torsdag 28 september 2023

inloggad som

Foodhills blomstrar efter Findus nedläggning

Foodhills Fastighet är bolaget som tog över kvarteret med Findus övergivna lokaler i Bjuv efter att jätten flyttat sitt huvudkontor och varslat 450 personer. I dag är över 65 procent av lokalytorna uthyrda till företag som snart totalt kommer att sysselsätta mer än 2.000 personer. 

– Findus tog med sig allt, de lämnade inget kvar i lokalerna, så vi har jobbat hårt för att kunna erbjuda all den infrastruktur som behövs för att locka entreprenörer till ett livsmedelskluster. Vi har till exempel uppgraderat vårt biodynamiska reningsverk, som nu renar vattnet till över 90 procent. Det är alltså renare när det lämnar oss än när det kommer in, så vattenkvaliteten i Vege å blir betydligt bättre efter att vi släppt ut vårt renade vatten, säger Foodhills Fastighets vd Mikael Halling till Rapidus. 

Just nu bygger man i området dessutom nya lokaler till matkasse-jätten HelloFresh, som ska gå från sina nuvarande 7.000 kvadratmeter till 27.400. Företaget investerar över 300 miljoner kronor i bygget av de nya lokalerna och har ett uttalat mål om att inom några år dubbla antalet anställda från dagens 500 personer. 

Även den mer traditionella livsmedelsproducenten Foodhills AB växer. Bolaget har skakat liv i Findus nedlagda ärtodlingar och ska i år producera 15.000 ton. Nu samarbetar Foodhills dessutom med startupen GroPro, som utvecklar proteinmjöl av Foodhills ärtor. 

– Vi försöker få detta att funka igen och börjar med fokusera helt ärtodlingarna. Vi växer jättefort och har tiodubblat produktionen på fem år. Samarbetet med GroPro är mer långsiktigt, för oss är det ett sätt att riskminimera om vi  kan sälja även de torra ärtorna, säger Foodhills vd Karl Vilhelm Beckman. 

Foodhills Fastigheter huserar även uppstartsbolag som Lundabaserade prebiotika-utvecklaren Carbiotix och Cerealiq.

– Vi har ett nära samarbete med företagen och bearbetar idéerna tillsammans innan vi tar in dem. Vi vill satsa långsiktigt så att vi kan få ut det maximala ur ytorna och anläggningarna, säger Mikael Halling. 

Precis som vid förvandlingen av Astra Zeneca till Medicon Village i Lund ligger Peab-bröderna Paulsson bakom Foodhills Fastighet.

Emiliano Strauss

Foodhills Fastighet är bolaget som tog över kvarteret med Findus övergivna lokaler i Bjuv efter att jätten flyttat sitt huvudkontor […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


Vårt stora arkiv är ett unikt dokument över Öresundsregionens näringsliv


  • Rapidus lanserar podd
https://open.spotify.com/show/6ZJbqTBYY3pDjZyTr7g1qt?si=18efd5d16e134096


Samarbetspartners

Zacco
Sparbanken Skåne
Lindahl