Det danska företaget Reel, som knoppades av från Danmarks tekniske universitet (DTU) och tillhandahåller grön el till mindre företag, har stora ambitioner. Efter att ha vunnit ett par hundra tusen danska kronor vid DTU X-Tech Entrepreneurship-finalen är företaget nu redo att starta upp de första pilotprojekten med fem-sex mindre företag. Planen är att starta efter sommarlovet och därefter är Sverige högt upp på listan för expansion utomlands.
– Sverige är tydligast och vi förväntar oss att expansionen kommer att ske i mitten av 2022, säger vd Jon Sigvert (till höger i bilden) som grundade Reel 2020 tillsammans med Christian Randløv Schmidt (till vänster).
Reel utnyttjar det faktum att småföretag inte har tillgång till de stora, eftertraktade energiavtalen, PPA, som används i Europa. PPA är långsiktiga avtal mellan ett företag och ett elbolag, som garanterar produktion av en viss mängd grön el till det köpande företaget. Men om flera små företag slås samman kommer de upp till en volym där de kan köpa grön el till ett konkurrenskraftigt pris. Detta beror på att en stor, garanterad inkomst kan finansiera nya vindkraftsparker eller solcellssystem. Det ger Reels mindre kunder säkerhet för att deras elförbrukning också leder till ökad produktion av grön el.
Idag har Reel bara tre anställda men förlitar sig på ett deltidsteam av hållbarhetsexperter, ekonomer och programutvecklare. Dessutom får de råd från till exempel Clinton Foundation och advokaterna i Bech-Bruun.
– Vi har gjort den första anställningen fram till pilotprojektet, men måste anställa mer permanent därefter. Vi måste också skaffa nytt kapital, till en början upp till fem miljoner danska kronor, säger Jon Sigvert.
Förutom DTU-utmärkelsen, som finansieras av PreSeed Ventures, är Reel en del av Innovation Funds Innofounder Graduate-program, från vilket de har fått 500.000 danska kronor.
Keld Broksø