torsdag 3 oktober 2024

inloggad som

Danska Bawat börsnoteras i Sverige

|  
|  

Nordsjällandska Bawat noteras i mars för handel på First North i Sverige och satsar nu på att ta in 44,9 miljoner kronor vid noteringen, med möjlighet att ta in ytterligare 22 miljoner. Detta trots att vd Marcus P Hummer erkänner att nedgången på aktiemarknaderna i kölvattnet av invasionen av Ukraina inte gör tidpunkten till den bästa för nyemissioner.

– Det har vi förstås diskuterat, men vår bedömning är att kriget blir långvarigt. Därför har vi bestämt oss för att stå fast vid planerna för noteringen, säger Marcus P Hummer till Rapidus.

Bawat är ett miljöteknikföretag som löser ett problem med fartygs ballastvatten. Ofta släpps ballastvattnet ut i den hamn eller det farvatten som fartyget ankommer till. Det vattnet kan vara förorenat med invasiva arter, mikroorganismer och bakterier. Bawats lösning är en patenterad teknik som använder överskottsvärme från fartygsmotorerna till att värmebehandla ballastvattnet så det blir rent – utan att använda kemikalier och filter.

Det finns dessutom lagstiftning som kräver att alla fartyg inom fem år måste installera en lösning just för ballastvatten. Till dess ska över 40.000 fartyg förses med nya system.

Bawat grundades 2011 och har de senaste tre räkenskapsåren gjort negativa resultat med en förlust på omkring 15 miljoner danska kronor om året. Det egna kapitalet har dock varit positivt och låg 2020 på 9,5 miljoner danska kronor.

Detta efter att investerarna Selfinvest, Return Aps, Homarus Holding, MP Investment Management och AASN Holding tecknat andelar i företaget. Bawat har förutom huvudkontoret i Hørsholm återförsäljare i Singapore, Turkiet, Grekland, Japan, Mellanöstern, Benelux, Sydkorea, Italien, USA, Norge, Australien och Nya Zeeland.

– Vi ska använda pengarna från noteringen primärt till att utveckla sälj och marknadsföring, inte till produktutveckling. Vi är redo att skala upp, sgäer Marcus P Hummer.

Keld Broksø

Nordsjällandska Bawat noteras i mars för handel på First North i Sverige och satsar nu på att ta in 44,9 […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Därför fick Rugvistas vd sparken

    Börsnoterade Rugvista i Malmö, som säljer mattor på nätet, har sparkat sin vd som fick gå på dagen. Bolagets ordförande och e-handelsprofilen Martin Benckert berättar varför.

  • Nystart för Sensative

    IoT-bolaget Sensative led svårt under pandemin. Men nu spänns bågen igen. Med tre nyemissioner bara i år och med en ny marknadsstrategi ska omsättningen fördubblas årligen och bolaget nå lönsamhet.

  • Lundoch får fart av Ozempic-utmanare

    Lundaforskaren Yang De Marinis tar flera kliv framåt med sitt diabetesdiagnostikbolag Lundoch Diagnostics. Bolaget samarbetar med läkemedelsjätten Eli Lilly som med sin diabetesmedicin Mounjaro utmanar Novo Nordisks Ozempic.


  • Lundateknik för ellastbilar

    Lundabolaget Zemission vill lösa svårigheterna med elektrifiering av tunga lastbilar. I ett samarbete med fordonskomponenttillverkaren Alfdex i Landskrona förbereds serietillverkning av en komponent som ska öka räckvidden.

  • Klirr i kassan för Katam

    Ett år efter senaste nyemissionen har Katam Technologies fått in nytt kapital. Då skulle bolaget intensifiera försäljningen i Latinamerika av sin AI-tjänst för skogsbruk. Nu är planen en utvidgning till Sydostasien.

  • Ny runda ska ta Enjay till break even

    Det Malmöbaserade värmeväxlarföretaget Enjay är ute på en ny finansieringsrunda. Enligt planerna är det sista rundan innan bolaget når break even under 2025.

  • Elväg på Öresundsbron?

    Elonroad undersöker möjligheterna att bygga elväg på Öresundsbron. Det är innebörden av ny avsiktsförklaring tillsammans med Öresundsbron och Lunds universitet.

  • Klockan tickar för skånska utsläppsmål

    Utsläppen av växthusgaser i Skåne minskar, men det är långt kvar till uppsatta mål. Klimatarbetet hos de tio största utsläpparna av växthusgaser är direkt avgörande för Skånes 2030-mål. Se här vilka det är.

  • Näringslivstorskar på djupt vatten

    Skånska Hanö torskrevsförening vänder sig till näringslivet för att etablera artificiella torskrev. Initiativet har bland annat fått napp hos vindkraftsbolagen.

  • Sandberg donerar 100 Mkr

    Sandberg Development donerar 10 miljoner kronor per år i tio år till Malmö universitet. Pengarna ska gå till universitetets vattenforskning. 

  • 20 miljoner till Lejonkulans gäst

    Lundabolaget Saveggy stänger en emission som tillför bolaget cirka 20 miljoner kronor och nya tunga investerare.

  • Servettjätten köper kaffemuggsbolag

    Duni Group köper det australiensiska kaffemuggsbolaget Huskee. Syftet är att ytterligare stärka Dunis verksamhet inom matförpackningar.

  • 50 miljoner till plastsubstitut

    Helsingborgsbaserade Gaia Biomaterials stänger en nyemission på 50 miljoner kronor och siktar på att vända upp efter pandemi och plastskatt.