torsdag 12 september 2024

inloggad som

Foodhills blomstrar efter Findus nedläggning

Foodhills Fastighet är bolaget som tog över kvarteret med Findus övergivna lokaler i Bjuv efter att jätten flyttat sitt huvudkontor och varslat 450 personer. I dag är över 65 procent av lokalytorna uthyrda till företag som snart totalt kommer att sysselsätta mer än 2.000 personer. 

– Findus tog med sig allt, de lämnade inget kvar i lokalerna, så vi har jobbat hårt för att kunna erbjuda all den infrastruktur som behövs för att locka entreprenörer till ett livsmedelskluster. Vi har till exempel uppgraderat vårt biodynamiska reningsverk, som nu renar vattnet till över 90 procent. Det är alltså renare när det lämnar oss än när det kommer in, så vattenkvaliteten i Vege å blir betydligt bättre efter att vi släppt ut vårt renade vatten, säger Foodhills Fastighets vd Mikael Halling till Rapidus. 

Just nu bygger man i området dessutom nya lokaler till matkasse-jätten HelloFresh, som ska gå från sina nuvarande 7.000 kvadratmeter till 27.400. Företaget investerar över 300 miljoner kronor i bygget av de nya lokalerna och har ett uttalat mål om att inom några år dubbla antalet anställda från dagens 500 personer. 

Även den mer traditionella livsmedelsproducenten Foodhills AB växer. Bolaget har skakat liv i Findus nedlagda ärtodlingar och ska i år producera 15.000 ton. Nu samarbetar Foodhills dessutom med startupen GroPro, som utvecklar proteinmjöl av Foodhills ärtor. 

– Vi försöker få detta att funka igen och börjar med fokusera helt ärtodlingarna. Vi växer jättefort och har tiodubblat produktionen på fem år. Samarbetet med GroPro är mer långsiktigt, för oss är det ett sätt att riskminimera om vi  kan sälja även de torra ärtorna, säger Foodhills vd Karl Vilhelm Beckman. 

Foodhills Fastigheter huserar även uppstartsbolag som Lundabaserade prebiotika-utvecklaren Carbiotix och Cerealiq.

– Vi har ett nära samarbete med företagen och bearbetar idéerna tillsammans innan vi tar in dem. Vi vill satsa långsiktigt så att vi kan få ut det maximala ur ytorna och anläggningarna, säger Mikael Halling. 

Precis som vid förvandlingen av Astra Zeneca till Medicon Village i Lund ligger Peab-bröderna Paulsson bakom Foodhills Fastighet.

Emiliano Strauss

Foodhills Fastighet är bolaget som tog över kvarteret med Findus övergivna lokaler i Bjuv efter att jätten flyttat sitt huvudkontor […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Kjell-toppens plan för att nå miljardmålen

    Aktieägarna kräver ökad lönsamhet och bolaget är långt ifrån sitt omsättningsmål. Utmaningarna hopar sig, men Kjell & Companys vd Andreas Rylander vet vad som måste göras för att leva upp till förväntningarna.

  • Dug räddar kassan

    I ett år har Helene Nielsen varit vd för potatisdrycksföretaget Dug, tidigare Veg of Lund. Nu har hon städat, renodlat och sparat. Men en sinande kassa måste nu fyllas. Det ser hon ut att klara, men det blir dyrt.

  • Skånsk startup backas av namnkunniga investerare

    Saas-bolaget Squidler i Malmö har säkrat en ängelfinansiering med kända skånska namn bland änglarna. Målet är att bli ledande inom kvalitetssäkring av webbplatser med hjälp av autonom testteknik.

  • Invent Medic förvärvar med skral kassa

    Kvinnohälsobolaget Invent Medic i Lund flaggar för både en nyemission och ett bolagsförvärv. Vd Anna Lindström siktar på ett positivt kassaflöde redan i år.


  • Dug räddar kassan

    I ett år har Helene Nielsen varit vd för potatisdrycksföretaget Dug, tidigare Veg of Lund. Nu har hon städat, renodlat och sparat. Men en sinande kassa måste nu fyllas. Det ser hon ut att klara, men det blir dyrt.

  • Opticept tar nya steg

    Lundabolaget Opticept satsar på ett nytt kundsegment när bolaget går in som delägare i Malmöbolaget Simply No Waste, som förädlar restprodukter från livsmedelsindustrin.

  • Pågen har växt ur Malmö

    SOMMARINTERVJU: 300 000 stycken Lingongrova per vecka ska bli fler. Det har Pågens vd Anders Carlsson Jerndal tänkt sig. Men i Malmö går det inte att baka fler utan att bygga ut fabriken. Pågen är ytterligare ett klassiskt Malmöföretag som staden misslyckas med att låta växa.

  • Färdigbakade Krinova-bolag

    Får det vara vegansk fish and chips och sorbet? Nothing Fishy och Folkets Pops blev i fredags avtackade i Kristianstad efter att ha deltagit i Krinovas livsmedelsinkubator.

  • Hon ska rädda Veg of Lund

    Oatly-veteranen Helene Nielsen har tagit över som vd för Veg of Lund med potatisdrycken Dug. Nu är det vinna eller försvinna efter flera år av stigande förluster.

  • Oatly bantar sig i form

    Oatly Group visar en liten försäljningsökning under första kvartalet, trots att efterfrågan av bolagets havrebaserade alternativ minskade med 30 procent i Kina. Huvuddelen av en minskad förlust kommer dock från minskade kostnader.

  • Även du kan påverkas av NIS2-direktivet 

    Foodhills, Tillmobil och Sysav är bara några av alla bolag som kan påverkas av den kommande cybersäkerhetslagens skärpta krav. Men vetskapen om kraven varierar.

  • Opticept pressar spanska oliver

    Opticept i Lund kommer in på den spanska olivoljemarknaden som lidit svårt av torka på senare år. En första försäljning av maskiner som ökar oljeutvinningen går till ett stort olivoljekooperativ.

  • Pommes ska lyfta Lundabolag

    En global kanadensisk koncern investerar cirka 10 miljoner kronor i Opticept och blir därmed en av de största ägarna i Lundabolaget. Företagen ska tillsammans lansera produktionslinjer för tillverkning av pommes frites.

  • Han vill bekämpa diabetes med broccoli

    Broccoli är bra mot diabetes. Det har en Lundaprofessor upptäckt, som med hjälp av norska pengar vill sälja kapslar med frystorkade broccoligroddar och mineralen krom.