Nätverket Cleantech Scandinavia för nordiska och baltiska miljöteknikbolag har bråda dagar. De deltar i Global Cleantech Summit på världsutställningen i Dubai i januari och förbereder samtidigt Climate Neutral Summit vid Helsingborgs stadsmässa i juni. Dessutom lanserar nätverket nu en beräkningsmodell för konkret utvärdering av innovationers framtida miljöeffekter.
– Idén fick vi efter att vi tagit mod till oss och skickat en förfrågan till Bill Gates stora miljöfond om intresse att investera i ett innovationsbolag. Bolaget var intressant, men undrade hur vi räknar på om innovationen har ”impact enough”. Vi insåg att det finns inget vedertaget sätt för det i dag, säger Magnus Agerström, vd för Cleantech Scandinavia i Lund.
Cleantech Scandinavia tog därför fram ”Climate Impact Assessment”. Det består av modeller för beräkning och presentation av exempelvis minskade utsläpp med hjälp av ny miljöteknik, med konkreta siffror för ett tiotal år framåt. Modellen kan användas av investerare och samhällsplanerare, till exempel i samband med investeringsbeslut för hållbara städer. Enligt Magnus Agerström kan en sådan modell göra att fler städer och regioner, som vanligtvis drar sig från att investera i oprövad teknik, vågar satsa på uppstartsbolag inom miljöteknik.
– Om detta blir mainstream kan vi få till konkreta diskussioner om innovationsbolag inom miljöteknik och inte basera investeringsbeslut på tyckande. I beslutsprocesserna står man inför några potentiella val, men man tittar sällan brett och klarar inte av att konkret utvärdera innovationer och deras möjliga inverkan, säger han.
Cleantech Scandinavia arbetar bland annat med att attrahera investerare till miljöteknikbolag från Skandinavien och Baltikum, samt att hjälpa bolagen med internationalisering. Nätverket ligger även bakom acceleratorn Greentech Village som invigdes förra året på Medicon Village.
Elisabet Ottosson