tisdag 20 maj 2025

inloggad som

ANNONS Innehåll från EKN

NanoEcho redo att noteras

|  
|  

Tillstånden är klara och forskningsledare har värvats till NanoEchos pre-kliniska studie som ska genomföras på Sahlgrenska och Östra sjukhuset i Göteborg, samt Skånes universitetssjukhus i Malmö. Därtill har bolaget berett sin notering som försenats av pandemin. 

– Planen är fortfarande att marknadsnoteras i samband med vår pre-kliniska studie. Vår förhoppning är att vi kan sätta igång i sommar, men pandemin har gjort det svårt att planera, eftersom forskningssjuksköterskorna som koordinerar vår studie kallats in i covid-vården, säger NanoEchos vd Linda Persson. 

Företaget utvecklar en medicinteknisk produkt för diagnosticering av olika cancertyper. Metoden kallas magnetomotoriskt ultraljud och använder nanopartiklar som kontrastmedel för att ge precisa avbildningar av sjuk vävnad och var den befinner sig. Första satsningen blir på rektalcancer. 

De pre-kliniska testerna i Göteborg kommer att ledas av professor Eva Angenete, överläkare vid Sahlgrenska universitetssjukhuset. De skulle ha börjat innan årsskiftet – om inte pandemin kommit i vägen. 

– Vi har på ett effektivt sätt använt denna tid och fortsatt finjustera vårt system. Vi har bland annat fokuserat på att utveckla algoritmen som möjliggör att man i dag kan följa nanopartiklarna i realtid. Och vi har även förberett bolaget för marknadsintroduktionen, säger Linda Persson.

Enligt NanoEcho – och deras nya medicinska rådgivare Henrik Thorlacius, professor i kirurgi och överläkare vid Lunds universitetssjukhus som ska leda studien i Skåne– saknas i dag en bra metod för att se om rektalcancern spritt sig till lymfkörtlarna. De menar att bolagets teknik kan ge läkarna bättre underlag för att bedöma behandlingsstrategi så man kan undvika farliga kirurgiska ingrepp där de inte behövs

Bolaget har tagit in över 50 miljoner kronor det senaste året, pengar som ska räcka för att ta dem till börsen och kliniska studier. 

Enligt planen skulle även NanoEchos storägare Cardeon gå till börsen. Företaget genomförde nyligen en nyemission i hopp om att få in 100 miljoner kronor inför sin notering, men landade på 21 miljoner. Detta efter att en granskning i Dagens Industri pekat ut investeringsbolaget och dess huvudägare Masoud Khayyami för att övervärdera sina innehav. Dessutom ska portföljbolagen Lumito och Spectacure ha skickat ut felaktig information i pressmeddelanden. 

– Jag kommenterar inte våra aktieägare och deras eventuella relation till andra bolag. Vi är ett fristående bolag och för oss är Cardeon som vilken aktieägare som helst, säger Linda Persson.  

Emiliano Strauss

Tillstånden är klara och forskningsledare har värvats till NanoEchos pre-kliniska studie som ska genomföras på Sahlgrenska och Östra sjukhuset i […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Mistbase-grundaren laddar om

    Saas-bolaget Peak Energy är Mistbase-grundaren Michal Stalas nya satsning, åtta år efter att han sålde Mistbase för uppåt 150 Mkr. Nu vill han utveckla mjukvara för optimering av elanvändning.

  • De ska tina upp life science-frosten

    Finansprofilen Markus Neuding samlar tunga namn för att råda bot på kapitalbristen inom life science. Tio personer från bland annat Segulah, EQT och Nordic Angels tar plats i en panel som är beredd att öppna plånboken. Rapidus har hela listan.

  • Lågkonjunkturen behåller sitt grepp

    Skånsk ekonomi befinner sig fortsatt i ett tufft läge och den som hoppas på bättre tider får vänta. Näringslivet kämpar, hushållen har det tufft och osäkerheten om framtiden är påtaglig. Det framgår av en ny konjunkturrapport.


  • Ledningen lämnar Prostalund

    I förra veckan meddelade Prostalund att en planerad avyttring inte blev av, och därmed var likviditetskrisen ett faktum. På måndagen kom beskedet att både vd och ordförande lämnar med omedelbar verkan.

  • Emissionsfiasko – Nanoecho tvingas tvärnita

    Nästan ingen gick med i Lundabolaget Nanoechos emissionsrunda. Nu pausar bolaget sina kliniska studier och aktien dyker till nya bottennivåer. – Vi ångrar inte att vi gick till börsen i fjol, säger vd Linda Persson.

  • Ny kris i Prostalund

    Snart två år efter en uppslitande maktkamp om Prostalund talar nu bolaget om att det kan bli tal om konkurs. Aktien störtdyker efter ett pressmeddelande på måndagkvällen. Detta har hänt.

  • ANNONS Innehåll från EKN

    Svenska väskorna rymmer ett helt reningsverk

    Ett nyutvecklat, svenskt vattenreningssystem som ryms i två väskor kan rena upp till 20 000 liter kontaminerat vatten per dag – och drar inte mer energi än en hårtork. Perfekt vid kriser. Under 2025 planerar skånska Hydro Vessel att bli dubbelt så många.

  • Bonesupport tyngs av stark krona

    Bonesupport rivstartar 2025 med en rejäl tillväxt i framför allt USA. Men negativa valutaeffekter och ökade kostnader håller nere resultatet i det hyllade bencementbolaget från Lund.

  • …men desto bättre gick det för Avidicare

    Luftreningsföretaget Avidicare från Lund har fyllt på kassan. Bolaget fortsätter nu sin internationella expansionsresa och hoppas på att nå lönsamhet inom två år.

  • Slutet är kommet för Lundabolaget

    Först var det Tendo, sedan Wnt Research. Nu avvecklas ytterligare ett noterat skånskt life science-bolag som blir uppköpt via ett omvänt förvärv där de enda tillgångarna är en börsplats och en samling aktieägare.

  • Uppköpsbud på Dignitana

    Dignitana i Lund steg med 67 procent på börsen på tisdagen. Orsaken är ett bud som kommer att göra skalpkylningsbolaget brittiskt. Vd Fredrik Jonsson berättar varför styrelsen vill sälja.

  • Paindrainer stänger fördröjd runda

    Lundabolaget Paindrainer har kommit i mål med en nyemission som varit på gång sedan 2023. Rundan leddes av av två nya ankarinvesterare och nu ska den ökade USA-satsningen bli verklighet.

  • Suturion får grönt ljus av FDA

    Lundabolaget Suturion har fått sin kirurgiska symaskin godkänd av amerikanska FDA. Nu börjar resan på riktigt. Vd Paan Hermansson berättar om planerna.