i finansknipa

    Båtmotortillverkaren OXE Marine i Ängelholm upprättar kontrollbalansräkning. Trots en ökande försäljning har bolaget långt kvar till positivt kassaflöde.