tisdag 3 oktober 2023

inloggad som

Danska Bawat börsnoteras i Sverige

|  
|  

Nordsjällandska Bawat noteras i mars för handel på First North i Sverige och satsar nu på att ta in 44,9 miljoner kronor vid noteringen, med möjlighet att ta in ytterligare 22 miljoner. Detta trots att vd Marcus P Hummer erkänner att nedgången på aktiemarknaderna i kölvattnet av invasionen av Ukraina inte gör tidpunkten till den bästa för nyemissioner.

– Det har vi förstås diskuterat, men vår bedömning är att kriget blir långvarigt. Därför har vi bestämt oss för att stå fast vid planerna för noteringen, säger Marcus P Hummer till Rapidus.

Bawat är ett miljöteknikföretag som löser ett problem med fartygs ballastvatten. Ofta släpps ballastvattnet ut i den hamn eller det farvatten som fartyget ankommer till. Det vattnet kan vara förorenat med invasiva arter, mikroorganismer och bakterier. Bawats lösning är en patenterad teknik som använder överskottsvärme från fartygsmotorerna till att värmebehandla ballastvattnet så det blir rent – utan att använda kemikalier och filter.

Det finns dessutom lagstiftning som kräver att alla fartyg inom fem år måste installera en lösning just för ballastvatten. Till dess ska över 40.000 fartyg förses med nya system.

Bawat grundades 2011 och har de senaste tre räkenskapsåren gjort negativa resultat med en förlust på omkring 15 miljoner danska kronor om året. Det egna kapitalet har dock varit positivt och låg 2020 på 9,5 miljoner danska kronor.

Detta efter att investerarna Selfinvest, Return Aps, Homarus Holding, MP Investment Management och AASN Holding tecknat andelar i företaget. Bawat har förutom huvudkontoret i Hørsholm återförsäljare i Singapore, Turkiet, Grekland, Japan, Mellanöstern, Benelux, Sydkorea, Italien, USA, Norge, Australien och Nya Zeeland.

– Vi ska använda pengarna från noteringen primärt till att utveckla sälj och marknadsföring, inte till produktutveckling. Vi är redo att skala upp, sgäer Marcus P Hummer.

Keld Broksø

Nordsjällandska Bawat noteras i mars för handel på First North i Sverige och satsar nu på att ta in 44,9 […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad