fredag 4 april 2025

inloggad som

ANNONS Innehåll från EKN

Rekryteringsbranschen hetare än någonsin

Det rör sig både i och för rekryteringsbranschen. Branschorganisationen Kompetensföretagens senaste kvartalsrapport visar att branschens omsättning i södra Sverige ökat med 38,9 procent jämfört motsvarande period 2020. Man ser det som ett tecken på återhämtning i ekonomin och Rapidus rundringning till några av regionens rekryterare bekräftar bilden. 

– Många rapporter visar ju väldigt väl att svenska ekonomin återhämtar sig bra, men det syns också tydligt i faktumet att våra tjänster efterfrågas i så stor utsträckning just nu. Det är lite överraskande att rekryteringsbranschen kom igång så snabbt när ekonomin började vända. Vi är vana vid att det brukar ta lite tid, säger Kompetensföretagens förbundsdirektör Patrik Eidfelt till Rapidus. 

Han spekulerar i att det nu, till skillnad från till exempel efter lågkonjunkturer, har funnits ett uppdämt behov hos många företag av att söka nya medarbetare. Det är något även de skånska rekryterarna som Rapidus kontaktat märkt. 

Mats Kullenberg, vd för Dreamwork i Helsingborg, säger att marknaden för rekryterare var närmast obefintlig i början av pandemin.

– Det var jättetufft för oss under coronan, framför allt i början när företagen inte visste om det kunde få stöd om de hyrde in personal eller inte. I princip alla rekryteringar försvann eller sköts upp. Under våren i år började det vända och kvartal tre har visat en fantastisk återhämtning, säger Mats Kullenberg.

Inför 2022 ser han mycket ljust på marknaden, både för den egna branschen och generellt. Men han varnar för att konkurrensen om talanger är oerhört hård, så arbetsgivare måste vara snabba för att inte någon annan ska snappa upp personerna de vill anställa eller hyra in.

– Många av våra kundföretag har internationella kopplingar så när det går bra för världen, då går det bra för lilla oss. Och vi ser ut att gå mot ett absolut rekordår 2022.

Samma bild ger Charlotte Sahlin, Poolias Malmöchef, och det gäller inte bara rekryteringar. Även Poolias bemanningsverksamhet går nu ovanligt starkt. 

– Vi har otroligt mycket att göra. Det rör sig väldigt snabbt på marknaden och kunder som avvaktat behöver nu snabbt få in rätt kompetens. Det gäller både rekryterings- och bemanningssidan vilket är intressant. De brukar inte alltid följa varandra, men nu är det bra tryck från båda hållen, säger hon till Rapidus. 

Poolia var tidigt med att permittera stora delar av personalstyrkan, men bytte snabbt spår. Man kallade in alla igen och med tiden började företaget även nyanställa. 

– Vi bestämde oss till sist för att jobba på som om pandemin inte fanns och jag tror att det var rätt beslut. Vi behövde inte säga upp någon, i stället växte vi med nästan 40 procent. Nu ser vi också flera branschkollegor som söker en massa folk, säger Charlotte Sahlin. 

Samma trend har Emma Lindén, från AIMS Internationals nya sydsvenska santsning, märkt. Hon är dessutom själv en av flera skånska rekryterare som nyligen bytt jobb, efter tio år hos Alumni. 

– I mitt fall var det inte pandemin som avgjorde men nog spelade den in. Den gjorde att stora frågor blev aktuella om var jag befann mig i livet och så, säger Emma Lindén till Rapidus. 

Likadant är det med deras kandidater. AIMS rekryterar toppchefer och upplever ett högt tryck i hela landet. Det gör att många efterfrågar samma kompetens och därmed är samma kandidat ofta med i flera processer samtidigt. Emma Lindén säger att det ställer krav på hastighet i processerna och på att den som anställer har en tydlig strategi för att attrahera kandidaterna.

– Nu läggs budgetarna för nästa år och vi kan inte se några tecken på avmattning. Dels sker en kompetensväxling, många som ställer nya post-pandemi-krav på sina ledare, och många som har ett uppdämt behov av nytt folk. Dels finns det många personer som varit sugna på nya utmaningar och nu vågar ta chansen, säger Emma Lindén. 

Emiliano Strauss
Niclas Lindstrand

Det rör sig både i och för rekryteringsbranschen. Branschorganisationen Kompetensföretagens senaste kvartalsrapport visar att branschens omsättning i södra Sverige ökat […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad



  • Solid X vänder till förlust

    Tillväxttakten mattas för Solid X. Samtidigt blir lönsamheten alltmer ansträngd och resultatet föll under nollstrecket för året första nio månader. Och vd Filip Alexandersson tackar Dan Olofsson för sin kamp mot uthyrningslagen.

  • De köper ut Lisberg

    Executive search-byrån Lisberg köps ut av vd Eva Nielsen och kollegan Olle Olofsson från Dan Olofssons Pion Group som hellre kör vidare med eget varumärke inom chefsrekrytering.

  • Olofssons bolag står och stampar

    Årssiffrorna från Dan Olofssons koncern Danir vittnar om ett tufft konsultår 2024. Koncernen, som har växt år för år under lång tid stod, och stampade på samma nivå i fjol som året innan. – Det är konjunkturen helt enkelt, säger ordförande Johan Glennmo.

  • Konsultfrossa i Pion Group

    Danir-kontrollerade Pion Group har drabbats av konsultfrossa och redovisar en rejäl tillbakagång för det fjärde kvartalet 2024. Nu reviderar bolaget ned sina finansiella mål.

  • ”Uthyrningslagen gäller inte oss”

    En dom i Malmö tingsrätt slår fast att Dan Olofssons IT-bolag Sigma Industrial Solutions inte omfattas av den så kallade uthyrningslagen. Men skadan är redan skedd. – Vi tappade 240 uppdrag i höstas, säger Dan Olofsson.

  • Norskt IT-företag köper Competensum

    HR-konsultföretaget Competensum i Helsingborg har blivit med norska ägare. — Vi kommer behöva rekrytera nu, säger vd Camilla Danielsson.

  • Skillway knackar på i Malmö

    Den Helsingborgsbaserade HR- och ledarskapskonsulten Skillway vill etablera sig i Malmö. På onsdagen arrangerade bolaget ett frukostmöte i stan med en profilstark panel för att introducera sig.

  • Solid X växer med tunnare marginaler

    Solid X ökar omsättningen det brutna räkenskapsårets andra kvartal. Men det är fortsatt en lång bit kvar till IT-konsultbolagets miljardmål. Lönsamheten släpar och nu måste vd Filip Alexanderson fokusera på att öka marginalerna.

  • Dubbeltufft för bemanningsföretagen

    Färska siffror visar på kraftigt negativ utveckling för rekryterings- och bemanningsföretag. Förutom en tuff konjunktur finns en annan faktor som gör läget dubbeltufft. Se här vilken.

  • Motvind för Dan Olofssons bolag

    Det Dan Olofsson-kontrollerade bemanningsbolaget Pion Group går dåligt. Siffrorna för årets tredje kvartal visar att intäkterna sjunker och rörelsemarginalen backar kraftigt. Det finns en förklaring som påverkar kraftigt.