fredag 22 november 2024

inloggad som

Ny modell för utvärdering av miljöteknik

Nätverket Cleantech Scandinavia för nordiska och baltiska miljöteknikbolag har bråda dagar. De deltar i Global Cleantech Summit på världsutställningen i Dubai i januari och förbereder samtidigt Climate Neutral Summit vid Helsingborgs stadsmässa i juni. Dessutom lanserar nätverket nu en beräkningsmodell för konkret utvärdering av innovationers framtida miljöeffekter.

– Idén fick vi efter att vi tagit mod till oss och skickat en förfrågan till Bill Gates stora miljöfond om intresse att investera i ett innovationsbolag. Bolaget var intressant, men undrade hur vi räknar på om innovationen har ”impact enough”. Vi insåg att det finns inget vedertaget sätt för det i dag, säger Magnus Agerström, vd för Cleantech Scandinavia i Lund.

Cleantech Scandinavia tog därför fram ”Climate Impact Assessment”. Det består av modeller för beräkning och presentation av exempelvis minskade utsläpp med hjälp av ny miljöteknik, med konkreta siffror för ett tiotal år framåt. Modellen kan användas av investerare och samhällsplanerare, till exempel i samband med investeringsbeslut för hållbara städer. Enligt Magnus Agerström kan en sådan modell göra att fler städer och regioner, som vanligtvis drar sig från att investera i oprövad teknik, vågar satsa på uppstartsbolag inom miljöteknik.

– Om detta blir mainstream kan vi få till konkreta diskussioner om innovationsbolag inom miljöteknik och inte basera investeringsbeslut på tyckande. I beslutsprocesserna står man inför några potentiella val, men man tittar sällan brett och klarar inte av att konkret utvärdera innovationer och deras möjliga inverkan, säger han.

Cleantech Scandinavia arbetar bland annat med att attrahera investerare till miljöteknikbolag från Skandinavien och Baltikum, samt att hjälpa bolagen med internationalisering. Nätverket ligger även bakom acceleratorn Greentech Village som invigdes förra året på Medicon Village.

Elisabet Ottosson

Nätverket Cleantech Scandinavia för nordiska och baltiska miljöteknikbolag har bråda dagar. De deltar i Global Cleantech Summit på världsutställningen i […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Precise ser ljuset

    Efter sju svåra år och åtta bedrövelser ser Lundabolaget Precise Biometrics ut att gå mot vinst och positivt kassaflöde. – Riktningen ser mycket bra ut, säger vd Joakim Nydemark.

  • … men tungt år för Skånes näringsliv

    Fler delar inom det skånska näringslivet står inför stora utmaningar. Det framgår av höstens utgåva “Skånsk konjunktur 2024”, som ges ut av Sparbanken Skåne och Øresundsinstituttet. Dessa är utmaningarna.

  • Alfa Laval spår kraftig tillväxt

    Alfa Laval räknar med en rejält ökad försäljning under kommande år. Den globala energiomställningen, med nya affärsområden, är en viktig drivkraft. Se här hur mycket vd Tom Erixon räknar med att växa.


  • Lundabolag i genombrottsaffär med Alfa Laval

    Lundabaserade EPFF säljer ett av sina patent till Alfa Laval. Affären innebär ett kommersiellt genombrott för bolagets teknologi.

  • Lundateknik för ellastbilar

    Lundabolaget Zemission vill lösa svårigheterna med elektrifiering av tunga lastbilar. I ett samarbete med fordonskomponenttillverkaren Alfdex i Landskrona förbereds serietillverkning av en komponent som ska öka räckvidden.

  • Klirr i kassan för Katam

    Ett år efter senaste nyemissionen har Katam Technologies fått in nytt kapital. Då skulle bolaget intensifiera försäljningen i Latinamerika av sin AI-tjänst för skogsbruk. Nu är planen en utvidgning till Sydostasien.

  • Ny runda ska ta Enjay till break even

    Det Malmöbaserade värmeväxlarföretaget Enjay är ute på en ny finansieringsrunda. Enligt planerna är det sista rundan innan bolaget når break even under 2025.

  • Elväg på Öresundsbron?

    Elonroad undersöker möjligheterna att bygga elväg på Öresundsbron. Det är innebörden av ny avsiktsförklaring tillsammans med Öresundsbron och Lunds universitet.

  • Klockan tickar för skånska utsläppsmål

    Utsläppen av växthusgaser i Skåne minskar, men det är långt kvar till uppsatta mål. Klimatarbetet hos de tio största utsläpparna av växthusgaser är direkt avgörande för Skånes 2030-mål. Se här vilka det är.

  • Näringslivstorskar på djupt vatten

    Skånska Hanö torskrevsförening vänder sig till näringslivet för att etablera artificiella torskrev. Initiativet har bland annat fått napp hos vindkraftsbolagen.

  • Sandberg donerar 100 Mkr

    Sandberg Development donerar 10 miljoner kronor per år i tio år till Malmö universitet. Pengarna ska gå till universitetets vattenforskning. 

  • 20 miljoner till Lejonkulans gäst

    Lundabolaget Saveggy stänger en emission som tillför bolaget cirka 20 miljoner kronor och nya tunga investerare.

  • Servettjätten köper kaffemuggsbolag

    Duni Group köper det australiensiska kaffemuggsbolaget Huskee. Syftet är att ytterligare stärka Dunis verksamhet inom matförpackningar.