fredag 3 maj 2024

inloggad som

Elonroad dubblar antalet anställda

|  
|  

Elvägsutvecklaren Elonroad har hittills i år dubblat antalet anställda och ökar nu takten i produktutvecklingen. Bolaget har också signerat en avsiktsförklaring med skånska Sibbhultsverken som enligt planen ska massproducera Lundabolagets elvägssystem. 

– Vi har framför allt rekryterat utvecklingsingenjörer och vuxit till 25 anställda sedan årsskiftet. Vår vd Karin tog in 22 miljoner i våras och de pengarna har främst gått till det. Nu ska vi produktifiera tekniken på riktigt, det har också varit fokus i rekryteringarna, säger Elonroads operativa chef Anna Wieslander. 

För tre år sedan fick Elonroad sitt första stora genombrott när konsortiet Evolution Road vann en upphandling värd 96 miljoner. Inom ramen för projektet fick Elonroads teknik – en skena som laddar fordon i farten – testas och demonstreras på en kilometerlång sträcka i Lund. 

Nu hoppas bolaget på nästa stora genombrott när Trafikverket upphandlar nästa steg i statens elvägssatsning: Att anlägga en permanent elväg på E20 mellan Hallsberg och Örebro. 

– Vi hoppas att vi ligger bra till efter framgångarna med teststräckan och vi behöver förbereda oss för att leverera om vi vinner. Samarbetet med Sibhultsverken är ett led i det, säger Anna Wieslander.

Sibbhultsverken producerar komponenter till den tunga fordonsindustrin och har ungefär 150 anställda. 2020 omsatte bolaget 745 miljoner kronor, dess lägsta omsättning på sex år. Om upphandlingen går vägen är tanken att Sibbhultsverken ska stå för volymtillverkningen av Elonroads produkter. 

  Sibbhult är konkurrenskraftigt och har jobbat väldigt länge med svenska fordonsindustrin. Vi tror på hållbarhet hela vägen och tänker att det inte är en så bra idé att sprida ut produktionen över hela världen. Det är också kul om kan vi behålla jobben här hemma i Sverige och Skåne. 

Anna Wieslander värvades till Elonroad innan årsskiftet från Alfa Laval där hon jobbade i nästan 20 år, bland annat som fabrikschef i Lund och senast som divisionschef för det nordiska säljbolaget.

I sommar visas Lundabolagets laddskena upp i Helsingborgs hamn, under stadsutställningen H22 City Expo. Parallellt med huvudprodukten utvecklar Elonroad även andra tillämpningar för tekniken, som parkeringsplatser för trådlös uppladdning av lastbilar.

Emiliano Strauss

Elvägsutvecklaren Elonroad har hittills i år dubblat antalet anställda och ökar nu takten i produktutvecklingen. Bolaget har också signerat en […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Så väcker du journalistens intresse

    Överraskning, känslor och pengar. Det är ingredienser till en artikel som väcker alla Rapidusläsares intresse. Så här gör du för att komma i tidningen.

  • Oatly bantar sig i form

    Oatly Group visar en liten försäljningsökning under första kvartalet, trots att efterfrågan av bolagets havrebaserade alternativ minskade med 30 procent i Kina. Huvuddelen av en minskad förlust kommer dock från minskade kostnader.

  • Ascelia rusar på fas 3-resultat

    Ascelia Pharma, med huvudkontor i Malmö, redovisar positiva resultat från en fas 3-studie med kandidaten Orviglance. Aktien rusade på beskedet.

  • Delningsekonomi i Lejonkulan

    I morgon fredag släpper vi ett nytt avsnitt av Lejonkulan. Här är frågan om det finns ekonomi i delningsekonomi.